Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Spryskiwacze reflektorów.

Czy warto bawić się w montowanie spryskiwaczy lamp przednich do cari :D
Tak
50%
 50%  [ 2 ]
Nie
50%
 50%  [ 2 ]
Głosowań: 4
Wszystkich Głosów: 4

Autor Wiadomość
mitring 
Mitsumaniak

Auto: VW Passat AWX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-11-2009, 13:13   [Cari 1.9TD] Spryskiwacze reflektorów.

Witam, na stępie mam prośbę bo pewnie nie tylko mnie to nurtuje :D więc jeśli temat przejdzie to może zrobi się z niego how-to :D

Ok do rzeczy...

Każdy posiadasz Cari TD wie, że lampy świecą tak a nie inaczej :P a jak są brudne to już masakra. Dlatego już postanowiłem, że czas zamontować spryskiwacze lamp przednich... nosiłem się z tym zamiarem prawie rok :rolleyes:

Koledzy na alledrogo jest tego mase, jedne montowane na stałe, inne wysuwane, jakie polecacie, czy ktoś już coś takiego montował?

Pooglądałem filmiki na YouTube i muszę powiedzieć, że jeden zestaw jaki jest najczęściej spotykany na Allegro jest po prostu do ... :butthead:

http://allegro.pl/item802...lamp_xenon.html lipą wieje ;)
http://allegro.pl/item812...ow_komplet.html czy lepiej takie ?

Ja zamontuje spryskiwacze w mojej cari to postanowione, ale jakie wybrać :|

1) lepiej kompletować - zbiorniczek i pompka osobno
2) spryskiwacze (dysze) osobno

czy może lepiej zainwestować i kupić jakiś zestaw np z innego auta ... skoda, vw ?

No i czy takie spryskiwacze na stałe (nie wysuwane) zadziałają wystarczająco, zależy to od pompki głównie, czy też od spryskiwaczy aby mgiełkę na lampy pryskały a nie strumień?

Proszę o pomoc :doubt:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-11-2009, 16:26   

mitring, Ja osobiscie proponowałbym zestaw od VAG-a, jak dobrze pokombinujesz to bedzie to wygladalo jak oryginal, czeka Cie przy tym troche modelarskiej pracy przy zderzaku, ale efekt bedzie powalajacy, ponadto Cari pod zderzakiem ma wystarczajaco miejsca zeby sie schował wysuwany spryskiwacz, potrzebny bedzie Ci najlepiej cały zestaw, czyli zbiorniczek spryskiwacza z pompka cisnieniowa, komplet spryskiwaczy z dekielkami ozdobnymi, przewody, choc mozesz dobrac sobie w sklepie, ale radze orygianaly ze wzgledu na wieksza sztywnosc, bo jak zalozysz miekki przewod to istnieje mozliwosc zalamania sie go i bedziesz non stop grzebal aby on sie nie zalamywal, najwiecej zabawy bedzie czekac Cie jednak z podpieciem zestawu elektrycznie, chodzi o to ze trzeba zmontowac dodatkowy obwod na przekazniku, aby zasilal pompke wysokiego cisnienia przez max 10s, bo chodzi o efekt chwilowego wysuniecia i rozpylenia plynu, z oryginalnego zbiorniczka spryskiwaczy musisz wyprowadzic wezyk uzupelniajacy na biezaco zbiorniczek spryskiwaczy reflektorow, ktory zamotujesz gdzies estetycznie pod nadkolem, zalecam wlasnie tylko taka metode zeby nie uzupelniac 2 zbiorniczkow, tylko uzupelniasz 1 a on przelewa plyn do drugiego na biezaco. Zycze milej zabawy

P.S. zestaw nr 2 z allegro to lipa, zestaw nr1 jest bardzo zblizony do zestawu VAG-a, widze ze tam sa dolozone zaslepki na zderzak takze powinno to wygladac bardzo estetycznie
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mitring 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2009, 17:25   

robertdg dzięki wielkie za bezcenne wskazówki :!:
Zastanawiam się jak to jest przymocowane do zderzaka, ale zaraz popatrzę na allegro w zakładce "szrot" :P

P.S. pomyliłeś chyba nr aukcji druga aukcja jest z wysuwanymi spryskiwaczami ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 12-11-2009, 17:34   

mitring, wybacz, moj blad, spryskiwacze oryginalne od VAG sa przykrecane do zderzaka na 2 srubki, zderzak ma oryginalne zaglebienie i konstrukcje stalowa pod montaz spryskiwaczy, jak sie dobrze postarasz mozesz je zaadoptowac do swojego auta, wystarczy kupic tylko dobrze uszkodzony zderzak od A4, bo takich jest najwiecej, za smieszna kase, ja sam mam gdzies kompletny zderzak ze spryskiwaczami, ale nie sprawdzalem czy dzialaja, ponadto na jednym brak zaslepki

mitring 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2009, 17:38   

Właśnie szukam takich popękanych zderzaków :) i chyba nawet kolega ma takie u siebie w warsztacie :twisted:

Zastanawiam się czy jakby podłączyć dobrą pompkę ciśnieniową i zestaw, który się montuje bezpośrednio do zderzaka (nie opcja z wysuwaniem - taka wersja caritas jak pierwszy link). Czy by to zadziałało, koszt niewielki ;) zawsze można zdemontować i bawić się z wysuwanymi spryskiwaczami :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 12-11-2009, 17:48   

mitring, sprobowac nie zaskodzi, ale po co wydawac zbednie pieniadze, zreszta patrzac na te spryskiwacze i pompke sadze ze to bedzie psikac jak spryskiwacze szyby przedniej, wogole sa jakos lipnie wykonane, uklad cisnieniowy w spryskiwaczach reflektorow jest montowany na opaski, mozesz sobie wyobrazic jakie tam jest cisnienie, jak uklad przez ok 2-3 sek nabija cisnieniem plynu przewody i spryskiwacze aby je wysunac, jak cisnienie przekroczy dany prog(rowne jest to z maksymalnym wysunieciem spryskiwacza) to zaworek puszcza plyn na spryskiwacze i powstaje piekna mgielka myjaca

mitring 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2009, 17:52   

robertdg jakie jest ciśnienie to mogę się domyśleć :) sam wygląd wężyków daje sporo do myślenia (widziałem jakie są w Audi S4) :P

Na dniach postaram się coś wykombinować i może w przyszłym tygodniu zabiorę się do roboty :)

Dzięki za cenne informacje raz jeszcze robertdg szacun 8)

PS. identycznego galanta ma weterynarz, ile razy idę do niego z moim futrzakiem (bez podtekstów :mrgreen: ) to zawsze gadamy o naszych autkach :D

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2009, 17:58   

gdybys szukal samych dysz rozpryskujacych to nie wiem czy znajdziesz cos sensownego tzn. takie dysze ma octavia, fabia, golf v ale sa one montowane od spodu pod maska i montaz ww na zderzaku moze byc trudny.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 12-11-2009, 18:19   

mitring, a jakiego koloru masz futrzaka? :-D
Szczerze Ci powiem ze ostatnio przerobilem z 7 a4 ze spryskiwaczami wiec do wprawy sie dochodzi, tylko jeszcze raz zaznacze i uprzedze przed miekimi wezykami, poprostu kicha bedzie jak sie delikatnie zalamie, pompka za krotko dziala aby cisnienie bylo w stanie wyprostowac wezyka w miejscu zagiecia i uruchomic dysze spryskujace, ktore posdniosa sie do polowy i opadna, wykladalaoby to tak jakby sie facet klanial w kapeluszu, wiec zaopatrz sie albo w ori weze albo w weze sztywniejsze, chocby paliwowe z Fagumitu, srednica jak sie nie myle w granicach 8mm

mitring 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2009, 18:26   

robertdg napisał/a:
mitring, a jakiego koloru masz futrzaka?
kolorowego :D ... jak jeden sąsiad "menel" twierdzi jego futrzak ma 41 kolorów bo liczył jak mu się nudziło czyt. jak czekałem na piwo :lol:

Co do wężyków raczej będę miał ori z audi od kolegi już wykonałem telefon i go z molestowałem :P poszukam jeszcze dysz, pompki, zbiorniczka, lub kupie ten zestaw vw z allegro 8)

cane 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 14-10-2015, 14:21   

Odkopuję. ;)

W jaki sposób oryginalnie odbywa się sterowanie spryskiwaniem lamp w poliftowej Carismie? ASA pokazuje dodatkową pompkę w przedniej części zbiornika płynu - czy załącza się ona jednocześnie z pompką obsługującą przednią szybę? Czy może odpowiada za to osobny przycisk i przekaźnik?

mitring 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-10-2015, 14:24   

Jest osobna pompka i albo powiększony zbiornik albo dodatkowy, dedykowany.

Jeśli przytrzymasz dłużej spryskiwacze na szybę przednią po czasie załączą się dopiero na lampy.

cane 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 14-10-2015, 14:33   

Już mam, potrzebny jest przekaźnik MB141378.

Odpowiedz do tematu