Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Trzeszczy górne mocowanie przednich amortyzatorów
Autor Wiadomość
rodys
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2006, 20:21   Trzeszczy górne mocowanie przednich amortyzatorów

Mam następujący problem z carismą (1.8GDI październik 1999, 140tys.km przebiegu); wymieniłem oba amortyzatory z przodu i po odebraniu auta od mechanika i stwierdziłem, że:
- podczas wolnej jazdy po nierównościach,
- podczas wolnego manewrowania połączonego z mocnymi skrętami kierownicą (np. na parkingu),
- podczas ruszania na skęconych kołach,
dają się słyszeć wyraźne trzaski i stuki z górnej części lewego amortyzatora. Stwierdziłem (potwierdził to równięż mechanik), że przyczyną jest gumowo metalowe górne mocowanie amortyzatora, które kwalifikuje się do wymiany. Zadysponowałem zatem wymianę tej części. Mechanik rozkrecił auto (nie byłem przy tym ale telefonicznie poinformował mnie, że rozkręcił oba przednie amortyzatory(!)) i doszedł do wniosku, że kupił nie pasujace mocowanie(!) więc auto skręcił i umówiliśmy się, że naprawa zostanie przeprowadzona kiedy indziej. Odebrałem auto i po krótkiej jeździe stwierdziłem, że lewe mocowanie trzeszczy o wiele bardziej (praktycznie cały czas podczas jazdy natomiast prawe również zaczyna delikatnie trzeszczeć..... Mam nastepujące pytania:
1. Czy mechanik mógł spier.....ć lewe mocowanie podczas pierwszej wizyty (wymiana amortyzatorów), a prawe mocowanie podczas drugiej wizyty (nieudana wymiana lewego mocowania)?
2. Czy te elementy (tzn. górne mocowania amort.) zużywają się, a jeżeli tak to po ilu kilometrach przeciętnie?
3. Ile powinno kosztować takie mocowanie, czy rzeczywiście aż 350 zł/szt.?
4. Gdzie można to kupić w Poznaniu (może być sklep internetowy)?
5. Czy ktoś zna odpowiedzialnego mechanika w Poznaniu?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 01-05-2006, 00:18   

ad1. mogl spier... nie uzywajac sciskow do sprezyn, nie odkladajac mocowania tylko je rzucajac itp.
ad2. tak zuzywaja sie na naszych polskich drogach zuzywa sie wszystko nawet to co ma sie nie zuzywac, w jednym aucie wymienilem po 140tys. w drugim dzisiaj stuknelo 170tys i nie wymienialem,
ad3. takie mocowanie w orginale MGP kosztuje ok 150zl(placilem bodajze po 120zl /szt.)
ad4. w serwisie tyle ze tam bedzie drozsze ale na pewno nie az po 350zl /szt. (rano sprawdze czy mocowanie w nowym i starym modelu jest takie samo)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

rodys
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2006, 13:06   

Czy wymiana amortyzatorów w carismie to jakaś specyficzna operacja czy odbywa się to jak w każdym innym aucie?
"Ściski do spręzyn"? czyli sprężynę trzeba ścisnąć przed demonatżem amortyzatora?

Wydaje się że mocowania różnią sią w nowym i starym modelu (mój mechanik kupił niewłaściwe - czyli są conajmniej dwa rodzaje) ja mam tzw. model przejsciowy wyprodukowany w październiku 99.
:D
Matejko dziekuję za odpowiedź, zarządam faktury zakupu od mechanika..
Jeszcze byłbym wdzięczny jakby ktoś wiedział czy można to kupić w necie... Z tego co udało mi sie zorientować to górne mocowana (lub łozyska amortyzatora - jak zwał tak zwał) są do wszystkich aut tylko nie do carismy. Ceny od 40 do 170 zł.... :(

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-05-2006, 13:20   

Wymiana amortyzatorów w Carismie odbywa się tak jak w każdym innym samochodzie.
Trzeba wyciągnąć kolumnę McPhersona w całości (amortyzator, spreżyna, górne mocowanie). Następnie trzeba ścisnąć sprężynę i dopiero można odkręcić górne mocowanie i ściągnąć sprężynę (zostaje nam sam amortyzator). Sprężyna jest wstępnie ściśnięta między obudową amortyzatora (tym kielichem do niej zamocowanym) a górnym mocowaniem, przykręconym do tłoczyska amortyzatora. Gdybyśmy nie ścisnęli sprężyny, to po rozkręceniu kolumny, wystrzeliłaby ona do góry z wielką siłą, urywając przy tym głowę :)
Mam nadzieję, że zrozumiałeś bo opis jest taki średni :) - niestety nie mam żadnego rysunku.
Łożysko amortyzatora a mocowanie górne to dwie różne rzeczy. Łożyska w twojej Carismie (mam taką samą) są takie same jak w starej. Ale nie wiem jak reszta - tu musisz poczekać na odpowiedź Matejki.
Gdzie kupić? Poszukaj na forum namiarów na Japaneze. Najpewniejsze i najtańsze chyba źródło części do naszych miśków. Większość z nas zaopatruje się waśnie tam.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 01-05-2006, 15:46   

no to aby dokladnie stwierdzic roznice w mocowaniu musialbym znac numer vin auta, gdyz wystepowaly 2 rozne mocowania tzn o roznych numerach i byly montowane rownolegle w tych samych wersjach silnikowych, wiec tylko po vinie rozroznie,

a co do lozyska amortyzatora a gorne mocowanie to to samo, bo w cari gorne mocowanie to lozysko bo jest nierozbieralne :D
rodys daj vin to wszystko sie okaze, kiedys widzialem gorne mocowania na allegro, a sam znalazlem fakture za swoje kupione chyba w pazdzierniku zeszlego roku to po 120/szt.
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

rodys
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2006, 16:08   

XMCLRDA2AYF007597 to nr mojej carismy (automat elegance Niemcy 07.10.1999). Byłbym wdzięczny za info o numerze katalogowym mocowania... :D

Tak czułem, że łożysko amortyzatora siedzi w górnym mocowaniu i jest nierozbieralne :D

Szukałem na allegro ale niestety nie ma, są tylko używki a ja chce nowe. szukamem też w polskim necie (sklepy motoryzacyjne) ale nie ma albo źle szukam...
Ostatnio zmieniony przez rodys 01-05-2006, 16:56, w całości zmieniany 1 raz  

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 01-05-2006, 16:53   

no to u ciebie gorne mocowanie ma nr MR316528, watpie zeby jego cena roznila sie znacznie od tego mocowania ktore mam u siebie, twoje auto to automat w wersji Elegance na niemcy ??
Lexus IS220D
Calish4nia

rodys
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2006, 17:03   

Rzeczywiście automat elegance na Niemcy. Masz jakiś magiczny spis oznaczeń wszystkich części w carismie? Dzieki za info. Jak mam nr to zawsze to inna rozmowa z serwisem.

Jako ciekawostkę to mogę podać że znalazłem tą część w ....rosji, nazywa się "opora stojki" i koztuje 36$.
link do ruskiej strony

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 01-05-2006, 17:31   

Matejko napisał/a:
a co do lozyska amortyzatora a gorne mocowanie to to samo, bo w cari gorne mocowanie to lozysko bo jest nierozbieralne

To dziwne bo ja wymieniałem same łożyska wymieniając amorki :)
A łożyska miałem od mojego mechanika, który kupił je do swojej Cari (1,8 nie GDI, oczywiście stara buda). Następnie zamówiłem 2 łożyska MGP u Japaneze, żeby oddać mechanikowi.
Skoro sprzedają łożyska MGP to jeden z tych 2 typów mocowania górnego MUSI być rozbieralny :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 01-05-2006, 17:56   

wg capsa nie ma tam lozyska jako oddzielnej czesci, jest tylko gorne mocowanie z 3 srubami i lozyskiem w srodku, wiec albo lozysko mgp ale nie od cari albo zamiennik
Lexus IS220D
Calish4nia

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 01-05-2006, 18:58   

Dziwne. Wiem tylko, że zamawiałem łożyska u Japaneze - prosiłem o łożyska do Cari i podałem swój VIN. I na 100% było to MGP.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 01-05-2006, 19:11   

No więc z łożyskiem jest tak, że można je wymienić samo, ale nie jest to takie proste. Trzeba zebrać rant, który je trzyma w mocowaniu, wymienić i znów ten rant jakoś "dorobić". Dlatego ja też wolałem kupić całe górne mocowanie.

Elektrownik
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2008, 22:25   Trzeszczy górne mocowanie przednich amortyzatorów

A dokładniej to co wchodzi w skład górnego mocowania amortyzatora? Sam przymierzam się do wymiany, ale w każdym sklepie mówią mi co innego, a do Japaneze nie mogę się dodzwonić. Pozdro!!!

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 15-01-2008, 22:27   

w twoim modelu to wchodzi w sklad gornego mocowania, gorne mocowanie i guma na sprezyne
Lexus IS220D
Calish4nia

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 07-04-2008, 18:06   

Witam ja dzis chciałem wymienic mocowanie amortyzatora ale u mechanika okazało sie po wyjęciu starego ze kupiłem nie takie jak trzeba i teraz mam je do sprzedania. Moze sie komus przyda, ja musz kupic nowe. Podaje jego numer: MR316528. Wiem ze w carismach były dwa rodzaje.

Odpowiedz do tematu