|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pajero II kontra Sharan |
Autor |
Wiadomość |
PrzemoM
Nowy Forumowicz
Auto: PajeroII long 3000 benzyna/LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-09-2015, 23:49 Pajero II kontra Sharan
|
|
|
Witam.
Wiem, że pytanie w temacie może się wydawać bez sensu, ale właśnie taką mam rodzinną rozsterkę - co kupić: Pajero2, czy Sharana.
Do tej pory miałem Vitarę longa 1.6 benz. 1994r. Poszła w inne ręce, a u nas czas na coś większego. To większe to w/g mnie Pajero, a żona mówi raczej o Sharanie. Jak uda mi się zgromadzić odpowiednie argumenty, to będę miał podstawy do pozostania na tym forum .
Celowałbym w benzynę 3000 lub 3500 z gazem, skrzynia manual, 7-osobowy. Vitara robiła jakieś 20-30% po mieście, reszta po trasie, sporadycznie polna droga, nie sądzę, żeby się coś zmieniło. Na stałe będą jeździły 4 osoby, pełen komplet sporadycznie.
Będę miał możliwość dokładnego obejrzenia VW, ale nie mam dostępu do miśka, więc jeśli ktoś zna oba te auta to proszę o pomoc i porównanie.
Jak jest z komfortem jazdy - poziom hałasu, ilość miejsca dla pasażerów, widoczność z kabiny przy zawracaniu i cofaniu.
Czy mógłby ktoś zmierzyć :
1) ilość miejsca na kolana w drugim i trzecim rzędzie
2) od oparć drugiego rzędu do końca bagażnika
3) bagażnik po złożeniu drugiego rzędu siedzeń - długość i szerokość.
Rozumiem, że Pajero nie jest zbyt napchany elektroniką, która by się mogła psuć więc do ewentualnych zmartwień pozostaje mi ewentualnie zgnita rama i buda, oraz mechanika. Jak drogo wychodzą problemy z silnikiem?
Jeśli się coś jeszcze komuś nasunie to z chęcią poczytam.
Pomóżcie ludzie, bo płaskim to ja nawet po mieście się boję jeździć - tu dziura, tam krawężnik na parkingu, nieprzyzwyczajony jestem
pozdrawiam
Przemek |
|
|
|
 |
nytsug
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Pomógł: 15 razy Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 453 Skąd: LUBLIN - okolice
|
Wysłany: 29-09-2015, 18:32
|
|
|
Jak już porównywać te dwa samochody to:
Sharan niski, Pajero wysoki.
Sharan odczuje dziury w mieście, Pajero mniej.
Sharan spali mniej, Pajero więcej.
W Sharanie jest lepsza widoczność, w Pajero wyżej siedzisz i też dużo widać ale to zupełnie inne odczucie.
Miejsca z tyłu chyba w Sharanie jest więcej ale wygodniej będzie Ci wstawiać przedmioty do Pajero bo stoi wyżej.
3 rząd siedzeń jest wygodniejszy w Sharanie. W Pajero siedzisz trochę wyżej bo podłoga jest podniesiona z tyłu i wyższe osoby mają niewygodnie.
Ja bym brał Pajero jak masz taki wybór:P
Ramę można uspawać nową albo połatać tą co jest:) ale jazda PAJERO jest dla mnie o niebo lepsza jak oklepanym Sharanem pomimo jego wszystkich wad:P |
|
|
|
 |
kubaeso
Forumowicz
Auto: pajero sport
|
Wysłany: 29-09-2015, 18:35
|
|
|
porownanie tych dwoch aut to tak jak helikopter do pociagu;) |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 29-09-2015, 19:46
|
|
|
A jeśli zajdzie potrzeba zjechania z asfaltu i zasmakowaniu w off-road np turystycznym , nie topieniem po klamki w błocie, to zdecydowanie Pajero bo 1) jest na ramie co daje pewne możliwości modyfikacji no i bezpieczeństwo to duży "+" 2) Mitsubishi jest wdzięcznym samochodem do przeróbek wszelakich https://youtu.be/uu12pjngoSk 3) na 4-ry osoby to siedzenia w bagażniku nie są potrzebne, no chyba że planujecie ..... powiększenie rodziny 4) wygoda w załadunku 5) no i respekt innych użytkowników przed terenówką ->> nie będą Ci zajeżdżać 6) rama i blachy do naprawy, zresztą jak i w każdym innym samochodzie 7) jeśli żona Twoja będzie jeździć jako kierowca to miej się chłopie na baczności->> będzie wzbudzała zainteresowanie innych kierowców Bierz Mitsubishi
0 |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
PrzemoM
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-09-2015, 22:10
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi.
Nytsug - ja też bym brał Pajero jak bym miał taki wybór . (Mam nadzieję, że będę miał.)
Jak jest z poziomem hałasu w benzyniaku? Bo w Vitarze '94 przy 90km/h to już miałem tak sobie. Szybciej nie jeździłem, bo na dłuższą metę było to męczące. W Pajero przy 90-100 km/h da się normalnie pogadać albo posłuchać radia, czy tylko słucha się tylko silnika, świstu wiatru i klekotu blach i plastików? Mówimy o w miarę dobrze utrzymanym aucie.
W Sharanie zaskoczył mnie in minus drugi rząd siedzeń - jakoś tak nisko tyłkiem do podłogi , więc pozycja dla nóg niewygodna.
pozdrawiam
Przemek |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 30-09-2015, 22:14
|
|
|
PrzemoM napisał/a: | Jak jest z poziomem hałasu w benzyniaku? | mam diesla i to co najgłośniejsze to opony MT-ki. Żadnych klekotań blach, plastików-no przy otwartym oknie pasażera słychać snorkla
W Bytowie "masz" Zbyszka speca od Mitsubishi, podjedź, pogadaj, pomacaj,posłuchaj jak zachowuje się Mitsubishi |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
PrzemoM
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-10-2015, 22:39
|
|
|
Zapadła decyzja - będzie Pajero Dzięki za wsparcie i informacje, były pomocne.
Czy wersje benzynowe z silnikiem 3l i 3.5l różniły się jakoś wyposażeniem, czy tylko pojemnością? |
|
|
|
 |
romek atomek
Forumowicz
Auto: pajero pinin 1.8GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 333 Skąd: wola justowska / kraków
|
Wysłany: 06-10-2015, 15:12
|
|
|
VW to wół roboczy - nie do zabicia .. ... a Mitsu auto z duszą... często na ramieniu.. mam i VW i Mitsu ... jak chcesz zjechać czasem z drogi - nie ma wyjścia - bierz Mitsu .. |
|
|
|
 |
PrzemoM
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-10-2015, 20:00
|
|
|
No i jest .
Benzyna z gazem 3l long. Przecudnej urody.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi. |
|
|
|
 |
|
|