|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mój srebrny Galant |
Autor |
Wiadomość |
DanielBogusz
Mitsumaniak Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 389 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 26-02-2012, 16:17 Mój srebrny Galant
|
|
|
Moje auto to Mitsubishi Galant 2.5 V6 kombi, koloru srebrnego. Rok produkcji to 1998, egzemplarz pochodzi ze Szwajcarii. Do Polski został sprowadzony w ostatnich dniach Grudnia 2009r, a już w Styczniu 2010r dostał od nowego właściciela instalację gazową sekwencyjną 53 litry ( użytkowej 42 ) w miejscu koła zapasowego, które powędrowało na boczek przyczepione sprytnie linką za zaczepy. Niestety butla trochę " góruje" i podłoga odstaje od normy. Myślałem co prawda o jakiejś konstrukcji stelażu, żeby tylko ta podłoga prosto była, na schowku plastikowym mi nie zależało, jednak m6riano banalny pomysł zapodał, żeby po prostu dziurę od spodu wyciąć w plastiku . Jak się zrobi trochę cieplej, a to już chyba niebawem, to będę rżnął to dziursko
Kupiłem go jakiś niecały miesiąc temu, przerejestrowałem, mam jeszcze kilka dni na ubezpieczenie. Przy zakupie u poprzedniego właściciela na szafie miał 180 tys km, mam ksero umowy. Po dwóch latach ma 188 tys km, niewiele bardzo przez te 2 lata w Polsce jeździł. A, że auto jest z moich bliskich okolic, z małego miasteczka gdzie każdy o każdym wie, wiem, że przez ostatni rok prawie ten samochód cały czas stał - z jakich powodów nie wiem.
Mimo wszystko u mnie sprawuje się znakomicie.
Moją pierwszą wymianą była wymiana płynu chłodniczego, kupiłem Petrygo za 38zł. Dodam, że chłodnica jest ku mojej uciesze z 2010r, więc miejmy ten temat zamknięty |
Ostatnio zmieniony przez DanielBogusz 05-01-2014, 00:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 27-02-2012, 15:58
|
|
|
No nie powiem...niezła ci sie sztuka trafiła jak za takie pieniądze...;-)
szerokości i bezawaryjności...
DanielBogusz napisał/a: | O! I kilka przepalonych żaróweczek - standard |
Tym to ja sie zajme..;-) |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 27-02-2012, 17:43
|
|
|
Tak m6riano, będziemy wykorzystywać Twoje zdolności w dziedzinie elektryki/elektroniki, żeby coś i u mnie powstało, myślę, że będę kolejną zadowoloną osobą. Tak w ogóle ten Twój panel climatronica świetnie się komponuje i o dziwo nie razi w oczy w nocy. Tylko po trochu, żaróweczka z jednej wypłatki, coś z drugiej i jakoś się do kupy złoży oświetlenie samochodu Czasy są jakie są, nie ukrywam, myślałem, że nie podołam obecnie finansowo kupić i mieć Gala, ale się udało i wolę utrzymywać to auto niż ładować kasę w innego zgniota
Zapomniałem się pochwalić, że stoi u mnie jeszcze Lancerek kombi z 1998r, technicznie bardzo dobry, wizualnie już tylko z daleka a cyknie mu 400 000km niedługo, jeśli to oryginalny oczywiście przebieg. Olej to tylko widziałem raz jak mi simering poszedł
Muszę go jednak sprzedać, zostanie w pamięci jako bardzo dobre i całkowicie bezawaryjne autko, wnuki kiedyś pewnie nie uwierzą, że takie kiedyś jeździły po drogach Przyznam tylko, że zawieszenie wypadało by poprawić w nim by dalej mógł służyć bezpiecznie.
Wracając do Gala:
Przygotowuje się do zmiany rozrządu. Opierając się o dane 188 tys km, nie wiedząc wiele o wcześniejszych wymianach termin wskazuje na zmianę kompletu rozrządu i pompy wody.
W prezencie dostałem również 2 nowe oryginalne wahacze przednie (te co wypadają - na 19mm ), które trzeba włożyć, bo stare faktycznie słychać na dziurach po zimie.
Filtr kabinowy, 2 x przeczyszczenie krańcówek od drzwi i ręczny - szczotki dokładnie.
W 1000zł chcę się wyrobić, wydaje mi się, że to nie duża cena jak na wydatki po kupnie samochodu. |
|
|
|
 |
m6riano

Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 27-02-2012, 19:04
|
|
|
Zerknij na temat o rozrządzie, ktoś ostatnio wrzucił linka z allegro dot. kpl. rozrządu do fałki(620zł z ori napinaczem), tylko upewnij sie że pasek to SUN a nie CONTI |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 27-02-2012, 19:34
|
|
|
Za 620 ??? Jeśli chodzi o ostatni link w temacie rozrządu to ja go wrzuciłem, akurat przypadkiem znalazłem |
|
|
|
 |
m6riano

|
Wysłany: 27-02-2012, 20:11
|
|
|
Tak top o ten chodzi...
przedzwoń jeszcze do Japaneze i All-parts co byś miał porównanie cen... |
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21935 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-02-2012, 21:53
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | stare faktycznie słychać na dziurach po zimie | Sworznie wahaczy prostych nie stukają. |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 24-03-2012, 13:16
|
|
|
Tu jest zdjęcie - zimowe do tego, zdjęcie środka zrobię jak dokupię radio @ din, taką wielką dziurę mam teraz... Z tym tłuczeniem hugo to pewnie masz rację, wahacze wahaczami, ale jakąś gumę też trzeba będzie pewnie wymienić niedługo. |
Ostatnio zmieniony przez mkm 28-03-2012, 01:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
m6riano

|
Wysłany: 24-03-2012, 13:56
|
|
|
Jak tam z robotą na płycie? |
 |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 30-03-2012, 13:58
|
|
|
Wiesz, albo zacznę paliwo z samolotów wywozić i na nim jeździć, albo pożegnam kolegów i zbiorę graty, koszty dojazdu mnie dobijają Tzn. nie jest źle, ale nie idzie to wszystko w dobrym kierunku, ostatnio to w sumie prawie wszędzie tak.
A tak poza tematem to wspomnę coś o Galancie Akumulator nowy kupiłem i wyrzuciłem stare dywaniki, a powróciłem do gumowych, lepiej się oddycha |
|
|
|
 |
m6riano

|
Wysłany: 30-03-2012, 14:18
|
|
|
ale dzwoniłeś w ogóle do tego gościa? |
 |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 08-07-2012, 21:31
|
|
|
By danielb406 at 2012-07-08
Póki co samochód wygląda tak. W ciągu 2 lat chciałbym zmienić go na....
http://forum.karawaning.p...e/page__st__345
Z zewnątrz wszystkie szyby przyciemniane prócz czołowej, w środku z chęcią wymienię tylko i wyłącznie zegary na HC - zwykłe, nie żadne amerykańskie , oraz konsolę środkową na srebrną. Tylko taka mi się podoba, nie znoszę drewna, drewnopodobnego czegoś raczej.
Wymieniłem pompkę od spryskiwaczy z przodu na nową ( dziadostwo), nie było ciśnienia, dlatego zamieniłem przód z tyłem i już jest tip top.
Poza tym umyłem silnik metodą nie inwazyjną, czyli psiuk psiuk i ściereczka, jak zwykle powoli i dla relaksu.
Zająłem się też zegarkiem, już działa tak jak atomowy równiutko.
Jako, że uwielbiam czystość i porządek potrzebuję obszyć kierownicę skórą, bo mam startą miejscami co pisałem już w poście gdzieś.
No i strasznie mi głupio przed m6riano, bo miałem od Niego wziąć te żarówki do świateł cofania extra mocne i przez nawał spraw całkowicie od forum i spraw związanych zupełnie musiałem się odciąć na 3 miesiące. m6riano jeśli jeszcze je masz to chętnie odkupię. Odezwę się na priv. |
|
|
|
 |
m6riano

|
Wysłany: 09-07-2012, 16:24
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | Z zewnątrz wszystkie szyby przyciemniane prócz czołowej |
pszczyńska 50a,888770167,powołaj sie na forum Mitsumaniaków
koszt ok.400zł
DanielBogusz napisał/a: | wyłącznie zegary na HC |
moge ci zrobić pseudo hc tak jak u Dario1986 ostatnio.
DanielBogusz napisał/a: | m6riano jeśli jeszcze je masz to chętnie odkupię. Odezwę się na priv. |
generalnie mam dwa komplety, jeden na handel jeden dla siebie..wpadnij w czwartek na spota to sie dogadamy.. |
 |
|
|
|
 |
DanielBogusz

|
Wysłany: 09-07-2012, 17:26
|
|
|
Szyby - extra, dziękuję bardzo za dane!
Cytat: |
moge ci zrobić pseudo hc tak jak u Dario1986 ostatnio.
|
Naprawdę fajnie świecą, w porównaniu do moich gdzie mam białe diodki, ale pewnie trochę poczekam, a chcę mieć ori zegary i srebrną konsolę w środku. Wszystko kwestia finansowa.
Co do spota to ja pracuję, mam teraz często dodatkową pracę przy kompach, więc nie bardzo czasowo mi na co kolwiek :/. Najwyżej jak się nie będziemy mogli znaleźć to podasz mi nr konta, to ci kasę prześlę, a Ty wrzucisz mi to w list polecony. W nocy naprawdę kiepsko się sprawują te tylne zwykłe żarówki przy cofaniu.
P.S. m6riano, coraz bardziej mnie zaskakujesz swoimi projektami, takie coraz bardziej wyrafinowane się stają, może niedługo będziesz łączył lampki ze ściemniaczami w kompletach itp, może na takie gotowe bajery by się chętni znaleźli.[/quote] |
|
|
|
 |
m6riano

|
Wysłany: 09-07-2012, 21:03
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | m6riano, coraz bardziej mnie zaskakujesz swoimi projektami, takie coraz bardziej wyrafinowane się stają |
a dziękować, dziękować...ale chyba przesadzasz ...moim zdaniem..nic nazbyt rewelacyjnego nie robie..;-) |
 |
|
|
|
 |
|
|