Stuki |
Autor |
Wiadomość |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 08:32 Stuki
|
|
|
Witam
Zmieniłem kilka miesięcy temu klocki z przodu. Od pewnego czasu słyszę stuki z przodu. Byłem na trzepaku gość stwierdził, że wszystko ok. I teraz przypomniałem sobie, że jak zmieniałem klocki z kumplem to były tam jeszcze takie blaszki, których nie założyliśmy, bo kumpel stwierdził, że niepotrzebne. Czy czasami przez to, że nie ma tych blaszek (było ich 4szt.) mogą tukać klocki?
Pozdrawiam[/list]blaszka |
Ostatnio zmieniony przez vienek 03-02-2007, 08:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 08:42 Re: Stuki
|
|
|
vienek napisał/a: | Witam
Zmieniłem kilka miesięcy temu klocki z przodu. Od pewnego czasu słyszę stuki z przodu. Byłem na trzepaku gość stwierdził, że wszystko ok. I teraz przypomniałem sobie, że jak zmieniałem klocki z kumplem to były tam jeszcze takie blaszki, których nie założyliśmy, bo kumpel stwierdził, że niepotrzebne. |
Zaiste geniusz z niego
vienek napisał/a: | Czy czasami przez to, że nie ma tych blaszek (było ich 4szt.) mogą tukać klocki? [/list] |
Tak.
Właśnie dzięki tym blaszkom ("rozporowym") klocki siedzą na właściwym miejscu. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 03-02-2007, 09:51
|
|
|
vienek napisał/a: | że jak zmieniałem klocki z kumplem to były tam jeszcze takie blaszki, których nie założyliśmy, bo kumpel stwierdził, że niepotrzebne |
pomysłowość ludzka nie zna granic
sorry, ale to już trzeba być idiotą, żeby przy takich naprawach, gdzie są naprężenia i siły pozbywać się elementów "bo niepotrzebne"
to po co przykręcać koło na 4 czy 5 śrub, jak mozna na 2 i też sie trzyma, prawda ?? |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 03-02-2007, 10:39
|
|
|
Montuj te "blaszki" szybko zanim cos sie stanie
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 03-02-2007, 11:46
|
|
|
a takie blaski też są przy car 1.6 z 96r??
bo ja u siebie czegoś takiego niezauważyłem |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 03-02-2007, 12:02
|
|
|
major napisał/a: | a takie blaski też są przy car 1.6 z 96r?? |
z przodu sa z tylu nie ma |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 12:03
|
|
|
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Kumpel uchodzi za znającego się na rzeczy. A ja nie mam póki co doświadczenia w tej materii. A dodam jeszcze, że te okładziny to raicam - made in italy - to jakieś badziewie czy mogą być.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 03-02-2007, 12:40
|
|
|
mowisz o klockach bo okladziny to w bebnach z tylu - nie wiem nie jezdzilem, a te blaszki to jedz do intercars albo japancars koszt ok. 18zl zaloz i nic tam czasem nie smaruj |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 12:44
|
|
|
Sorry oczywiście mówiłem o klockach. A blaszki mam takie jak na zdjęciu w pierwszym poście - 4 szt. Wczoraj ich rozpakowałem, bo leżału zafoliowane w pudełku po klockach. Mam tylko nadzieję, że będę wiedział w które miejsce klocka wcisnąć tę blaszkę. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 03-02-2007, 15:59
|
|
|
nie w klocka a w siodlo/jarzmo od zacisku nie idzie tego zle zamontowac aczkolwiek widzialem sporo ewenementow |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 16:34
|
|
|
Dzięki. W przyszłym tygodniu będę naprawiał po pseudo fachowcu.
[ Dodano: 05-02-2007, 20:30 ]
Witam
Jeszcze raz powracam do sprawy blaszki ze zdjęcia. Rozebrałem dziś przednie hamulce i przez bodajże godzinę przymierzałem ją w różne miejsca i ni cholery nie mogłem dojść, gdzie ją wsadzić. Zadzwoniłem w końcu po znajomego mechanika i on stwierdził, że ta blaszka wchodzi w klocek i w momencie gdy klocek się zetrze ona trąc o tarcze będzie wydawać pisk, co ma sygnalizować klocki do wymiany.
Proszę spójrzcie na tą i powiedzcie czy ten mechanior się mylił? A moze ktoś ma fotkę jak ją zamontować. |
|
|
|
 |
jaca1981 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 01:45
|
|
|
Siemka
Zakładaj te "BLASZKI" i to bardzo szybko nie wiem który mechanik wpadł na takie ulepszenia ,
ale powiedz mu ze po producencie to lepiej niech juz on nie poprawia.
I zmien mechanika Koniecznie i podziekuj mu ze "ZYJESZ" |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2007, 18:57
|
|
|
OK Jaca, tylko powiedz mi tylko, gdzie je wsadzić. Zaznaczam, że są to hamulce przednie tarczowe.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-02-2007, 15:26
|
|
|
vienek napisał/a: | Zadzwoniłem w końcu po znajomego mechanika i on stwierdził, że ta blaszka wchodzi w klocek i w momencie gdy klocek się zetrze ona trąc o tarcze będzie wydawać pisk, co ma sygnalizować klocki do wymiany. |
Jeżeli cały czas mowa o tych blaszkach, to mechanik ma rację. To są "czujniki" zużycia klocków.
Jak zamontować?
Blaszkę montujesz na klocku w miejsce zaznaczone na rysunku:
w taki sposób jak na tym rysunku:
PS. Sorry za ten drugi rysunek, ale z talentem u mnie cienko |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
maksiu21 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2007, 20:09
|
|
|
Brakuje mi właśnie tych blaszek!!! Ma ktoś na sprzedaż te blaszki:D?? Albo wypadły (co mi sie wydaje niemożliwe, albo wczesniejszy wlaściciel ich nie założył) jak kupowałem samochód to mówił że są nowe klocki i dlatego piszczą, ale przejeździłem tak troche i wreszcie rozebrałem zacisk. Byłem w sklepie i takich blaszek się nie dostanie, jedynie nowy komplet a to byłoby bez sensu. |
|
|
|
 |
|