Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z automatyczna skrzynią
Autor Wiadomość
baczek1921 
Mitsumaniak
Bączek

Auto: Galant 2,5 V6 1997
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-08-2008, 20:59   Problemy z automatyczna skrzynią

Witam! Mam problem a mianowicie przy zmianie biegów szarpie autem a gdy skrzynia włączy trzeci bieg zaczyna mrugać na desce rozdzielczej bieg neutralny N. Nie wiem co mam z tym zrobić :cry: . mam nadzieje ze to nie jest coś poważnego. Czy ktoś miał podobny problem. proszę o rade.
Ostatnio zmieniony przez robertdg 19-10-2015, 19:42, w całości zmieniany 1 raz  

trawkins
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2008, 07:59   

Wow jak miga kontrolka N to nie jest dobrze, prosi się o SERWIS :)
Sprawdzałeś stan i poziom oleju w skrzyni biegów ???
Kiedy był wymieniany ???

RoveR 
Mitsumaniak
porządany VR4

Auto: GALANT 2.5 V6 EA5A
Wysłany: 23-08-2008, 11:55   

U mnie jak mrugała N-ka to był to znak że skrzynia przełączyła się w tryb awaryjny i więcej jak 40 km/h się nie pojedzie, wtedy najlepiej jest zgasić samochód i znowu odpalić. Najlepiej szukaj speca od skrzyń bo u mnie jak były takie cuda ze zmianą biegów, to skończyło się to padnięciem konwertera i sporymi kosztami naprawy.

baczek1921 
Mitsumaniak
Bączek

Auto: Galant 2,5 V6 1997
Wysłany: 23-08-2008, 20:14   

Gala mam już z trzy miechy i jeszcze nie wymieniałem oleju, a nie wiem jak mam sprawdzić poziom. W poniedziałek pojadę do mechanika i mam nadzieje że nie będzie to nic poważnego. Jechać mogę szybciej ale bardzo szarpie przy zmianie biegów. A jeśli chodzi o zgaszenie silnika to nic nie pomaga.

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 24-08-2008, 00:01   

baczek1921,
na bagnecie masz dwie kreski,jedna cold,druga hot,rozgrzej auto do okolo 80 stopni i na odpalonym silniku sprawdz jaki jest stan oleju w skrzyni biegow,powinien byc na kresce hot,bagnet znajduje sie po prrawej stronie,w komorze silnikowej z przodu skrzyni.
sadze ze tak jak mowi RoveR konczy Ci sie sprzeglo hydrokinetyczne,koszty regeneracji sprzegla okolo 600pln.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 24-08-2008, 00:08   

rozgrzanie silnika != od rozgrzania skrzyni = normalna jazda ok. 20 km

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 24-08-2008, 13:37   

Krzyzak,
masz racje,miałem na mysli żeby sobie popyrkal na wolnych obrotach tak z 15 minut

ds255 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 1998 benzyna 2.0
Wysłany: 19-10-2015, 09:59   2,5 l v6. Szarpiący automat

Witam!
2.5 l v6. 1997
Mam problem z szarpaniem w automatycznej skrzyni biegów. Zaczęło się od tego że rozładował mi się akumulator i musiałem odpalać na kable od kolegi. Niestety auto stało tyłem i musiałem przepchać je o długość samochodu na biegu N. Teraz gdy zmienia biegi z 2/3 czuć krótkie wyraźne chamowanie a potem lekkie stuknięcie, oprócz tego skrzynia działa ok. Jest to skrzynia bez triptronika. Poczytałem trochę na necie i wniosek jest taki że może być 100 przyczyn ale jedną z nich jest nawet słaby akumulator. Niestety jestem za granicą przed wizytą u mechanika wolałbym najpierw zasięgnąć rady forumowiczów, by nie wchodzić w niepotrzebne koszta.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 19-10-2015, 15:26   

Może reset komputera coś pomoże.Nie sądzę,żeby przepchnięcie auta uszkodziło skrzynię.

ds255 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 1998 benzyna 2.0
Wysłany: 20-10-2015, 14:32   

Witam.
Dzięki za odpowiedz. Reset faktycznie pomógł, przejechałem kilkanaście kilometrów i na razie objawy nie wracają. Mam pytanie, czy mojego samochodu dotyczy "uczenie ecu" po odpinaniu akumulatora? Na forum znalazłem instrukcje dotycząca Colta. Co ciekawe po ponownym podpięciu klemy auto zapala się z włączonym nawiewem (jestem pewny, że wyłączałem, powtarzałem to 2 razy).

Pozdrawiam.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 20-10-2015, 14:56   

ds255 napisał/a:
Mam pytanie, czy mojego samochodu dotyczy "uczenie ecu" po odpinaniu akumulatora?
Tak.
ds255 napisał/a:
Co ciekawe po ponownym podpięciu klemy auto zapala się z włączonym nawiewem (jestem pewny, że wyłączałem, powtarzałem to 2 razy).
Panel klimatronika wraca do ustawień fabrycznych po odłączeniu zasilania. Musisz zmniejszyć ręcznie siłę nawiewu. Temperatura na 25 st. C i śnieżynka klimy też pokazuje się na wyświetlaczu, tak? Zmniejsz temperaturę do takiej jaką chcesz i wyłącz klimę to przy następnym odpaleniu powinno być OK.

Odpowiedz do tematu