Przesunięty przez: Gene 26-05-2009, 17:40 |
[2.5TD] Łozysko Igielkowe |
Autor |
Wiadomość |
dmalarz
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2.5 tdi 1999
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-05-2009, 14:10 [2.5TD] Łozysko Igielkowe
|
|
|
Witam. Jaki ma symbol łożysko igiełkowe podtrzymujące półośkę przednią na wejściu do piasty w PajeroII 2.5 tdi 89rok. Dobrze byłoby też znać symbol simeringu pomiędzy osłoną przegubu i piastą. A może ktoś wie gdzie to kupić lub ma takie cuda. |
_________________ dmalarz |
Ostatnio zmieniony przez Gene 26-05-2009, 17:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 23-05-2009, 14:38
|
|
|
Ja mam takie cuda. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
dmalarz
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2.5 tdi 1999
|
Wysłany: 23-05-2009, 15:10
|
|
|
Ile sobie za to życzysz? I czy na pewno do tego modelu? |
|
|
|
 |
freebike
Mitsumaniak

Auto: Pajero I 2,5 DTi 1990
|
Wysłany: 23-05-2009, 16:27
|
|
|
Witam, w mojej jedynce półośka lata na boki w piaście. Muszę sprawdzić czy mi też to łożysko się rozsypało. Chciałbym się podłączyć do pytania bo trzeba to naprawić i kupiłbym je przy okazji. Miał ktoś z Was taką usterkę bo chciałbym wiedzieć czy to napewno to? Gdzie kupić to widziałem na allegro i w sklepach z częściami do japońców |
|
|
|
 |
pantonik1
Mitsumaniak
Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 131 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: 26-05-2009, 23:22 łożysko igiełkowe
|
|
|
Problem polega na tym, że jak się to łożysko rozleci (a to się stało u mnie), to powstają drgania na kierownicy (opisuję, co ja czułem, bo fachowcy to by opisali inaczej ) . co może powodować, że półoś sobie lata: tam i z powrotem; góra i dół (i ściera) i powoduje to, że po włączeniu 4x4 odczuwałem szarpnięcia. na całe szczęście nie używałem tego, tylko od razu mechanik. Zakończyło się wymianą łożysk igiełkowych i stożkowych w przodzie - a mogły dojść jeszcze sprzęgiełka, gdybym tak jeszcze we własnej głupocie sobie pojeździł. Później jeszcze ustawienie odpowiednie sprzęgiełek. Ja kupowałem u Zbyszkam2. nie chcę nikogo reklamować, ale tylko podpowiedzieć, u kogo szukać a super rozeznanie części ma Gene. Pisz do nich na pw Ps: tylko dodam, że znalezienie łożysk igiełkowych było b.b.b.b.b.trudne, dopiero koledzy na forum mnie poratowali, za co jestem im bardzo wdzięczny i moja Misia już sobie lata |
_________________ O samochód należy dbać tak samo, jak o kobietę! - bądź bardzo podobnie:-) pantonik1 |
|
|
|
 |
freebike
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-05-2009, 09:48
|
|
|
U mnie nic nie drga. Jedyna różnica to to stukanie i pewnie brak uszczelnienia. Wysunęłem wczoraj półoś z piasty i jedyną różnicą do dobrej jest brak kołnierza. Na tym zdjęciu on jest.
Znalazłem na allegro zwrotnice z piastą i chyba będę się ją ratował.
Ma ktoś schemat albo zdjęcia jak łożysko jest zamocowane i co po kolei idzie? |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-05-2009, 10:13
|
|
|
dmalarz napisał/a: | Jaki ma symbol łożysko igiełkowe podtrzymujące półośkę przednią na wejściu do piasty... |
Lozysko MB 160670
Uszczelniacz MB 160850
Jak sie orientuje ceny w ASO znasz. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
freebike
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-05-2009, 10:21
|
|
|
dzieki Gene. Wiem że Aso znaczy drogo ale się zorientuje.
Pantonik1 ile wyniosła cię ta naprawa? |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-05-2009, 10:23
|
|
|
freebike napisał/a: | Wiem że Aso znaczy drogo ale się zorientuje. |
Lozysko 315 pln, uszczelniacz 90 pln |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
pantonik1
Mitsumaniak
Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 131 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: 27-05-2009, 18:39 Moja rada
|
|
|
Moja rada w sprawie cen do waszych misiow: piszcie na pw do zbyszkam2!!!! Jesli dobrze odczytałem cenę, którą podał Gene, to w tej cenie będziesz miał komplet igiełkowych i stożkowych na dwie zwrotnice, które korzystając z okazji tez można wymienić, a Zbyszek dokłada też i uszczelniacze!Mi też ktoś pisał o całej zwrotnicy, ale - sam przyznasz, nie masz gwarancji ile ci to pochodzi po dokładnym ułożeniu się u ciebie! Znajomi mi odradzili, ale zbyszekm2 na forum mi pomógł, ma b.b.b.dużo części nowych, nie używanych! co w naszym przypadku używając Misie różnie i w różnych warunkach jest równie ważne, co zatankowanie samochodu do pełna przed każdą wycieczką . Także, kupując u niego masz komplet nowych części nawet na dwie osie, przy czym ty zakupisz używaną zwrotnicę . Jak chcesz, ...może się tobie trafi dobra, ale w cenie używanej zwrotnicy masz bez problemu nowe części, więc... sam zadecydujesz. Pisz do niego na pw! Ja zapłaciłem ok 50zł za jedną stronę cała wymiana z ustawieniem sprzęgiełek. Jest przy tym troszkę zabawy, bo trzeba odkręcić sprzęgiełka, piastę i dopiero później schodzi zwrotnica, ale dla mechanika to pikuś I pamiętasz wtedy, że masz nowe, dobre i bez problemu wszędzie dojedziesz. Jak chcesz sam kupować i remontować, to Gene podał dokładne namiary Wszystko zależy od ciebie, a tutaj świetnie sprawdzi sie moje motto w opisie. Jak to masz - to wiesz Powodzonka |
_________________ O samochód należy dbać tak samo, jak o kobietę! - bądź bardzo podobnie:-) pantonik1 |
|
|
|
 |
Delko
Nowy Forumowicz
Auto: Galloper
|
Wysłany: 03-07-2015, 17:35
|
|
|
Czy do wymiany tego łożyska jest konieczny demontaż przegubu i zwrotnicy??
Czy wystarczy rozebrać sprzęgła piast? |
|
|
|
 |
lesmen
Mitsumaniak

Auto: Carisma1,9TD & PajeroI&
Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 117 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 05-07-2015, 12:09