Zwarcie, brak podświetlenia deski, nawiewów, przekładni itp. |
Autor |
Wiadomość |
passat1
Forumowicz Szymon
Auto: Mitsubishi Endeavor 06' 3,8PB
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-01-2016, 18:35 Zwarcie, brak podświetlenia deski, nawiewów, przekładni itp.
|
|
|
Witam,
Jak w opisie; wczoraj chciałem wymienić żaróweczki w przełączniku świateł przeciwmgłowych i w celu jego sprawdzenia spiąłem go "na krótko" i chyba zrobiłem jakieś zwarcie, bo zniknęło mi oświetlenie deski, nawiewów, przekładni skrzyni biegów i co tam jeszcze jest w środku podświetlone. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki ( i te w środku pod kierownicą i te koło silnika), przekaźniki i wszystkie są ok. Sprawdzałem i wizualnie i za pomocą probówki ( wszędzie jest przejście). Dziwnym trafem strzeliła żarówka od prawego przedniego postoju i nie świeci tylna prawa postojówka ( chociaż ta jest ok.) Wymieniłem przednią prawą żarówkę na nową ale nadal nie świeci. Ponadto nie dochodzi prąd do regulacji natężenie światła na deskę ( wcześniej było bardzo ok.)
Z uwagi na brak pomysłów i opadnięcie z sił pojechałem na CPN i wziąłem połówkę, bo bez tego się chyba nie da...
Czy ktoś ma jakiś pomysł??? A może ktoś podpowie który dokładnie ( i gdzie on oczywiście jest) to przekaźnik odpowiadający za to przeklęte podświetlenie?
Pozdrawiam! |
_________________ "dopiero jak staniesz na ziemi głupców poczujesz jaki jesteś mądry..." |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 14-01-2016, 21:30
|
|
|
Wszystko co wyliczyłeś jest zasilane z przekaźnika "Park Light Relay". Znajduje się on - wraz z innymi przekaźnikami - z przodu pod maską w tzw. Front Module. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
passat1
Forumowicz Szymon
|
Wysłany: 15-01-2016, 07:25
|
|
|
Dzięki Kolego, ale możesz mi konkretnie wskazać, który to dokładnie jest? Pozdrawiam. |
_________________ "dopiero jak staniesz na ziemi głupców poczujesz jaki jesteś mądry..." |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-01-2016, 14:59
|
|
|
Niestety nie mogę sprawdzić - auto mam poza zasięgiem. Z tego co pamiętam, jest to wewnątrz Front Ecu w skrzynce bezpieczników/przekaźników. |
 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 15-01-2016, 17:10
|
|
|
Skrzynka z bezpiecznikami pod maską z prawej strony koło filtra paliwa. Bezpiecznik gdzieś po środku o ile pamiętam . Miąłem dokładnie to samo . Wyjmij bezpieczniki po kolei i sprawdzaj . Ja też w skrzynce miałem przejście , a elektryk pierwsze co zrobił to sprawdzał wyjmując . I znalazł aż mi sie głupio zrobiło że tak prostej czynnosci nie potrafiłem zrobić |
|
|
|
 |
passat1
Forumowicz Szymon
|
Wysłany: 15-01-2016, 19:02
|
|
|
Koledzy, ja to wszystko zrobiłem- sprawdziłem. Są przejścia itp. I dalej jestem w d... Znowu jadę na CPN... |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-01-2016, 10:39
|
|
|
Sprawdź, czy po włączeniu świateł dochodzi napięcie do tych bezpieczników - to pomoże zlokalizować przyczynę.
ps. ...na CPN przepłacasz. |
 |
|
|
|
 |
passat1
Forumowicz Szymon
|
Wysłany: 17-01-2016, 10:45
|
|
|
Napięcie dochodzi... |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-01-2016, 10:59
|
|
|
Skoro do gniazd bezpieczników napięcie dochodzi, to przekaźnik, który je podaje jest poza podejrzeniem.
Sprawa trochę dziwna, bo za wspomniane w pierwszym poście oświetlenia i podświetlenia odpowiadają różne bezpieczniki... |
 |
|
|
|
 |
passat1
Forumowicz Szymon
|
Wysłany: 17-01-2016, 17:01
|
|
|
Szanowni Koledzy,
Dzisiaj jeszcze raz wywaliłem wszystkie bezpieczniki i po prostu pozakładałem nowe. Usterka zniknęła!!! Wychodzi na to, że jednak mimo, że bezpiecznik wizualnie był ok to jednak był uszkodzony. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc i pozdrawiam serdecznie!
Zamykam temat.
Ps. Nawet nie wiecie jaki jestem z siebie dumny |
|
|
|
 |
|