|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.8 TD] Terkotanie przy załączonym napędzie 2H. Co to może |
Autor |
Wiadomość |
as678
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2,8 TD '95
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-10-2014, 18:15 [2.8 TD] Terkotanie przy załączonym napędzie 2H. Co to może
|
|
|
Podczas ostatniej jazdy po asfalcie (50 km/h 2H) usłyszałem nagle terkotanie jakbym najechał na linię oddzielającą pas awaryjny na autostradzie lub na kostkę bazaltową. Jednakże asfalt czarniutki bez jakichkolwiek lini. Zatrzymałem się - przestało terkotać. Ruszyłem, przejechałem z kilometr i znowu to samo. Załaczyłem napęd 4H - terkotanie ustało . Przejechałem kilka kilometrów i tu nagle (po odjęciu nogi z gazu) terkotanie i trzęsienie całą budą. Dodałem gazu - cisza. Zatrzymałem się, przelaczyłem na 2H , ujechałem z 100 m i znowu terkotanie i trzesienie budą , dodałem gazu - nic nie pomaga, załączyłem 4H, dodałem gazu - ustało. I tak w kółko.
Obecnie jeżdżę na 4H ale staram się tak operować gazem aby silnik był cały czas obciążony - wtedy nie terkocze.
Czego to moze być objawem, proszę o pomoc.
Dodam , iż auto ze skrzynią automatyczną SS.
Michał |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 26-10-2014, 21:57
|
|
|
Sprawdź łożyska w przednich piastach. Jest ich 3 sztuki, szczególnie igiełkowe wnikliwie obejrzyj i nie da się tego zrobić bez wyjęcia pół osi z piasty. Podobnie miałem i uderzenie w pedał hamulca uciszało sprawę na różny czas. Mogą być też wytarte frezy na pół osi. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
as678
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2,8 TD '95
|
Wysłany: 18-09-2015, 19:51
|
|
|
Okazało się, iż jedno z łożysk igiełkowych było ... a dokładniej już go nie było. Wymiana pomogła. Dzięki |
|
|
|
 |
|
|