Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] [SKRZYNIA, SPRZĘGŁO]
Autor Wiadomość
SiMa 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-10-2012, 21:40   [MSS ALL] [SKRZYNIA, SPRZĘGŁO]

Ludziska kochane, mam nie lada zagwostkę i problem i coś czuję, że sprzęgło się kończy.

Ale do rzeczy. Problem mam taki, że przy ruszaniu występuje szarpanie większe niż normalnie (standardowo w naszych modelach), i dodatkowo taki metaliczny dźwięk. Na początku myślałem, że coś z zaworami, bo dźwięk podobny, ale na parkingu odpaliłem samochód poruszałem linką przy przepustnicy i silnik działa normalnie...czyli ewidentnie przyczyna tkwi w skrzyni albo w sprzęgle.

Ponadto przy puszczaniu sprzęgła (na każdym biegu) odczuwam szarpnięcie, aczkolwiek też nie zawsze.

Nie wiem czy to olej w skrzyni, ale ubytków nigdzie nie ma. Czy raczej sprzęgło, a może coś w skrzyni :?:

Poradźcie bracia mitsumaniacy :(

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 04-10-2012, 23:09   

Czy słyszysz skrzypienie przy naciskaniu sprzęgła, tak jakby dzwięk rozciąganej spręzyny?.

SiMa 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-10-2012, 07:26   

cakp, tak, też słyszę taki dźwięk.
Z mechaniki jestem raczej laikiem :wink:

cakp 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-10-2012, 11:17   

Ja też jestem laikiem,info czerpię z forum i uczę się na błędach innych:) Mam u siebie podobne objawy, dżwięk rozciąganej spręzyny, szarpniecia. Ten dzwięk to docisk, nic nie pomoze smarowanie kuli w tej gumowej harmonijce pod maska silnika. Nie ma sensu wymieniać go samego gdyż jest to nieopłacalne. (Diagnoza z AutoTW). Narazie jeżdzij poki nie zaczną biegi same wyskakiwać głównie 1 bieg (Tak mi polecił mechanik). W przyszłości czeka cie wymiana kompletnego sprzęgła dodatkowo warto wymienić łożysko nawet jeśli nie slychac terkotania przy wyciśnietym pedale sprzęgła. Koszt 20zł a może się odezwać przy nowym sprzęgle. Jeszcze nie robiłem rozeznania w kosztach kompletnego sprzęgła i usługi wymiany. Ale chętnie posłucham osób które już wymieniały.

SiMa 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-10-2012, 19:08   

Ok cakp, dzięki za info :)

Będę czekał i obserwował co się dzieje z moim miśkiem. No i oczywiście gromadził fundusze :(

Pozdr

cakp 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-10-2012, 22:22   

Ciekawi mnie ten metaliczny dżwięk który jest u ciebie, na logiczne rozumowanie metal tłucze o metal. Moze lepiej zapytaj mechanika o ten dzwięk. Potem się okaże ze jakieś zębatki się powycierały albo co i trzeba będzie wymienić coś więcej jak sprzęgło, tak strzelam po prostu.

SiMa 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-10-2012, 22:53   

Nawet mnie nie strasz....

A tak na serio, to sam coś przeczuwałem gorszego...zobaczymy, co mechanik powie :?

cakp 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-10-2012, 09:47   

Daj znać jak wrócisz od mechanika co jest objawem metalicznego dżwięku :)

SiMa 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-03-2013, 22:37   

Co do metalicznego dźwięku to opisywałem w innym temacie, że to łożysko alternatora padło.

A co do szarpania przy ruszaniu, to znowu jakby się nasiliło, albo ja mam jakieś omamy.
Zacząłem przeszukiwać forum i doczytałem, że "ten typ tak ma". Więc póki co, tzn póki biegi wbijam, nie będę sobie tym zawracał głowy.

Pozdrawiam użytkowników MSS :D

zet-em 
Forumowicz
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Wysłany: 18-04-2015, 21:15   

Witam:)
Mam pytanie do posiadających wiedzę na temat sprzęgła do MSS 1.3.
Czy do tego modelu pasuje sprzęgło z innego auta, bo ja po dłuższych poszukiwaniach nie znalazłem takiego.
Wydaje mi się, że sprzęgło od niektórych renówek (Clio, Kangoo, Megane) jest takie same, ale to tylko mi się tak wydaje. Te są o połowę tańsze niż oryginał do MSS 1.3
Nie mam w tej chwili 7-8 zbędnych stówek, więc pytam bo jak każdy, wolałby taniej.
Pozdr, :)
FSO Polonez 1500 SLE - 1992
Fiat Uno 1.4 Kat - 2006
Mitsubishi Space Star 1.3 GLX - 2011

jart 
Nowy Forumowicz
jart

Auto: mss 1.3
Wysłany: 18-04-2015, 22:11   

Witam ja już jestem po wymianie zaczęło padać po 280tkm zdecydowałem się na ten zestaw bo mogłem odebrać sam http://allegro.pl/sprzegl...5275003514.html
Obecnie mam 325tkm. wymieniałem ze znajomym w garażu dzień roboty z przerwami na obiad i piwko działa rewelacyjnie,myślę że auto nie dożyje drugiej wymiany .pozdrawiam. 8)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 18-04-2015, 22:37   

W moim też siedzi taki model aisin :wink: .

Owocek41 
Nowy Forumowicz

Auto: Ss 1,3 2002
Kraj/Country: UK
Wysłany: 19-05-2015, 13:42   

Witam
Podepnę się pod temat
Ja mam zawsze odglos tarcia jak wcisnę sprzęgło połączony z takim jakby "ćwierkaniem" ale pojawia się również szum jak tarcie metal o metal na biegach i na luzie z tym ,że nie zawsze tylko czasami.Chyba tylko w zimniejsze dni.Dodam,że łapa sprzęgła jak jest na luzie ma silne wibracje i wystarczy jej dotknąć a szum zanika. Czy mam to sprzęgło od razu wymieniać czy może czymś prysnąć w dziurę gdzie wchodzi łapa?.Dodam,że szum zdecydowanie pochodzi z miejsca,gdzie wchodzi łapa bo po zdjęciu gumowej osłonki słychać znacznie głośniej.

bestja83 
Forumowicz

Auto: space star 1.8gdi
Wysłany: 22-05-2015, 20:17   

do kolegi owocek41 a szum ustaje jak ruszysz łapą w przeciwną stronę niż siłownik- czy linka? jeśli stoisz przed samochodem to w stronę silnika? to że łapa wibruje o niczym nie świadczy. jeśli przesuwasz łapę i dźwięk niknie jest cisza i łapa nie wibruje to znaczy że odsuwasz łożysko od słoneczka docisku i ono się nie kręci. więc jeśli hałasuje podczas pracy to raczej można się spodziewać usterki tego łożyska a po dłuższym okresie zniszczeniem docisku o ile już nie jest do wymiany bo łożysko może się blokować czy wpadać w wibracje.
ja szykuję się do wymiany sprzęgła bo ciężko pedał" chodzi" i noga mnie boli jak pojeżdżę po miećcie. a pryskanie w otwór łapy nic nie pomoże Pozdrawiam

Owocek41 
Nowy Forumowicz

Auto: Ss 1,3 2002
Kraj/Country: UK
Wysłany: 23-05-2015, 11:54   

Auto zrobione .Wymienione kompletne sprzęgło i jest cisza .Docisk był już tak spiłowany,że długo by nie wytrzymał.

Odpowiedz do tematu