Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galka zmiany biegow
Autor Wiadomość
supeer 
Forumowicz

Auto: C-crosser 2.2 2010r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 03-01-2015, 13:45   Galka zmiany biegow

Witam

Poszukuje oryginalu lub zamiennika galki zamiany biegow do Citroena C-crossera 2009r 2,2 hdi z 6+r biegowa skrzynia biegow, czy moze ktos z Was wymienial galke biegow na jakis zamiennik i pasuje?

Pytalem w serwisie to chca lekko 300zl
I jeszcze jedna watpliwosc, czy galka jest polaczona z zapadka wstecznego czy mozna wymieniac sama galke?

@Pisze na waszym forum bo niestety fora cytryn sa dosyc ubogie i model dosyc rzadki, a jest to brat OII

Z gory dziekuje za odp i pomoc

Seferiel 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 04-01-2015, 10:31   

Ja kupie coś takiego:

http://allegro.pl/mitsubi...4834129538.html

Myślę, że będzie pasowała, bo czemu miała by nie pasować :mrgreen:

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 08-01-2015, 14:32   

Daj znać jak założysz. Jakieś fotki i opis demontążu starej i montażu nowej.

Seferiel 
Forumowicz

Wysłany: 13-02-2015, 08:33   

Więc zabrałem się za to wreszcie, gałeczka plus wysyłka 101zł.

Montaż bardziej wprawionej osobie zajmie 2 godzinki, mi zeszło 5 :P ale to odbywało się metodą prób i błędów. Na początku narzędzia: lutownica, taśma izolacyjna, śrubokręt gwiazdkowy, wiertło 2.5mm + coś co tym wiertłem zakręci :mrgreen: ja dodałem jeszcze opalarkę i termokurczki.

Moja gałka się odkręciła :badgrin: myślałem, że będzie to bardziej skomplikowane. :doubt: Jeżeli demontaż gałki mamy za sobą czas na tunel.

Demontaż tunelu opisany tutaj
Bizi78 napisał/a:
Ściągnij z forum manuala do outkaII.
:arrow: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33519
W pliku: GR00006400-52A masz pokazany demontaż :wink: .

Ogólnie nie ma większych problemów, od czarnej osłony odkręcamy jeden wkręt, delikatnie lecz stanowczo odciągamy ją od tunelu aż puszczą zatrzaski. Na srebrnej częsci tunelu 4 śruby i odpada, później ciągniemy w górę część z miejscami na dwa kubki ( uwaga na kable od sterownika 2wd,4wd,lock). Ja właśnie do tego sterownika podłączyłem gałkę, prąd jest w drugim kabelku (nie pamiętam od której strony licząc) ale koloru czerwonego. (jest to prąd od podświetlenia tego sterownika 2wd 4wd lock i jak ktoś ma czujnik zmierzchu tak jak ja to gałka będzie świecić w warunkach kiedy odpala się czujnik)

Montaż nowej gałki polega na wsadzeniu jej na pręt i dokręceniu imbusem (dołączonym do zestawu) śrubki mocującej - dobrze gałeczka się trzyma, tym bardziej, że śruba mocująca wgryza się w gwint pręta zmieniającego biegi. Niestety jeżeli chcemy, żeby kabelki od gałki szły w miarę estetycznie musimy nawiercić 2.5 mm wiertłem plastyk od podciągania wstecznego. I tą dziurką puszczamy kable w mieszek oczywiście robimy to od strony konsoli - żeby nie było ich widać i można na nie założyć termokurczkę - żeby były czarne (jak prawidłowo zamontujecie to i bez termokurczki nie będzie widać.

Zostaje nam teraz odizolowanie kabli, przecięcie czerwonego, dolutowanie prądowego od gałki i izolacja. Ja jako masy użyłem śrubki dotykającej niepolakierowanej części nadwozia znajdującej się w tunelu, cięzki do niej dostęp i trzeba użyć klucza ale masa tam jest :)

Jak już mamy wszystko podłączone to składamy w odwrotnej kolejności i to tyle :)

Niestety fotki robione telefonem, jak dopadnę aparat w weekend to zrobię lepszej jakości i po ciemaku.

Jeżeli macie jakieś pytania to śmiało, nie wiem czy wszystko co napisałem jest jasne.

supeer 
Forumowicz

Auto: C-crosser 2.2 2010r
Wysłany: 13-02-2015, 09:09   

Wow! Nareszcie ktos sie tego podjal :rolleyes:

Teraz moge sam montowac:)
Napisz jeszcze jakiej jakosci wykonania jest ta galeczka i jak sprawuje sie w nocy, bo nie wiem czy szukac zwyklej czy brac podswietlana.
Dzieki
pozdrawiam

ps galka jest na gwint wiec prosto sie ja odkreca:)
Ostatnio zmieniony przez supeer 13-02-2015, 16:52, w całości zmieniany 1 raz  

Seferiel 
Forumowicz

Wysłany: 13-02-2015, 09:20   

Powiem Ci, że jestem zadowolony, wybrałem kolor czerwony, natomiast jak bym kupował drugi raz zastanowił bym się nad bursztynowym. Czerwony idealnie pasuje jak jest jasno, jak już jest ciemno ja zauważam różnicę odcieniu podświetlenia. Wybrałem klasyczne podświetlenie bez żadnych samochodzików gołych bab napisów itd. No ale to już wybór indywidualny.

Ogólnie gałka nie oślepia w nocy, natomiast też się nie ściemnia tak jak cała deska, cały czas świeci tym samym światłem.

Jakość gałki oceniam na dobrze wykonaną, mogła by być cięższa - oryginalna jest dwa razy cięższa, natomiast nie ma tak naprawdę do czego się przyczepić, skórka jest matowa, używam jej od dwóch tygodni, więc pewnie nie zdążyła się wyślizgać, nasmarowałem nivea i się cieszę, że zrobiłem coś sam w aucie i wygląda to profesjonalnie :)

nero 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DiD
Wysłany: 24-09-2015, 08:45   Montaż gałki

Seferiel napisał/a:
Więc zabrałem się za to wreszcie, gałeczka plus wysyłka 101zł.

Jeżeli macie jakieś pytania to śmiało, nie wiem czy wszystko co napisałem jest jasne.

Witam,

Chciałem zamówić gałkę http://allegro.pl/volkswa...5225846526.html (zakładam, że to taka sama jaką kupiłeś lub bardzo podobna) do mojego Outlandera. Możesz wrzucić jeszcze raz fotki z montażu, bo te coś chyba wygasły.

Odpowiedz do tematu