Przesunięty przez: Matejko 10-04-2006, 13:28 |
[Carisma] Automatyczna skrzynia biegów - jaki olej i co ile |
Autor |
Wiadomość |
rodys [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2006, 17:27 [Carisma] Automatyczna skrzynia biegów - jaki olej i co ile
|
|
|
Wiem, że do mojej Caismy wchodzi 7,8 l oleju o oznaczeniu wg Hyundai/Mitsubishi ATF SP II lub ATF SP II M. Mam pytanie co ile kilometrów należy go wymienić i czy warto przepłacić i kupić najdroższy syntetyk na rynku. Wybór mam taki:
Półsyntetyczny Orlen PLATINUM ATF III (ATF SP II wg ozn. Hyundai/Mitsubishi) - 8l ok. 170 zł
Mineralny Midland ATF M3 Plus (ATF SP II wg ozn. Hyundai/Mitsubishi) - 7x1,2l = 8,4 l ok. 150 zł
Czy może poszukać czegoś droższego - jakiegoś syntetyka. Nie wiem czy warto. Ile kosztuje wymiana (czy dochodzą koszta "dodatkowe") i czy trzeba dokonywać wymiany w ASO?
I pytanie przy okazji (ponieważ carisme kupiłem niedawno) czy ktoś ma w wersji elektronicznej plan przeglądów carismy 1.8 GDI '99 automat? (140 000 km przebiegu - dotychczas sumiennie serwisowana w niemieckim ASO - mam na to papiery). Jak tak to poproszę na :lol. |
Ostatnio zmieniony przez glina 21-01-2013, 15:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-02-2006, 15:45
|
|
|
rodys napisał/a: | pytanie przy okazji (ponieważ carisme kupiłem niedawno) czy ktoś ma w wersji elektronicznej plan przeglądów carismy 1.8 GDI '99 automat? (140 000 km przebiegu - dotychczas sumiennie serwisowana w niemieckim ASO - mam na to papiery). Jak tak to poproszę na macsyd@wp.pl :lol. |
http://www.autogt.pl/uslugi.shtml#carisma2 - tu masz wszystko. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
rodys [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2006, 18:58
|
|
|
Dziękuję, o to mnie się rozchodziło. Krótko, zwięźle i na temat.
Jeszcze tylko jakby ktoś znający się na żeczy doradziłby rodzaj i producenta oleju ATF to byłaby pełnia szczęścia dla mnie. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-02-2006, 09:12
|
|
|
Co prawda w Galancie ale może pomóc -> http://www.mitsubishi-gra...topic.php?t=515 |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Rafalxl [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2006, 14:40
|
|
|
No i jak ?
nadaje se ten manual tez do carismy ?
musze u mnie w ´96 zmienic.
nara
[ Dodano: 14-09-2006, 12:08 ]
Wiec tu powtorka,
ile litrow oleju mam kupic na calom procedure jak
tutaj:
http://www.mitsubishi-gra...topic.php?t=515
ktos moze ma manual wymiani do carismy ?
co jeszce kupic oprocz oleju ?
carisma ´96
duze dzienki
nara
Ps.
Matejko, nowy temat bo troche pilne, ale ok sorry |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 09-11-2006, 12:10
|
|
|
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=3939 << w tym manualu masz opisane dokładnie ile litrów ATF wchodzi do "suchej" skrzyni (jedna z ostatnich stron)
Ja zawsze lałem ATF Mobil, Castrol też moze być... |
|
|
|
 |
Daniello81
Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 17-10-2009, 15:39
|
|
|
Moja cari dostała nowy olej do skrzyni.
Co prawda tamten nie był w najgorszym stanie (olej) lecz że go nie wymieniłem po kupnie autka to zrobiłem to teraz
a więc wymianę zrobiłem w ASO
Kibicowałem przy wszystkich zabiegach
Oleju do mojej skrzyni weszło ok 5,5 litra "Dia queen ...."
ale i tak skasowali mnie jak za 8l. jak to w ASO
no chyba że ten olej kosztuje ok 60 zł za litr
do tego jeszcze filtr cena ok 180 zł |
|
|
|
 |
ryso
Mitsumaniak ryso
Auto: Carisma 1,6 16v automat HB
|
Wysłany: 17-10-2009, 20:45
|
|
|
Filtr jak na ASO, naprawdę tani, chyba jakś podróba, ja za orginał płaciłem w sklepie 280zł, ale może staniały.Wygląda na to, że ja przepłaciłem, mam nauczkę, trzeba dobrze szukać. |
_________________ Carisma 1,6 GLX automat 95r,HB. |
Ostatnio zmieniony przez ryso 18-10-2009, 14:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Daniello81
Forumowicz
Auto: carisma
|
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2009, 21:22
|
|
|
proponuję poczytać w dziale galantów
tam temat oleju do skrzyń jest baaaardo rozwinięty
w carismie jest też invecs skrzynia więc ten sam temat!!
a panwie doszli do ciekawych wniosków włącznie z takimi że dextron moze uszkodzić skrzynię autom.!!
polecają tylko diaqin sp2 (jasnomiodowy kolor) albo diaqin sp3 (jasnowiśniowy) ostatecznie castrol transmax z (zielony)
proponuję poczytać cały wątek na temat oleju i awari jest w nim dużo wiedzy! |
|
|
|
 |
KarolG
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 automat
|
Wysłany: 29-01-2010, 21:17
|
|
|
Witam!
Odświeże trochę temat. Interesuje mnie opinia o oleju do asb LOTOS ATF II D. Stosował ktoś może? Zależy mi na opinii kogoś kto miał styczność z tym olejem lub wie cos na jego temat..
Z góry dzięki i pozdrawiam! |
_________________ XXX |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2010, 21:21
|
|
|
KarolG, przeczytaj mój post poprzedni |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 31-01-2010, 09:59
|
|
|
KarolG napisał/a: | Interesuje mnie opinia o oleju do asb LOTOS ATF II D. Stosował ktoś może? Zależy mi na opinii kogoś kto miał styczność z tym olejem lub wie cos na jego temat.. |
Pisałem ci w innym wątku że ma być dokładnie taki olej jak każe producent a nie "jakiś zamiennik" - może i to ATF II ale są pewne niuanse w przypadku INVECS-II że nawet super markowe oleje nie do końca sa właściwe dla tej skrzyni a co dopiero LOTOS... a skoro wlałeś jej LOTOS'a to teraz elegancko musisz kupić 12l bańkę zalecanego oleju + nowy oryginalny filtr i zrobić pełną dynamiczną wymianę w tej skrzyni (poczytaj sobie w osobnym wątku - był opis z fotkami) i trzymać kciuki że może to pomoże (ale czarno to widzę). |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 31-01-2010, 10:46
|
|
|
KarolG napisał/a: | Witam!
Odświeże trochę temat. Interesuje mnie opinia o oleju do asb LOTOS ATF II D. Stosował ktoś może? Zależy mi na opinii kogoś kto miał styczność z tym olejem lub wie cos na jego temat..
Z góry dzięki i pozdrawiam! |
Do Invecsa potrzebny jest olej Diamond DIA-QUEEN SP II lub SP III. Dostaniesz go tylko w ASO zdaje się. Można też chyba uzywać tego bo jest zgodny:
http://moto.allegro.pl/it...awa_okazja.html
Chyba Saphire właśnie wymieniał na taki w ASO, z tego co pamiętam. |
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 31-01-2010, 10:51
|
|
|
Ja mam bursztynowy dia a nie zielony trans ale oczywiście chłopaki w galantach w tych skrzyniach mają zielono |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|