Granatowe GDI |
Autor |
Wiadomość |
joe86
Forumowicz

Auto: Cari 01' 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-04-2012, 00:12 Granatowe GDI
|
|
|
Co by zacząć zgodnie z regulaminem
Cytat: | 2. Pod pojęciem "historia samochodu" rozumiemy przedział czasowy od momentu powstania idei na jego zakup do obecnej chwil. |
Idea powstała w momencie kiedy przeczytałem artykuł o GDI w motorze albo auto-świecie, tak narodziło się moje chyba najstarsze bo kilkunastoletnie marzenie
Mijały lata podstawówkę skończyłem;) potem inne szkoły, wojsko no i "nadejszła chwiła" aby zacząć pracować.
Trochę zajęło mi zbieranie kasy, zrobienie prawka itp i 13 miesięcy temu kupiłem sobie pierwszego miśka - Colta CA0.
Ten oto Colcik
W końcu doświadczenie zaczęło procentować i stać mnie było na zakup czegoś lepszego długo nie zastanawiając się i aby nie przedłużać wstępu zakupiłem swojego granatowego mrocznego rycerza herbu GDI znanego też pod imieniem "to to nie jest diesel??"
Zdjęć póki co wiele nie ma natomiast przedstawiają całkiem znośnie wyposażoną zadbaną jak na sprowadzoną przez handlarza i prawie na pewno bezwypadkową w jedynym słusznym kształcie moją wymarzoną Carismę
z ostatniego spotu oraz poniższe z ogłoszenia
Carisma póki co sprawuje się wyśmienicie pali podobnie co colt jeśli chodzi o miasto za to na trasie chodzi chyba na powietrze bo wracając z zamku do autostrady jest niecałe 20 km po płaskiej drodze między wioskami (50-60km/h) udało mi się tam zejść wg komputerka do 3,9 L/100km co prawda na autostradzie już tak różowo nie było ale i tak poniżej 6L/100km przy 120-130 km/h.
Ale żeby nie było za miło opracowałem listę usterek do wyeliminowania oraz poprawek do wdrożenia
1 akumulator ZAŁATWIONE
akumulator droga rzecz tym bardziej w sklepach stacjonarnych na razie wystarczy mi Centra Standard CC550 55Ah 460A
2 opony 195/60/r15 88H/V ZAŁATWIONE
Dunlop SP Sport Fastresponse 195/60 R15 88 H
2,5 no ale pora już zimówki kupić :/
3 Castrol edge 10w40 5 l ZAŁATWIONE
4 miska olejowa ZAŁATWIONE
5 zacisk prawego hamulca tylnego - ręczny ZAŁATWIONE
6 naciąg paska alternatora ZAŁATWIONE ale do wymiany
7 przeczyszczenie przepustnicy ZAŁATWIONE ale trzeba się zająć kolektorem dolotowym
8 sprawdzenie szczelności klimy - trzeba znaleźć nieszczelność ZAŁATWIONE najdroższa naprawa póki co
9 wymiana klamki wew kierowcy oraz zatyczki schowka pod kierownicą i w konsoli
10 dywaniki ew tylko kierowcy
http://www.autodywaniki.p...carisma&x=0&y=0
11 dziura w boczku na siedzeniu kierowcy
12 ubytki lakieru na masce - w trakcie poprawek
13 rysy na lakierze - w trakcie poprawek
14 wycieraczki ZAŁATWIONE
BOTTARI WYCIERACZKI RAIN FLEX
15 tylny spryskiwacz ZAŁATWIONE
16 opaska osłony prawego przegubu z przodu ZAŁATWIONE
17 prze polerowanie szkła reflektorów
18 żarówki reflektora ZAŁATWIONE Żarówki Tungsram H4 MEGALIGHT PLUS 90%
19 zakonserwowanie od dołu np. BITEX
20 głośniki popatrzeć za czymś lepiej brzmiącym
21 zbieżność przód - tył ZAŁATWIONE
22 bzyczek informujący o światłach włączonych (krańcówka działa)
23 wymiana osłony skórzanej dźwigni zmiany biegów ZAŁATWIONE choć sam musiałem finalnie docinać i zszywać bo robione na wzór oryginalnych w ogóle nie pasowały :/
24 dziura w tłumiku ZAŁATWIONE
25 nagle przestały mi działać przyciski do sterowania przednich szyb od strony kierowcy :/
Póki co więcej kwestii nie znalazłem teraz tylko trzeba się zdecydować co brać i iść wydawać ciężko zarobione pieniądze |
Ostatnio zmieniony przez joe86 31-10-2012, 16:08, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 27-04-2012, 03:36
|
|
|
joe86, wszystko byle nie Bitex
Już lepiej bierz Boll-a. |
|
|
|
 |
joe86
Forumowicz

|
Wysłany: 22-09-2014, 01:21
|
|
|
Drobna aktualizacja
1 akumulator ZAŁATWIONE
akumulator droga rzecz tym bardziej w sklepach stacjonarnych na razie wystarczy mi Centra Standard CC550 55Ah 460A
2,5 no ale pora już zimówki kupić :/ ZAŁATWIONE
3 Castrol edge 10w40 5 l ZAŁATWIONE
5 zacisk prawego hamulca tylnego - ręczny ZAŁATWIONE choć znowu szwankuje
6 naciąg paska alternatora ZAŁATWIONE ale do wymiany
7 przeczyszczenie przepustnicy ZAŁATWIONE ale trzeba się zająć kolektorem dolotowym
8 sprawdzenie szczelności klimy - trzeba znaleźć nieszczelność ZAŁATWIONE najdroższa naprawa póki co a dodatkowo niedawno siadło sprzęgiełko i znowu się wykosztowałem
9 wymiana klamki wew kierowcy oraz zatyczki schowka pod kierownicą i w konsoli
BOTTARI WYCIERACZKI RAIN FLEX
15 tylny spryskiwacz ZAŁATWIONE ale się znowu "zapiekł" a kupiona kolejna sztuka bzyczy ale nie tłoczy także "w trakcie"
16 opaska osłony prawego przegubu z przodu ZAŁATWIONE po czy padł przegub i trzeba było wymienić
17 prze polerowanie szkła reflektorów tak trochę się udało ale chyba trzeba będzie wymienić
18 żarówki reflektora ZAŁATWIONE Żarówki Tungsram H4 MEGALIGHT PLUS 90% są dobre , dodatkowo jeszcze pozycyjne obie poszły do wymiany
20 głośniki popatrzeć za czymś lepiej brzmiącym
21 zbieżność przód - tył ZAŁATWIONE
22 bzyczek informujący o światłach włączonych (krańcówka działa) okazało się że poprzedni właściciel przeciął kable ZAŁATWIONE
23 wymiana osłony skórzanej dźwigni zmiany biegów ZAŁATWIONE choć sam musiałem finalnie docinać i zszywać bo robione na wzór oryginalnych w ogóle nie pasowały :/
25 nagle przestały mi działać przyciski do sterowania przednich szyb od strony kierowcy :/ naprawione wystarczyło połączyć ścieżkę zasilającą wszystkich pól przycisków
a z nowości:
26 filtr powietrza K&N
27 trzeba wymienić z tyłu tarcze
28 pomalowane z przodu zaciski, tylne czekają na wymianę tarcz
29 zamontowane podświetlenie pod pedałami i drzwi kierowcy połączone z krańcówką - jak otwieram drzwi to się świecą - bezpieczeństwo i komfort
30 centralny zamek na pilota zamiast na kluczyk jak wcześniej było
31 blokada zapłonu
32 czujniki parkowania z tyłu
33 wymiana podnośnika szyby przedniej kierowcy bo się cięgna pomieszały |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72654 |
|
|
|
 |
joe86
Forumowicz

|
Wysłany: 23-08-2015, 19:17
|
|
|
Kolejna aktualizacja
1 akumulator ZAŁATWIONE
3 Castrol edge 10w40 5 l ZAŁATWIONE Obecnie na Mobile 1 jeździ
5 zacisk prawego hamulca tylnego - ręczny ZAŁATWIONE choć znowu szwankuje więc niedawno wymieniony cały zacisk
6 naciąg paska alternatora ZAŁATWIONE
8 sprawdzenie szczelności klimy - trzeba znaleźć nieszczelność ZAŁATWIONE najdroższa naprawa póki co a dodatkowo niedawno siadło sprzęgiełko i znowu się wykosztowałem
9 wymiana klamki wew kierowcy oraz zatyczki schowka pod kierownicą i w konsoli - klamka zamieniona miejscami
BOTTARI WYCIERACZKI RAIN FLEX - szajs jak każde inne po dwóch 3 miesiącach zaczynają maziać
15 tylny spryskiwacz ZAŁATWIONE ale się znowu "zapiekł" a kupiona kolejna sztuka bzyczy ale nie tłoczy także "w trakcie" - wymieniony na nowy ZAŁATWIONE
16 opaska osłony prawego przegubu z przodu ZAŁATWIONE po czy padł przegub i trzeba było wymienić -ZAŁATWIONE
17 prze polerowanie szkła reflektorów tak trochę się udało ale chyba trzeba będzie wymienić
18 żarówki reflektora ZAŁATWIONE Żarówki Tungsram H4 MEGALIGHT PLUS 90% są dobre , dodatkowo jeszcze pozycyjne obie poszły do wymiany - Tsungramy się popaliły obecnie jak dobrze pamiętam philipsy bo coś trzeba było na szybko włożyć
20 głośniki popatrzeć za czymś lepiej brzmiącym - dorzuciłem tymczasowo przerobionego z komputerowego zestawu suba pod siedzenie - coś tam zawsze poburczy
21 zbieżność przód - tył ZAŁATWIONE ale po wymianie przegubu trzeba zrobić ponownie bo kierownicę trochę przekrzywiło i jakby częściej piszczał na zakrętach
22 bzyczek informujący o światłach włączonych (krańcówka działa) okazało się że poprzedni właściciel przeciął kable ZAŁATWIONE
25 nagle przestały mi działać przyciski do sterowania przednich szyb od strony kierowcy :/ naprawione wystarczyło połączyć ścieżkę zasilającą wszystkich pól przycisków - ZAŁATWIONE
a z nowości:
26 filtr powietrza K&N
27 trzeba wymienić z tyłu tarcze - tarcze + klocki wymienione ZAŁATWIONE
29 zamontowane podświetlenie pod pedałami i drzwi kierowcy połączone z krańcówką - jak otwieram drzwi to się świecą - bezpieczeństwo i komfort
31 blokada zapłonu
33 wymiana podnośnika szyby przedniej kierowcy bo się cięgna pomieszały
34 szykują się elementy gumowe z tyłu do wymiany
35 powoli trzeba myśleć o wymianie rozrządu bo o ile przebieg nieduży (stuknęło obecnie 220 tyś) to mają paski swój wiek
36 przydałoby się zrobić podświetlenie nóg i drzwi także od strony pasażera
37 pojawiło się pierwsze małe ognisko rdzy - maska z prawej niedaleko szyby około 3 cm długości taka wybrzuszona lekko rysa
38 wymieniona opaska przegubu bo zaczęła lekko puszczać smar
39 wymieniony płyn hamulcowy
40. zapomniałem o wymienionym lusterku wstecznym które zaczynało brzydko się rozklejać. |
Ostatnio zmieniony przez joe86 01-10-2015, 20:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 102KM
|
Wysłany: 25-08-2015, 10:53
|
|
|
joe86, ciekawie piszesz, ale wrzuć czasami jakąś fotkę np. z konserwacji podwozia. joe86 napisał/a: | 20 głośniki popatrzeć za czymś lepiej brzmiącym - dorzuciłem tymczasowo przerobionego z komputerowego zestawu suba pod siedzenie - coś tam zawsze poburczy | Nieee, tylko nie pudło. Pomyśl nad wytłumieniem i w miarę możliwości wzmocnieniem drzwi, a na pewno jakieś zwykłe głośniki np. JBL Ci wystarczą. Sub to zbędna masa w samochodzie moim zdaniem. Żebym dysponował większą ilością gotówki, to u siebie bym zainwestował w wytłumienie i dobre audio... Ale co zrobić. |
_________________ Mój poprzedni Misiek |
|
|
|
 |
papamitsu
Mitsumaniak

Auto: Cari II 1.6 HB Classic
|
Wysłany: 25-08-2015, 11:34
|
|
|
MManiak, dobre wytłumienie to jaki przyrost masy? 100kg? 150kg? Jest sens wozić dodatkowe wirtualne 2 osoby?
Tez mysle (nadal) o wytłumieniu ale gdzieś trzeba znaleźć kompromis pomiędzy ciszą i dobrym brzmieniem a masą i spalaniem.
Kwestia funduszy jest elementem pobocznym bo przecież która pasja to tylko rozsądne wydatki |
|
|
|
 |
joe86
Forumowicz

|
Wysłany: 25-08-2015, 12:05
|
|
|
Konserwację sobie odpuściłem dlatego nie jest zaznaczona jako załatwiona
Mam zamiar nie tylko zdjęcia ale i filmik zrobić tak na zasadzie recenzji samochodu.
Inwestować w audio nie mam już zamiaru bo planuje z końcem roku przekazać samochód rodzicom albo sprzedać, dlatego dorzuciłem ręcznie robionego suba żeby tylko nieznacznie wzbogacił pasmo ( sub i tak miał iść na przemiał a kable kładłem bo robiłem czujniki cofania). Co do wytłumienia wg mnie to najważniejszy temat w kwestii audio w samochodzie i chwalenie się przez producentów ilością głośników gdy nie ma wytłumienia to jak chwalić się ilością megapikseli w aparacie Na szczęście Cari ma dobre wytłumienie w odniesieniu do nawet nowych modeli podobnej klasy. |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

|
Wysłany: 25-08-2015, 13:01
|
|
|
papamitsu napisał/a: | MManiak, dobre wytłumienie to jaki przyrost masy? 100kg? 150kg? | Chodziło mi o dobre wytłumienie, ale nie wypełnianie po brzegi drzwi matą bitumiczną. Wyobraź sobie 100kg i porównaj to do maty filcowej jaką wykleiłbyś ścianki drzwi od wewnątrz. Nie da się tego porównać. Niech to wytłumienie by ważyło 20kg, ale 100? No nie wiem, może się mylę, ale jak robiłem swoje kolumny podstawkowe do domu z użyciem głośników Seasa, to trochę się nauczyłem o wytłumianiu...
joe86 napisał/a: | chwalenie się przez producentów ilością głośników gdy nie ma wytłumienia to jak chwalić się ilością megapikseli w aparacie | Masz u mnie piwo za te słowa. Jeśli miałbym robić audio po swojemu, to zacząłbym właśnie od sensownego wytłumienia, a później inwestowałbym w dobre głośniki koaksjalne, porządne kable np. Supra i wysokiej jakości pliki muzyczne w formatach bezstratnych. I wywaliłbym te z tyłu, a te z przodu by zostały.
joe86 napisał/a: | Mam zamiar nie tylko zdjęcia ale i filmik zrobić tak na zasadzie recenzji samochodu. | Zatem czekam cierpliwie. |
|
|
|
 |
joe86
Forumowicz

|
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

|
Wysłany: 01-10-2015, 20:56
|
|
|
Teraz już wiem, jak wygląda ten nowy/stary nabytek. Dzięki za fajny film na YT. |
|
|
|
 |
joe86
Forumowicz

|
Wysłany: 15-02-2017, 22:05
|
|
|
No i dalej nie chce się zepsuć, ale na horyzoncie zbliżają się już inwestycje w zawieszenie i silnik
1 akumulator ZAŁATWIONE x2 bo tej zimy otrzymał kolejny
2,75 przednie opony wymienione na takie same tylko nowe
5 zacisk prawego hamulca tylnego - ręczny ZAŁATWIONE choć znowu szwankuje więc niedawno wymieniony cały zacisk
7 przeczyszczenie przepustnicy ZAŁATWIONE ale trzeba się zająć kolektorem dolotowym / listopad '16 znowu zaczął gasnąć i ponownie przeczyszczenie przepustnicy pomogło
9 wymiana klamki wew kierowcy oraz zatyczki schowka pod kierownicą i w konsoli - klamka zamieniona miejscami
http://www.autodywaniki.p...carisma&x=0&y=0 / na razie tylko docięty dywanik uniwersalny
13 rysy na lakierze - w trakcie poprawek / po polerce
BOTTARI WYCIERACZKI RAIN FLEX - szajs jak każde inne po dwóch 3 miesiącach zaczynają maziać
15 tylny spryskiwacz ZAŁATWIONE ale się znowu "zapiekł" a kupiona kolejna sztuka bzyczy ale nie tłoczy także "w trakcie" - wymieniony na nowy ZAŁATWIONE
16 opaska osłony prawego przegubu z przodu ZAŁATWIONE po czy padł przegub i trzeba było wymienić -ZAŁATWIONE
17 prze polerowanie szkła reflektorów tak trochę się udało ale chyba trzeba będzie wymienić / skończyło się na polerowaniu co pół roku
18 żarówki reflektora ZAŁATWIONE Żarówki Tungsram H4 MEGALIGHT PLUS 90% są dobre , dodatkowo jeszcze pozycyjne obie poszły do wymiany - Tsungramy się popaliły obecnie jak dobrze pamiętam philipsy bo coś trzeba było na szybko włożyć
20 głośniki popatrzeć za czymś lepiej brzmiącym - dorzuciłem tymczasowo przerobionego z komputerowego zestawu suba pod siedzenie - coś tam zawsze poburczy / komputerowy sub wymieniony na suba z BMW pod siedzeniem pasażera i robi robotę, w końcu w kabinie jest pełne pasmo dźwiękowe
21 zbieżność przód - tył ZAŁATWIONE ale po wymianie przegubu trzeba zrobić ponownie bo kierownicę trochę przekrzywiło i jakby częściej piszczał na zakrętach/ 2016 przy ostatniej zmianie opon ponownie zbieżność
25 nagle przestały mi działać przyciski do sterowania przednich szyb od strony kierowcy :/ naprawione wystarczyło połączyć ścieżkę zasilającą wszystkich pól przycisków - ZAŁATWIONE
a z nowości:
26 filtr powietrza K&N
31 blokada zapłonu
35 powoli trzeba myśleć o wymianie rozrządu bo o ile przebieg nieduży (stuknęło obecnie 220 tyś) to mają paski swój wiek
37 pojawiło się pierwsze małe ognisko rdzy - maska z prawej niedaleko szyby około 3 cm długości taka wybrzuszona lekko rysa
40. zapomniałem o wymienionym lusterku wstecznym które zaczynało brzydko się rozklejać.
41 wymienione hamulce z tyłu
42 nowy aku i przednie opony, zbieżność oraz czyszczona przepustnica
43 siadają powoli siłowniki klapy bagażnika
44 poprawki we wnętrzu np sklejenie środkowej konsoli i lekkie wytłumienie aby nie trzeszczała
45 dodanie podwójnego gniazda zapalniczki od strony pasażera |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-02-2017, 22:33
|
|
|
papamitsu napisał/a: |
MManiak, dobre wytłumienie to jaki przyrost masy? 100kg? 150kg? Jest sens wozić dodatkowe wirtualne 2 osoby? |
Nie znam się, ale się wypowiem.
Cała podłoga + gródź, bagażnik, przy użyciu mat butylowych i pianek 9mm (użytych wszędzie, gdzie się da, na grubo) , wszystko waży może 25 kg. Nie, materiały nie są lipnej produkcji. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
joe86
Forumowicz

|
Wysłany: 20-03-2017, 19:27
|
|
|
No i się nazbierało napraw trochę przed przeglądem
1 akumulator ZAŁATWIONE x2 bo tej zimy otrzymał kolejny
2,75 przednie opony wymienione na takie same tylko nowe
7 przeczyszczenie przepustnicy ZAŁATWIONE ale trzeba się zająć kolektorem dolotowym / listopad '16 znowu zaczął gasnąć i ponownie przeczyszczenie przepustnicy pomogło
10 dywaniki ew tylko kierowcy - na razie tylko docięty dywanik uniwersalny
13 rysy na lakierze - w trakcie poprawek / po polerce
17 prze polerowanie szkła reflektorów tak trochę się udało ale chyba trzeba będzie wymienić / skończyło się na polerowaniu co pół roku
20 głośniki popatrzeć za czymś lepiej brzmiącym - dorzuciłem tymczasowo przerobionego z komputerowego zestawu suba pod siedzenie - coś tam zawsze poburczy / komputerowy sub wymieniony na suba z BMW pod siedzeniem pasażera i mimo że też prowizorycznie robi robotę, w końcu w kabinie jest pełne pasmo dźwiękowe
21 zbieżność przód - tył ZAŁATWIONE ale po wymianie przegubu trzeba zrobić ponownie bo kierownicę trochę przekrzywiło i jakby częściej piszczał na zakrętach/ 2016 przy ostatniej zmianie opon ponownie zbieżność i jest już ok
24 dziura w tłumiku ZAŁATWIONE - ale pojawiła się nowa
a z nowości:
26 filtr powietrza K&N
31 blokada zapłonu
37 pojawiło się pierwsze małe ognisko rdzy - maska z prawej niedaleko szyby około 3 cm długości taka wybrzuszona lekko rysa// aktualizacja 03,17 - pojawiła się druga obok
40. zapomniałem o wymienionym lusterku wstecznym które zaczynało brzydko się rozklejać.
41 wymienione hamulce z tyłu
42 nowy aku i przednie opony, zbieżność oraz czyszczona przepustnica
43 siadają powoli siłowniki klapy bagażnika - kupione ale jeszcze nie zamontowane
44 poprawki we wnętrzu np sklejenie środkowej konsoli i lekkie wytłumienie aby nie trzeszczała
45 dodanie podwójnego gniazda zapalniczki od strony pasażera
Po wizycie u Bartka:
46 nowe łączniki stabilizatora z przodu
47 prawy wahacz
48 klocki i tarcze z przodu
49 przewody hamulcowe z przodu
50 tuleje wahaczy z tyłu
51 sprężyny z przodu
52 wymiana płynu w sprzęgle
53 filtr kabinowy |
|