brak czujników TMPS w kołach zimowych |
Autor |
Wiadomość |
Stevie
Nowy Forumowicz
Auto: Out 3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-11-2018, 17:11 brak czujników TMPS w kołach zimowych
|
|
|
Dzień dobry wszystkim użytkownikom forum.
Czytam forum od prawie roku. Posiadaczem O3 jestem od 7 miesięcy.
Chcę kupić felgi z oponami na zimę bez TPMS i mam takie pytanie do znawców tematu, a szczególnie do Tokyo.
1 . Czy brak TPMS w jakikolwiek sposób wpływa na pracę ABS, ESP, innych systemów w samochodzie
2. Jak samochód sygnalizuje brak TPMS , czy cały czas (czy to jest wkurzające) , czy ine komunikaty są widoczne , czy komunikat o braku ciśnienia jest wyświetlany na całym obszarze panelu.
3. Czy ktoś orientuje się o skutkach prawnych braku TPMS w samochodzie, który fabrycznie jest wyposażony w to ustrojstwo jeżeli doszłoby np. do kolizji, etc.
Dziękuję za życzliwe odpowiedzi. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 17-11-2018, 16:25 Re: brak czujników TMPS w kołach zimowych
|
|
|
Stevie napisał/a: |
3. Czy ktoś orientuje się o skutkach prawnych braku TPMS w samochodzie, który fabrycznie jest wyposażony w to ustrojstwo jeżeli doszłoby np. do kolizji, etc.
|
Czujniki są wymagane przy oponach Run Flat i przy podobnych rozwiązanych (utrudniona wizualna identyfikacja że jest małe ciśnienie). Co do ubezpieczenia to jeśli wypadek powstałbym z przyczyny opony to ubezpieczyciel mógłby próbować udowodnić że mogło być zbyt małe ciśnienie i przez brak czujników o tym nie widziałeś. Ale byłoby to trudne. Ale słyszałem już urban lengend że komuś gdzieś tam nie wypłacili odszkodowania bo miał niehomologowany rozmiar opon. Ale w takich przypadkach zawsze musi być jakiś związek przyczynowo skutkowy (np. wystrzał opony i rzeczoznawca stwierdza że była eksploatowana ze zbyt małym ciśnienie co np. można wnioskować po większym zużyciu zewnętrznych elementów bieżnika).
I z tego co wiem przy OC nie ma problemu - samochód z przeglądem - samochód sprawny. Przy AC to zależy jak upierdliwy jest ubezpieczyciel ponieważ jest szerokie pojęcie "rażące niedbalstwo"... Ktoś może powiedzieć że postąpiłeś rażąco niedbale rezygnując z obowiązkowego elementu bezpieczeństwa... Ale byłoby to trudnie. |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 17-11-2018, 17:36
|
|
|
2. Sygnalizacja TPMS Service Required w zasadzie non stop.
Mozna skasowac przyciskiem ale za chwile znowu sie pojawi.
Nie wiem czy mozna wyprogramowac. Mimo wszystko warto zainwestowac w kpl czujnikow. Koszt 1 opony |
|
|
|
 |
Stevie
Nowy Forumowicz
Auto: Out 3
|
Wysłany: 19-11-2018, 10:05
|
|
|
Dzięki za szybkie odpowiedzi i informacje.
No to nie będę kombinował , tylko zakładam czujniki.
ASO żąda 1100 zł.
Czy jest jakaś sensowna i tańsza alternatywa, czy jednak ASO?
Dzięki bardzo. |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
|
Wysłany: 19-11-2018, 11:46
|
|
|
Zamienniki są dostępne od połowy tej kwoty. Czujniki są uniwersalne i programowane dla konkretnego modelu. Trzeba tylko zwrócić uwagę by była to wersja czujników na rynek europejski. |
|
|
|
 |
loui
Nowy Forumowicz
Auto: MOIII
|
Wysłany: 19-11-2018, 21:23
|
|
|
Dziś na stronie Mitsubishi widziałem ze jest promocja na czujniki. 149 za sztukę. Sprawdź. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-11-2018, 19:38
|
|
|
loui napisał/a: | Dziś na stronie Mitsubishi widziałem ze jest promocja na czujniki. 149 za sztukę. Sprawdź. |
Faktycznie jest, chociaż gumowy... Ja mam metalowe.
Generalnie TPMS w Mitsu to dla mnie pomyłka. Nic nie pokazuje poza zbyt niskim ciśnieniem (musi spaść bodajże o 25% do wartości referencyjnej). W innych pojazdach jest zazwyczaj dokładny odczyt ciśnienia z każdego koła i ewentualnie temperatury.
Mi właśnie jeden czujnik wysiadł po 2,5 roku... W sumie nie właśnie tylko jeszcze zeszłej zimy, ale zapomniałem wcześniej naprawić. Problem w tym, że nie można go odczytać, więc nie zrobię duplikatu. Muszę kupić nowy czujnik i jechać do ASO na programowanie. Cała operacja (z nieoryginalnym czujnikiem) wyniesie ok. 250-300 zł w sumie tylko po to, żeby pozbyć się tego debilnego komunikatu. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21028 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 22-11-2018, 20:23
|
|
|
Zawsze można zainwestować w jakiś zestaw od Chińczyka, np.
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2018, 10:19
|
|
|
rajan napisał/a: | loui napisał/a: | Dziś na stronie Mitsubishi widziałem ze jest promocja na czujniki. 149 za sztukę. Sprawdź. |
Faktycznie jest, chociaż gumowy... Ja mam metalowe.
Generalnie TPMS w Mitsu to dla mnie pomyłka. Nic nie pokazuje poza zbyt niskim ciśnieniem (musi spaść bodajże o 25% do wartości referencyjnej). W innych pojazdach jest zazwyczaj dokładny odczyt ciśnienia z każdego koła i ewentualnie temperatury.
Mi właśnie jeden czujnik wysiadł po 2,5 roku... W sumie nie właśnie tylko jeszcze zeszłej zimy, ale zapomniałem wcześniej naprawić. Problem w tym, że nie można go odczytać, więc nie zrobię duplikatu. Muszę kupić nowy czujnik i jechać do ASO na programowanie. Cała operacja (z nieoryginalnym czujnikiem) wyniesie ok. 250-300 zł w sumie tylko po to, żeby pozbyć się tego debilnego komunikatu. |
Przecież oferują w promocji też aluminiowe czujniki w tej samej cenie. I fakt mogłoby pokazywać więcej danych. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2018, 18:47
|
|
|
jacekk napisał/a: | Przecież oferują w promocji też aluminiowe czujniki w tej samej cenie. I fakt mogłoby pokazywać więcej danych. |
Dzięki! Wyświetlił mi się tylko gumowy - nie zauważyłem, że można zmienić typ pojazdu pod czujnik. W takim razie lecę po sztukę po weekendzie
[ Dodano: 11-12-2018, 18:30 ]
rajan napisał/a: | jacekk napisał/a: | Przecież oferują w promocji też aluminiowe czujniki w tej samej cenie. I fakt mogłoby pokazywać więcej danych. |
Dzięki! Wyświetlił mi się tylko gumowy - nie zauważyłem, że można zmienić typ pojazdu pod czujnik. W takim razie lecę po sztukę po weekendzie |
Nie wiem jak u Was w ASO, ale w tych które ja obdzwoniłem, musiałem im powiedzieć o promocji, bo chcieli mi je sprzedawać od 200 do 400 zł ... |
|
|
|
 |
mannuel
Nowy Forumowicz debiutant
Auto: Mitsubishi ASX MY19
|
Wysłany: 22-11-2019, 20:14
|
|
|
Ominąłem ten problem. Mam 2 samochody - pierwszy na letnich, drugi na zimówkach. Z zależności od pogody jeżdżę albo jednym, albo drugim. Mitsu jest na letnich. |
_________________ Jeśli tylko możesz, naprawiaj auto sam. Będziesz pewny, co jest zrobione |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 23-11-2019, 15:48
|
|
|
ja do tucsona kupiłem kopl. czujników za 150złna ali .same sie zaprogramowały i pokazują dobre ciśnienie jak i spadki |
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 25-11-2019, 13:39
|
|
|
mannuel napisał/a: | Ominąłem ten problem. Mam 2 samochody - pierwszy na letnich, drugi na zimówkach. Z zależności od pogody jeżdżę albo jednym, albo drugim. Mitsu jest na letnich. |
Dobre
Chyba jednak taniej zainwestować w komplet opon z czujnikami |
|
|
|
 |
acent
Forumowicz
Auto: O3 lpg
|
Wysłany: 25-11-2019, 16:15
|
|
|
Wyprogramowanie jest banalnie proste. Pomysł może i dobry, tylko funkcjonalność kiepska.
1. Nie ma korelacji temperatura względem ciśnienia. Dlatego takie "ciekawe" komunikaty poranne
2. Nie ma informacji o temperaturze i ciśnieniu osobno dla każdego koła.
3. Jedyna zaleta, to że czujnik nie jest przypisany do strony auta PP, LP, PT, LT.
Naprawa też nie należy do jakiś wyzwań, trzeba wydłubać baterię i wstawić (wkleić) nową. |
_________________ Pozdr Acent |
|
|
|
 |
arokub
Forumowicz
Auto: OIII
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Mar 2017 Posty: 157 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 26-11-2019, 20:55
|
|
|
acent napisał/a: | 1. Nie ma korelacji temperatura względem ciśnienia |
A powinna być? Przy niższej temperaturze ciśnienie w kołach jest niższe i system się pobudza. Na zimę, szczególnie mroźną, jest nawet zalecane dopompowanie.
Co do reszty, pełna zgoda |
|
|
|
 |
|