Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stuki
Autor Wiadomość
vienek
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 08:32   Stuki

Witam
Zmieniłem kilka miesięcy temu klocki z przodu. Od pewnego czasu słyszę stuki z przodu. Byłem na trzepaku gość stwierdził, że wszystko ok. I teraz przypomniałem sobie, że jak zmieniałem klocki z kumplem to były tam jeszcze takie blaszki, których nie założyliśmy, bo kumpel stwierdził, że niepotrzebne. Czy czasami przez to, że nie ma tych blaszek (było ich 4szt.) mogą tukać klocki?
Pozdrawiam[/list]blaszka
Ostatnio zmieniony przez vienek 03-02-2007, 08:46, w całości zmieniany 1 raz  

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 08:42   Re: Stuki

vienek napisał/a:
Witam
Zmieniłem kilka miesięcy temu klocki z przodu. Od pewnego czasu słyszę stuki z przodu. Byłem na trzepaku gość stwierdził, że wszystko ok. I teraz przypomniałem sobie, że jak zmieniałem klocki z kumplem to były tam jeszcze takie blaszki, których nie założyliśmy, bo kumpel stwierdził, że niepotrzebne.

:shock: Zaiste geniusz z niego :shock:

vienek napisał/a:
Czy czasami przez to, że nie ma tych blaszek (było ich 4szt.) mogą tukać klocki? [/list]

Tak.
Właśnie dzięki tym blaszkom ("rozporowym") klocki siedzą na właściwym miejscu.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-02-2007, 09:51   

vienek napisał/a:
że jak zmieniałem klocki z kumplem to były tam jeszcze takie blaszki, których nie założyliśmy, bo kumpel stwierdził, że niepotrzebne

pomysłowość ludzka nie zna granic :shock: :lol: :roll:

sorry, ale to już trzeba być idiotą, żeby przy takich naprawach, gdzie są naprężenia i siły pozbywać się elementów "bo niepotrzebne"

to po co przykręcać koło na 4 czy 5 śrub, jak mozna na 2 i też sie trzyma, prawda ??

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 03-02-2007, 10:39   

Montuj te "blaszki" szybko zanim cos sie stanie :!: :!: :!:
Pozdroo

major 
Mitsumaniak
Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Wysłany: 03-02-2007, 11:46   

a takie blaski też są przy car 1.6 z 96r??
bo ja u siebie czegoś takiego niezauważyłem :shock:

Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 03-02-2007, 12:02   

major napisał/a:
a takie blaski też są przy car 1.6 z 96r??

z przodu sa z tylu nie ma
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

vienek
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 12:03   

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Kumpel uchodzi za znającego się na rzeczy. A ja nie mam póki co doświadczenia w tej materii. A dodam jeszcze, że te okładziny to raicam - made in italy - to jakieś badziewie czy mogą być.
pozdrawiam

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 03-02-2007, 12:40   

mowisz o klockach bo okladziny to w bebnach z tylu - nie wiem nie jezdzilem, a te blaszki to jedz do intercars albo japancars koszt ok. 18zl zaloz i nic tam czasem nie smaruj :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

vienek
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 12:44   

Sorry oczywiście mówiłem o klockach. A blaszki mam takie jak na zdjęciu w pierwszym poście - 4 szt. Wczoraj ich rozpakowałem, bo leżału zafoliowane w pudełku po klockach. Mam tylko nadzieję, że będę wiedział w które miejsce klocka wcisnąć tę blaszkę.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 03-02-2007, 15:59   

nie w klocka a w siodlo/jarzmo od zacisku nie idzie tego zle zamontowac aczkolwiek widzialem sporo ewenementow :mrgreen:
Lexus IS220D
Calish4nia

vienek
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 16:34   

Dzięki. W przyszłym tygodniu będę naprawiał po pseudo fachowcu.

[ Dodano: 05-02-2007, 20:30 ]
Witam
Jeszcze raz powracam do sprawy blaszki ze zdjęcia. Rozebrałem dziś przednie hamulce i przez bodajże godzinę przymierzałem ją w różne miejsca i ni cholery nie mogłem dojść, gdzie ją wsadzić. Zadzwoniłem w końcu po znajomego mechanika i on stwierdził, że ta blaszka wchodzi w klocek i w momencie gdy klocek się zetrze ona trąc o tarcze będzie wydawać pisk, co ma sygnalizować klocki do wymiany.
Proszę spójrzcie na tą i powiedzcie czy ten mechanior się mylił? A moze ktoś ma fotkę jak ją zamontować.

jaca1981
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2007, 01:45   

Siemka

Zakładaj te "BLASZKI" i to bardzo szybko nie wiem który mechanik wpadł na takie ulepszenia ,
ale powiedz mu ze po producencie to lepiej niech juz on nie poprawia.
I zmien mechanika Koniecznie i podziekuj mu ze "ZYJESZ"

vienek
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2007, 18:57   

OK Jaca, tylko powiedz mi tylko, gdzie je wsadzić. Zaznaczam, że są to hamulce przednie tarczowe.
Pozdrawiam

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 22-02-2007, 15:26   

vienek napisał/a:
Zadzwoniłem w końcu po znajomego mechanika i on stwierdził, że ta blaszka wchodzi w klocek i w momencie gdy klocek się zetrze ona trąc o tarcze będzie wydawać pisk, co ma sygnalizować klocki do wymiany.

Jeżeli cały czas mowa o tych blaszkach, to mechanik ma rację. To są "czujniki" zużycia klocków.
Jak zamontować?
Blaszkę montujesz na klocku w miejsce zaznaczone na rysunku:

w taki sposób jak na tym rysunku:

PS. Sorry za ten drugi rysunek, ale z talentem u mnie cienko :)

maksiu21
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2007, 20:09   

Brakuje mi właśnie tych blaszek!!! Ma ktoś na sprzedaż te blaszki:D?? Albo wypadły (co mi sie wydaje niemożliwe, albo wczesniejszy wlaściciel ich nie założył) jak kupowałem samochód to mówił że są nowe klocki i dlatego piszczą, ale przejeździłem tak troche i wreszcie rozebrałem zacisk. Byłem w sklepie i takich blaszek się nie dostanie, jedynie nowy komplet a to byłoby bez sensu.

Odpowiedz do tematu