Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9 DID] Sworzeń przedniego wahacza
Autor Wiadomość
arthus
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2008, 23:01   [Cari 1.9 DID] Sworzeń przedniego wahacza

Na przeglądzie gościu mi zasygnalizował luzy na sworzniu w prawym przednim wahaczu. Moje autko to Carisma 1.9 DID z 2001 roku 115KM.
Poczytałem trochę na forum, niestety są dosyć skrajne opinie - od "wymieniać cały wahacz" do "poszukaj sobie jakiś pasujący sworzeń, pokombinuj to go wymienisz".

Co w rzeczywistości bardziej się opłaca? Jak jest z tą wymianą? Czekam na opinie tych co maja to już za sobą lub się po prostu znają na rzeczy. Rozchodzi mi się głównie o to, że z tego co się zorientowałem, to różnica w cenie samego sworznia, a całego wahacza to jakieś 100-150 pln. Czy gra warta świeczki? Wydaje mi się, że lepiej przy takiej różnicy pokusić się o cały wahacz. Czekam na opinie.

Pozdrawiam
Arthus

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Auto: Skoda Octavia II 2.0 TDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-12-2008, 08:07   

sworzeń wachacza można wymienić a tu masz ceny sworznie: http://allegro.pl/search....&personal_rec=0 a tu ceny wahaczy: http://allegro.pl/search....&personal_rec=0
Ja bym wymieniał sam sworzeń
Ostatnio zmieniony przez herflik95 19-12-2008, 10:58, w całości zmieniany 2 razy  

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 19-12-2008, 08:35   

http://allegro.pl/search....&personal_rec=0
wahacz nie wachacz;)

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Wysłany: 19-12-2008, 10:57   

loki7777 napisał/a:
http://allegro.pl/search.php?string=carisma+wahacz&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0
wahacz nie wachacz;)

fakt pomyłka

misiumisiu 
Mitsumaniak
Marcin

Auto: space star 1.9did
Wysłany: 19-12-2008, 11:05   

Witam są dwa rodzaje sworzni (z nakrętką lub kontrowane z boku )musisz wybrać odpowiedni a jeśli na wahaczu niema luzów wystarczy sworzeń koszt ok 60zł wahacz ok 200zł decyzja należy do ciebie :) sprawdziłem u ciebie powinien być kontrowany z boku cena na allegro 59zł

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 19-12-2008, 11:35   

ja w swoim misku wymienilem same sworznie i juz ponad dwa lata zmigam na nich i placilem po 60 zl za sworzen wiec naprawde mozna wymienic same sworznie bez rzadnego ryzyka.

arthus
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2008, 12:33   

OK - więc wyszło że sam sworzeń wystarczy. W takim razie po nowym roku trzeba będzie się odezwać do Japaneze po lekarstwo. Mam nadzieję tylko, że ten sworzeń wytrzyma do wiosny, bo planuje wówczas hurtowo zrobić parę drobnostek.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Wysłany: 19-12-2008, 13:32   

arthus, ja bym nie czekał z wymiana bo przecież chodzi o bezpieczeństwo Twoje i twoich bliskich, a nie daj boże urwie sie podczas jazdy i leżysz

arthus
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2008, 19:56   

herflik95 napisał/a:
arthus, ja bym nie czekał z wymiana bo przecież chodzi o bezpieczeństwo Twoje i twoich bliskich, a nie daj boże urwie sie podczas jazdy i leżysz

No to zabiłeś mi klina :)
Na przeglądzie dopytałem się gościa co i jak z tym sworzniem - powiedział że zaczyna byś luz ale nie muszę robić tego w trybie awaryjnym - inaczej pewnie by mnie nie puścił na przeglądzie.

Pytanie pomocnicze, bo moja wiedza o technicznych stronach jest kiepska - ten nieszczęsny sworzeń to który element i za co odpowiada?
W tej chwili przy normalnej jeździe i nierównościach jedynie przy poprzecznych zawieszenie dobija i głucho puka, ale tak było "od kiedy pamiętam" czyli od roku :) Jedynie co występuje w tej chwili, to przejeżdżając np. przez próg zwalniający przy wahnięciu się całego zawieszenia występuje pojedynczy głośny powiedzmy łomot (tak mniej więcej :) ).
Będę u mechaniora w poniedziałek to go dopytam w takim razie.
Dzięki za ostrzeżenie.

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 20-12-2008, 03:15   

nie ma co siać paniki. wycierają się teflonowe ślizgacze, ale nic się nie urwie ;)

Zamów taki sworzeń u japaneze, bo jest problem z ich doborem a on dobiera z jakiegoś innego modelu i idealnie pasują. Ja założyłem, wszystko super.

Za to jak wcześniej kupiłem wahacz, to okazało się, że jest o centymetr krótszy (podróba od oryginału) i tylko niepotrzebnie straciłem pieniądze na dwukrotne zdejmowanie wahacza i regenerację sworznia (jechałem w trase a mój stary był w tragicznym stanie i musiałem stary "podrasować" na czas dojścia tego od japaneze)

Ogólnie koszt 60 złotych + gdzies 2 tyle robocizny, nie ma się czym przejmować, nic pilnego ale warto zrobić.

kow4l80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 kat.
Wysłany: 15-01-2009, 12:17   

Ja nie dawno bylem na przegladzie i okazalo sie ze prawy i lewy sworzen do wymiany i wewn tuleje stabilizatora. Autko juz zrobilem calkowity koszt 370zl
sworzen 60zl tuleje 40zl 200zl robocizna i 70zl geometria

patriotazz 
Mitsumaniak

Auto: Lancer
Wysłany: 15-01-2009, 23:58   

Mi niedawno tez padły sworzenie i tulejki całkowita wymiana w warsztacie kosztowała mnie 300zł i po znajomości gratis zrobili mi geometrie

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 12-02-2009, 22:12   

Coś takiego! :biggrin:
Właśnie jestem po dzisiejszym przeglądzie i facet również zwrócił na uwagę na wahacz prawy przód, a dokładnie na sworzeń.Jest jeszcze ok,ale po zimie to może zacząć stukać. Sworzeń, powiedział, że jeżeli w Cari da się go wymienić, a nie cały wahacz - to po co przepłacać.

I tu pytanie: skąd się biorą takie rozbieżności cenowe (np. allegro)? Firma?
Mogę to sam wymienić czy musi być pomoc mechanika?

thx

wolgaster 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 12-02-2009, 22:49   

Ale wam dobrze. U mnie też sworzeń ma luz tyle że w miejscu gdzie jest wprasowany w wahacz więc czeka mnie wymiana całego wahacza. A że nie ma co wymieniać jednego więc to trzeba będzie wymienić oba. :(

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 12-02-2009, 23:55   

wolgaster a dlaczego musisz 2 wymieniac nigdzie nikt nie napisal ze trzeba(koszt dobrego wahacza u japaneze to ok 110zl) - z zamiennikami trzeba uwazac, bo niektore maja dziwne sworznie, ktorych nie mozna dokupic
i u mnie sworznie nie mialy luzu ale wg mechanika za lekko weszly i je lekko przyspawal, zdawalo zadanie, aczkolwiek jak masz luz to pewnie i tak szlag trafi i trzeba caly wahacz,

Tomashi w autach po lifcie jest problem ze sworzniami - dla pewnosci zadzwon do japaneza zalatwi odpowiednie
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Odpowiedz do tematu