Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Wymiana - dobór poduszki silnika skrzyni
Autor Wiadomość
andy1980 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DID '00 102KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-10-2012, 11:55   [Cari 1.9DI-D] Wymiana - dobór poduszki silnika skrzyni

Witam.

Nie znalazłem podobnego tematu, dlatego opiszę jakie problemy miałem z doborem poduszek pod silnikiem / skrzynią w Carismie 1,9 DID 2000r. 102 km. Może to komuś pomoże i nie popełni podobnych błędów jak ja. Obie są mocowane na belce pod silnikiem.

Wymieniając amortyzatory zauważyłem, że obie poduszki są już dość mocno zużyte. Tylna była w 50 % urwana, przednia bardzo popękana.

W Intercarsie i paru innych sklepach nie potrafili mi dobrać odpowiednich, nie mieli też samych wkładów. W tej sytuacji kupiłem całe poduszki na Allegro. Jak na zamienniki nie były tanie:
- przednia Meyle germany nr 5143060002 (150zł),
- tylna Meyle germany nr 5143060003 (200zł).

Po wymontowaniu belki na której były zamontowane poduszki okazało się, że belka jak i poduszki pochodzą z Volvo, dlatego sprzedawcy nie mogli nic dobrać ;)

Powiem tylko jedno po wymianie wielka TRAGEDIA, cała karoseria wpadała w niemiłosierne drgania. Wszystko drgało kierownica, fotele, drzwi. Przy 100km/h deska rozdzielcza trzeszczała jakby była zrobiona z taniego chińskiego plastiku. Hałas był nie do zniesienie. Podczas dodawania gazu, silnik warczał jakby tłumik był przepalony, podobnie było jak schodził z obrotów.
Poduszki były na 100% dobrze zamontowane zgodnie z oznaczeniami, dokręcone kluczem dynamometryczny z siłą określoną w Manualu.
Poduszki wg mnie były zrobione ze zbyt twardej gumy i zamiast izolować silnik od karoserii przenosiły wszystkie drgania na nią.

Pojeździłem z takimi objawami 2 tygodnie mając nadzieje, że może się wyrobią. Ostatecznie kupiłem używane. Samochód chodzi o niebo lepiej, prawie jak nowy;)

Morał z tej historii jest jeden:
- gdybym wiedział, ze poduszki są z Volvo S40/V40 i miał ich numery OEM kupiłbym oryginalne,
- przednia poduszka nr oryginału Volvo : OEM 30611143
- tylna poduszka nr oryginału Volvo : OEM 30611144
- odradzam kupno zamienników, chyba że ktoś ma sprawdzone zamienniki, bo efekt może być opłakany, a kasa wyrzucona w błoto:(

Poniżej zdjęcia oryginalnych:

Przednia (ma większy otwór mocujący):

https://imageshack.com/i/5vpoduszkaprzedniaj

Tylna :

https://imageshack.com/i/72poduszkatylnaj

Dodam jeszcze, że numery OEM oryginalnych ustaliłem na podstawie kupionych zamienników na Allegro. Przednia oryginalna od Volvo wygląda identycznie jak ta w Carismie 1.9 DID (można sprawdzić na Allegro) Tylna oryginalna nieco się różni budową od oryginalnej w Carismie.

Pozdrawiam Andy1980. Mam nadzieję, że kiedyś to komuś pomoże.

:D
Ostatnio zmieniony przez andy1980 27-04-2014, 15:15, w całości zmieniany 7 razy  

benq 
Mitsumaniak

Auto: O1 2.0 benzin 136 KM 2003r.
Wysłany: 10-10-2012, 23:14   

Dzięki za info, podejrzewam że swoje będę wymieniał też za jakiś czas bo już ich stan nie jest zbyt idealny.

Faraday 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Wysłany: 19-10-2012, 10:15   

Jeszcze przydałaby się informacja, kto jest producentem oryginalnych poduszek 8)

andy1980 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-10-2012, 21:01   

Sam bym chciał to wiedzieć :D Obejrzałem jeszcze raz dokładnie obie poduszki i niestety nie ma na nich producenta. Są tylko ślady po naklejce na której pewnie był producent.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 19-10-2012, 21:06   

Stawiam na NOK.

crisss81 
Nowy Forumowicz
crisss81

Auto: carisma did 115 km 2004
Wysłany: 16-02-2013, 15:18   

Witam.
Mnie też czeka wymiana poduszek. Carisma ma wibracje na wolnych obrotach na kierownicy,tapicerce. Pocieszające jest to, że lewarek stoi bez wibracji. Po przestudiowaniu tego wątku wszedłem na stronę forum Volvo :

http://www.v40.pl/forum/v...lnika&start=240

W skrócie wyczytałem że: poduszki są 4. 3 silnika i 1 skrzyni. Zalecają oryginały lub dobre zamienniki. Ostatnio jednak pojawiły się sygnały o trudno dostępnej poduszce nad rozrządem. Firma która klepała oryginał i dobre zamienniki zakończyła produkcje - cytat :

"Robiłem ostatnio rozeznanie w tym temacie. Niestety to prawda. Dodam że tą poduszkę robiła tylko jedna firma prawdopodobnie BOGE a inne były tylko pakowaczami (LEMFORDER, FEBI, CORTECO, SWAG, ORIGINAL IMPERIUM). Jest to normalne w tej branży. Nie ma i nie będzie już tej poduszki. Na pewno serwis ma jakiś zapas ale i tam zniknie prędzej czy później (ale sądząc po ich cenie to raczej później). Pozostaje szukanie po sklepach może komuś leży albo dobieranie tulejki i prasowanie tak jak Ci napisali."

Na forum Volvo jest pierwsza pozytywna opinia o regenerowanych poduszkach w Olkuszu :

http://poliuretany.olkusz...-skrzyni-biegow

Nadszedł w końcu czas na zadanie pytania : Czy ktoś korzystał z usług tej firmy z Olkusza?
Czy jak kolega wyżej - zalecacie z dwojga złego poszukać w miarę nie wymęczonej używki, jeśli dostęp do OEM jest utrudniony. W gwoli wyjaśnień-dzwoniłem już do ASO Mitsubishi w Krakowie AUTOKRAK, mają ofertę promocyjną dla starszych aut na części i robociznę. Po dużym upuście zaproponowano mi cenę 1600 zł za poduszkę przy rozrządzie i 75 zł wymiana - Podziękowałem. Do ASO Volvo nie dzwoniłem.

KrzysztofH 
Forumowicz
krzh

Auto: Carisma '03 DiD 116KM Motion+
Wysłany: 28-03-2013, 12:07   

Też miałem taki problem - wymiana dolnych poduszek silnika (na belce). Pseudofachowcy za niemałe pieniądze założyli mi jakieś chińskie podróby od starych galantów z początku lat90-tych i zarzekali się że wszystko jest ok, a potworne drgania jakie dostało auto (powyżej 2 tys. obr nie do zniesienia) kiedyś przejdą. Po dwóch dniach założyłem stare, ale ponieważ zniszczyli mi jedną z poduszek (wymienili wkład) rozglądałem się za nowymi. Gość z allegro (chyba multiline), który handluje poduszkami zarzekał się że ma doświadczenie i wie jakie dobrać i nie będzie drgań., ale oczywiście nie będzie można ich zwrócić jeśli będą zamontowane i będą źle działały. W końcu kupiłem używki w bardzo dobrym stanie.
Podstawowy problem z doborem jest taki, że oryginały są bardzo miękkie (i nie przenoszą drgań silnika na karoserię), a większość zamienników to są twarde poduszki, które pochodzą od Cari/V40 benzyniaków, a producenci sprzedają je jako dieslowskie.
Więc jeśli zdecydujesz się na nówki kup tam gdzie ktoś ma doświadczenie w doborze i wie jak dobrać poduszki do cari diesla, a najlepiej jak da jakąś gwarancję.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 28-03-2013, 14:11   

crisss81 napisał/a:
Na forum Volvo jest pierwsza pozytywna opinia o regenerowanych poduszkach w Olkuszu :
http://poliuretany.olkusz...-skrzyni-biegow
Nadszedł w końcu czas na zadanie pytania : Czy ktoś korzystał z usług tej firmy z Olkusza?
Szukaj na forum, było kilka osób. Ja osobiście korzystałem z ich zamienników tulei tylnego dyfra. Tuleje wyglądają ok, ale mam wątpliwości co do technologii wykonania, pisałem o tym na forum.

tomicarisma 
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Wysłany: 28-03-2013, 18:51   

Ja dzisiaj wymieniłem 2 poduszki silnika. Oryginały miały pęknięcia małe. Idealne rozwiązanie na wymianę poduszek to kupić klej do szyb samochodowych BOLL za 25zł i zasilikonować nim poduchy. Starczy idealnie na dwie. Ja wyciąłem całe gumy ze środka - ustawiłem tulejki w środku za pomocą suwmiarki, poczekałem 5 dni aż zaschnie klej i po założeniu dzisiaj zero rzucania silnikiem i autko jak nowe. Nie wibruje - jak dodam gazu raptownie to nie rzuci silnikiem. Jak ktoś chce to niech kupuje zamienniki - ale to bez sensu. Rzućcie okiem na zdjęcia:
http://imageshack.us/phot...3/83295133.jpg/
http://imageshack.us/phot...7/41074454.jpg/

andy1980 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-03-2013, 21:54   

Odpowiedź na post KrzysztofH : Poduszki - zamienniki Meyle germany były właśnie kupione na Allegro od użytkownika Multiline. Mnie też zapewniał, że będą pasowały.... i faktycznie pasowały.... tyle, że wszystko drgało po wymianie jak w ruskim traktorze :) Do tej pory leżą w piwnicy i pokrywają się coraz grubszą warstwą kurzu :wink:

phot 
Forumowicz
Tomek

Auto: carisma 1.9 did i skodzitsu;)
Wysłany: 02-04-2013, 13:09   

Witam. Podlacze sie do tematu. Myslicie ze ma sens wymiana tylko poduszki skrzyni? - od silnika wyglada ok.

Mam Cari 1.9did z 2002 - powinno byc chyba tak samo jak u Autora tematu. Teraz tylko czy ewentualnie czy ktos wczesniej w tej Cari nie wymienil na poduchy z Volvo...

PozdRoz

pezet 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9TD
Wysłany: 04-01-2014, 18:22   

Niestety ja również wymieniłem na zamienniki i oczywiście nie można wytrzymać w środku.
Pytanie moje od jakich modeli pasują do Carismy 1.9TD po lifcie (poduszki na belce).
Szukam używek ale poduszek do tego modelu i rocznika praktycznie nie mogę znaleźć.
Z góry dziękuję.

killer.racer 
Nowy Forumowicz

Auto: CARISMA 1.9 DiD 115KM
Wysłany: 02-03-2014, 00:03   

Witam Panowie i Panie.
Niestety mnie też przyszło wymienić owe poduszki ale pod silnikiem tylnią (na belce)
Na wolnych obrotach jak i w pewnych zakresach podczas jazdy jest tragedia. Włożyłem zamiennik TEDGUM , wprasowywany wkład. Notabene ciężko było dostać na zamówienie.
Wcześniej nigdy nie jeździłem DIESLEM , to mój pierwszy kaszlak. Ogólnie fajnie się jeździ bo 115KM robi swoje a zwłaszcza jego moment ale wibracje kupując auto wiedziałem, że jedna poducha jest walnięta. Liczyłem że po wymianie będzie jak benzynce :D a tu mega ZONK. Czytając te cały post i zagłębiając się w temat , poprostu jestem mega szczęśliwy ze mam walniętą tylko tę jedną poduchę, bo lubię robić wszystko na tip top i jak by trzeba wymieniłbym 3. Oczywiście w granicach rozsądku bo kupno w serwisie nie wchodziło w grę. Ale po tej wymianie po prostu jest tragedia. Mam chęć aby wrócił wczorajszy dzień gdy to nic nie robiłem z autem i było o niebo lepiej.
Wracając do tematu. Mechanik nie znając auta tak jak forumowicze użytkownicy pocieszył mnie że muszę zbierać na dwumase w komplecie bo akurat kończy mi się sprzęgło i słychać już delikatnie dwumas przy gaszeniu oraz puszczaniu sprzęgła , a także łożysko docisku piszczy w pewnym zakresie obrotów ( tak mi się wydaje że to łożysko ).
W innym poście wyczytałem znów że dwumasa nie ma nic do przenoszenia drgań na budę podczas wolnych obrotów a zwłaszcza jak wcisnięte jest sprzęgło.
Mam mega ochotę wydać nawet 600zł aby pozbyć się tych okropnych wibracji.
Co za tym idzie czy te odpowiedniki od VOLVO sprawują się super czy lepiej szukać używek, a może JAANEZE ma dostępne oryginały w jakiejś rozsądnej cenie??

POZDRAWIAM
ps. jednak warto czasem zajrzeć na forum i poświęcić te kilka godzin na odszukanie sprawy niż iść na ślepo i wymienić co się da.

marko22 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 12-06-2014, 09:29   

Kolega wyżej odpowiedzi nie dostał....Mam ten sam dylemat. Czy szukać używek (zero pewności, że za chwilę się nie zerwą), czy postawić na zamiennik i modlić się, żeby nie było wibracji. Na chwilę obecną i tak w miarę kulturalnie pracuje ten silnik, że niewielkie drgania przenoszą się na kierownicę i karoserię, pomimo zerwanych całkowicie na dole. Przekopałem wczoraj całe Allegro i nawet wśród używanych praktycznie nic nie znalazłem. Ma ktoś jakieś doświadczenie w zamiennikach?

muusk 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GLS TD 1998r
Wysłany: 13-06-2014, 14:18   

Witam, mój problem stanowi przewdzewiała belka, mam Carisme I 1,9 TD czy jest pewne że belka od v40 Td bedzie pasować, czy jeszce o coś pytać sprzedawcę, bo niestety wysyłka będzie pocztą.

Odpowiedz do tematu