terkocze po wymianie sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
steve161
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-08-2015, 10:57 terkocze po wymianie sprzęgła
|
|
|
Witam. Mam problem. Tydzień temu wymieniłem kompletne sprzęgło ponieważ było już mocno zużyte. Po tym zabiegu po przejechaniu może 100 kilometrów zauważyłem że coś terkocze gdy auto stoi na biegu jałowym a zupełnie znika gdy wcisnę sprzęgło. Dzieje się to po rozgrzaniu silnika i zawsze po przejechaniu kilku kilometrów. Co ciekawe gdy zgaszę silnik i postoi parę minut i zapalam ponownie tego dźwięku nie ma od razu a dopiero po przejechaniu kawałka drogi. Czytałem inne tematy na forum ale odpowiedzi jednoznacznej nie ma. Co to może być? Wiem że przeważnie są to objawy padającej skrzyni ale dlaczego dzieje się tak od razu po zmianie sprzęgła na nowe. Dodam że biegi wchodzą lekko nic nie zgrzyta, nie zacina się a sprzęgło łapie dobrze zdecydowanie lepiej niż przed wymianą. Pomału dosyć mam tego auta, co z tego ze ładne i szybkie jak co chwila coś z nim nie tak. Chyba się go pozbędę bo tracę już cierpliwość ale proszę jeszcze o sugestie co to może być. Czy jest możliwość że przy zakładaniu sprzęgła ktoś coś źle zrobił albo że sprzęgło jest wadliwe i wydaje z siebie takie odgłosy czy jednoznacznie to skrzynia.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 27-08-2015, 11:28
|
|
|
Z reguły skrzynia |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-08-2015, 11:47
|
|
|
Jednoznacznie to można bez demontażu skrzyni sprawdzić poziom oleju. I niestety tylko tyle.
Jeżeli jak pisałeś na PW nie został wymieniony to tylko skrzynia w dół i o ile ze sprzęgłem jest OK to jej rozbiórka da pewność co i jak.
Możesz też szukać używki. Polecam te z Volvo S/V40 GDI - przeważnie w lepszym stanie i więcej niż do Carism. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
steve161
Forumowicz
|
Wysłany: 27-08-2015, 11:54
|
|
|
A jak myślicie jeśli to skrzynia to da się z tym chwile pojeździć? Bo ostatnio dużo miałem tych wydatków:D. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 27-08-2015, 11:57
|
|
|
Jeżeli będziesz chciał remontować tą skrzynię to średnio - luzy będą się powiększać i w skrajnym przypadku obróci się w obudowie bieżnia łożyska a wtedy papa skrzynio. Używane obudowy to loteria. Na trzy zakupione dwie miały ślady po obracającej się bieżni łożyska a sprzedawca wypiął się na zwrot.
Oczywiście sa i tacy co na wyjącej skrzyni jeżdżą, ale tak czy inaczej decyzja Twoja. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
steve161
Forumowicz
|
Wysłany: 27-08-2015, 12:15
|
|
|
No nic podjadę na razie zobaczyć co z tym olejem, jedynie co mnie zastanawia dlaczego po wymianie tego sprzęgła się tak zaczęło, byłem jeszcze raz gdzie mi to wymieniali posłuchali i powiedzieli ze oczywiście to na pewno skrzynia, a czytałem gdzieś że czasem tarcza sprzęgła tak hałasuje, no nic spróbuje to zbadać.
Dylemat ciężki bo remont to ok 2000 zł, używaną wyjdzie z 1000 ale nie wiadomo co kupie a jeździć z tym to tez nie rozwiązanie bo to już pewności nie ma kiedy się rozpadnie. No nic nie mam łatwego życia z ta Cari. |
|
|
|
 |
icet14
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 27-08-2015, 14:34
|
|
|
Możesz jeszcze sprawdzić czy to nie łożysko dociskowe, duży hałas jest czy raczej mały? Jeżeli to łożysko to będzie koszt ponad 100 za część + wyjecie skrzyni. Miałem jakiś czas temu taki sam problem ale u mnie to skrzynia okazała się wadliwa i wymieniłem na używaną (NIE POLECAM) chyba że masz dobre źródło, ponieważ kupiłem w gorszym stanie niż ta moja, aż znalazłem mechanika który zregenerował starą skrzynię za 700 zł z przełożeniem i olejem. Jak dotąd skrzynia jest ok ale samo auto ostatnio ma różne bolączki. A z tym hałasem pojeździłem około pół roku ale różnie może być.
Polecam poszukać kogoś kto regeneruje skrzynie automaty/manualne tylko nie idź do serwisu.
U mnie było kilka łożysk w środku do wymiany z tego co pamiętam i poszło dość sprawnie i szybko. |
|
|
|
 |
steve161
Forumowicz
|
Wysłany: 27-08-2015, 15:11
|
|
|
Na razie nie jest to głośne ale zgaduje że może się pogorszyć. przeglądając forum widzę że to częsta przypadłość i przeważnie gdy zmieni się sprzęgło. To tanio Cie to wyszło ta regeneracja bo z tego co ja się orientowałem to te łożyska kosztują około 1000 zł plus rozebranie itd i olej to wychodzi koło 2000 zł.
No ja ostatnio z tym autem mam same bolączki. Co coś naprawie to inne się sypie.
[ Dodano: 02-09-2015, 07:49 ]
Jest diagnoza mechanika no i skrzynia się sypie tak jak mówiliście. w oleju pojawiły się srebrne opiłki więc łozyska się sypią. Zastanawiam się nad wymianą tych łożysk i teraz pytanie , które trzeba wymienić, gdzie je kupić czy tylko ASO? czy te łożyska maja jakieś oznaczenia? ile mniej więcej kosztują. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 02-09-2015, 08:32
|
|
|
Lożyska bez problemu kupisz w dobrej hurtowni łożysk, ale jezeli chcesz oryginały to albo ASO albo Malik z Pabianic (tutaj przykładowa aukcja z allegro http://allegro.pl/skrzyni...5639358636.html ), po rewizji skrzyni okaże się ile łożysk jest do wymiany |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
steve161
Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2015, 10:32
|
|
|
Mam pytanie czy do Carismy GDI pasuje skrzynia biegów ze Space Stara GDI? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 05-11-2015, 11:51
|
|
|
steve161 napisał/a: | Mam pytanie czy do Carismy GDI pasuje skrzynia biegów ze Space Stara GDI? |
F5M42 - ma mieć takie oznaczenie. Volvo V/S40 GDI też ma takie skrzynie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
steve161
Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2015, 11:53
|
|
|
Dzięki za odpowiedź |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 05-11-2015, 12:15
|
|
|
Popatrzyłem na necie, i polecany jest warsztat w Krasnym (Krasnem) kawałeczek od Rzeszowa
http://www.leja-serwis.pl/index.html |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
steve161
Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2015, 12:27
|
|
|
Tak znam ich dzwoniłem już do nich i orientowałem się co i jak. Mój mechanik wymieni mi za darmo tą skrzynie w ramach promocji tylko potrzebuje odpowiedniej do mojej Cari.
a czy taka będzie pasować?
http://allegro.pl/skrzyni...5743755043.html
Dla przypomnienia mój samochód to carisma gdi 1999 lift.
Ta skrzynia ma oznaczenie KF5M42.
[ Dodano: 25-04-2016, 10:00 ]
Witam. Jakiś czas temu wymieniłem te łożyska w skrzyni biegów, oraz olej. Skrzynia została dokładnie sprawdzona i niby wszystko jest okey a ten terkot nadal występuje, może jest trochę cichszy ale jest. Mój mechanik zaczyna się poddawać i twierdzi że może to być coś jednak od sprzęgła, tyle że ono tez było wymieniane nie dawno i w sumie wszystko działa bez zarzutu. Czy ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł co to może być? |
|
|
|
 |
benton66
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8GDI 2000r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Lut 2014 Posty: 118 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 26-04-2016, 07:19
|