Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:55
Błąd P0100
Autor Wiadomość
Waldi LPU 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I gen. 06'
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 11-08-2016, 09:11   Błąd P0100

Witam.
Mam Outlandera I 2.0 136 KM i problem już poruszany na forum, ale do końca nie wyjaśniony. Mianowicie zapala mi się Check silnik trochę słabnie podczas jazdy a na biegu jałowym falują obroty od 300~1200. Zdarzyło się ze 2 razy, że podczas jazdy Check sam zgasł i normalnie silnik pracował. Po podłączeniu OBD wyświetliło błąd P0100, powiecie przepływomierz do wymiany, otóż wykręciłem i okazało się, że jest czysty ale pogięta jest w nim ta aluminiowa siateczka w kształcie plastra miodu, pomyślałem mam przyczynę. Wyjąłem ją całkowicie i oczyściłem przepływomierz środkiem do czyszczenia przepływomierzy, chyba K2, przy okazji odkręciłem silniczek krokowy i również oczyściłem tym środkiem co przepływomierz, poskręcałem i skasowałem błąd. Było pięknie, ale krótko, po kilku kilometrach ponownie zaświecił się Check, obroty, itd. Wkurzony, pomyślałem, że to przez brak tej siatki aluminiowej, która pewnie ma za zadanie regulować strumień powietrza, więc kupiłem używany przepływomierz z ładną siatką, oczyściłem i wymieniłem było dobrze jakieś 150km i znów to samo. Świece wymienne na nowe takie jak powinny być, chyba NGK platynowo-irydowe. Pomóżcie bo tracę głowę.

heer75 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0+Vialle LPi
Wysłany: 11-08-2016, 10:51   

jak masz siateczke pogieta to przeplywka do wymiany, mialem tak w Carismie. Te plastry reguluja strumien wiec jesli sa powyginane- komputer zacznie lapac bledy.
Inna sprawa, ze moze byc walnieta elektronika przeplywki. Podmien najlepiej jak masz od kogo.

Waldi LPU 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-08-2016, 12:44   

Cytat:
Wkurzony, pomyślałem, że to przez brak tej siatki aluminiowej, która pewnie ma za zadanie regulować strumień powietrza, więc kupiłem używany przepływomierz z ładną siatką, oczyściłem i wymieniłem było dobrze jakieś 150km i znów to samo.

Także, to już zrobiłem i bez zmian.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 15-08-2016, 00:48   

Jaki masz u siebie silnik? Bo według serwisówki P0100 nie występuję w 4G63 (występuję tylko w przypadku 4G69). Może jednak masz jakiś innych kod zaczynający się na 100.

Waldi LPU 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-01-2017, 07:14   

Gdzie mogę sprawdzić jaki jest ten numer silnika, bo rzadziej, ale sytuacja się powtarza?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 19-01-2017, 07:30   

Waldi LPU napisał/a:
Gdzie mogę sprawdzić jaki jest ten numer silnika, bo rzadziej, ale sytuacja się powtarza?

Pod maską na tabliczce znamionowej.
Jeśli masz 2.0 to powinno być 4G63.

P0100 to w rodzinie silników 4G6 bodajże air flow sensor system.

Waldi LPU 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-01-2017, 09:26   

Ok. sprawdzę ten nr silnika.

A jeśli chodzi o to:

P0100 to w rodzinie silników 4G6 bodajże air flow sensor system.[/quote]

To masz na myśli przepływomierz powietrza? Który już wymieniłem i nadal od czasu do czasu zapala się check, który sam potrafi zgasnąć.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 19-01-2017, 10:40   

Waldi LPU napisał/a:
To masz na myśli przepływomierz powietrza?

Tak.

Odpowiedz do tematu