|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[II 2.0 DID] Początek z Outlanderem |
Autor |
Wiadomość |
Szef24
Forumowicz
Auto: Outlandel DID 2010
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-09-2015, 23:40 [II 2.0 DID] Początek z Outlanderem
|
|
|
Właśnie zostałem świeżym posiadaczem Outlandera 2.0 DID z 2010 roku. (Silnik po fabrycznym podniesieniu mocy do teoretycznych 170 KM.) w związku z czym mam kilka pytań odnośnie pierwszych kroków z tym autkiem.
Chciałbym zacząć od wymiany olei i filtrów w silniku oraz podzespołach przeniesienia napędu.
Według rozpiski ze strony Motula ( od lat uzywam tych olei do Alfy Romeo )
do silnika zalecany jest Motul 8100 X clean 5W30,
do mechanizmów różnicowych Gearbox 80W90 API GL-4/GL-5
do rozdzielacza Gearbox 80W90 API GL-4/GL-5
do skrzyni Gear 75W90 API GL-4/GL-5
Do ej pory wszystko niby proste chciałbym się jednak upewnić gdzie są korki spustowe do poszczególnych podzespołów :
1) spust oleju silnikowego
Niestety nie wiem gdzie jest filtr oleju
tu
czy tu
Jeśłi jeden z nich jest filtrem oleju co znajduje się pod drugą pokrywą ??
2) Tu mamy korek spustowy ( nizej ) oraz do uzupełniania w tylnym moście ??
3) To będzie mechanizm różnicowy z przodu. Znalazłem tylko korek spustowy Gdzie jest do napełniania??
4) Korek do napełniania oleju w skrzyni biegów
oraz do spuszczania
5) Nie znalazłem nigdzie korków od tzw rozdzielacza ( skrzyni rozdzielczej ) Chyba że gdzieś wyżej wskazałem a sam nawet o tym nie wiem ??
6) Podczas przeglądu samochodu zauważyłem że mam nieco zaolejony EGR ( nie znam się na dieslach ) Czy powiniennem się tym martwić ?? Co to może oznaczać ??
7)
Od spodu znalazłem również zaoliwioną jakąś plastikową puszkę, która znajduję się tak jakby nad misą olejową obok rozrusznika ( na fotce widać takie czarne obłe, odbija się od tego światło ) Co to i czy się tym martwić ??
Jak u was utrzymuje się temperatura silnika ?? U mnie jest zawsze jak na fotce. Czy to prawidłowe wskazania ??
Będę bardzo wdzięczny za pomoc Bardzo chciałbym poznać to autko lepiej tym bardziej ze to mój pierwszy diesel i pierwsze autko 4x4
[ Dodano: 28-09-2015, 14:48 ]
Kurcze poważnie nikt nie ma wiedzy w tym zakresie ??
A może macie jakąś książkę z cyklu sam naprawiam Outlandera ?? |
|
|
|
 |
krecisie
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Maj 2015 Posty: 105 Skąd: Checiny
|
Wysłany: 28-09-2015, 15:02
|
|
|
Witaj,
może pomoże ci manual ze schematami na początek:
http://out-club.ru/Manual...07/index_M1.htm
Co do temp. silnika to u mnie poziom pokazuje podobnie.
Olej który sugerujesz również powinien pasować chociaż ja do silnika leje producenta Castrol :Edge 5W30.
Dodatkowo moge podpowiedzieć żęby sprawdzać stan poziomu oleju co kilka tys a silnik i turbo odwdzięczy się dłuższą żywotnością, szczególnie jeśli jeżdzisz sporo autostradami z duzą prędkoscią..
Ten silnik lubi łyknąć" oleju szczególnie przy większych prędkościach chociaz akurat u mnie tego jeszcze nie odczułem.
Kolejna sprawa to ostrożnie ze sprzęgłem...oryginał cechuje się krótką żywotnością i nie lubi przypalania.
Szerokości życzę |
_________________ Polonez Caro 94' - Opel Astra GT 1.6 94'- Opel Tigra 1.4 98' - Mazda 323F 1.5 - Rover 416 - Skoda Roomster 1.9- Mercedes W210 3.0- VW Passat 1.9 AT 02'- VW Passat B5FL MT 04' - Outlander II - Audi A5 TDI 14'
 |
|
|
|
 |
Szef24
Forumowicz
|
Wysłany: 28-09-2015, 15:39
|
|
|
Bardzo dziękuje za link, na pewno się przyda.
O oleju i sprzęgle już zdążyłem się doczytać na forum.
Co do samej marki oleju to jakos nie wierze w Castrole Mobile itp. Jeśli już to właśnie Motul, Valvoline, Texaco
Tematy 2 czyli tylnego mostu ogarnięty, olej wymieniony.
Pozostałe nadal aktualne |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-09-2015, 15:06
|
|
|
Szef24 napisał/a: | do mechanizmów różnicowych Gearbox 80W90 API GL-4/GL-5
do rozdzielacza Gearbox 80W90 API GL-4/GL-5
do skrzyni Gear 75W90 API GL-4/GL-5
|
Jak masz możliwość to zamów oleje RedLine - drogie, ale warto.
Te też się nadadzą, oczywiście. Szef24 napisał/a: | 1) spust oleju silnikowego | Tak i wszystkie punkty serwisowe znajdziesz w serwisówce do której linka już dostałeś. Nie próbuj odkręcać tej pokrywy od spodu chłodnicy oleju. Szef24 napisał/a: | 6) Podczas przeglądu samochodu zauważyłem że mam nieco zaolejony EGR ( nie znam się na dieslach ) Czy powiniennem się tym martwić ?? Co to może oznaczać ?? |
Martwić, nie, przynajmniej dopóki olej nie zaleje elektroniki przepustnicy pod zaworem EGR.
Dbaj o terminy wymiany oleju w dyfrach, transferze i silniku. Do silnika warto dać co drugą wymianę oleju płukankę np. Liqui Molly - kupisz w Petrostar - szukaj ich na allegro lub petrostar.pl
Zadbaj o hamulce - tzn wyczyszczenie zacisków, jarz, blaszek klocków i prowadnic. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Szef24
Forumowicz
|
Wysłany: 04-10-2015, 21:18
|
|
|
No dobra czyli kolejne pytania rozwiazane.
Podczas przeglądu samochodu zauważyłem że mam nieco zaolejony ten element ( znajduje się od strony chłodnicy ) Czy powiniennem się tym martwić ?? Co to może oznaczać ??
7)
Od spodu znalazłem również zaoliwioną jakąś plastikową puszkę, która znajduję się tak jakby nad misą olejową obok rozrusznika ( na fotce widać takie czarne obłe, odbija się od tego światło ) Co to i czy się tym martwić ??
 |
|
|
|
 |
|
|