Dystans kół Pajero I / II |
Autor |
Wiadomość |
ppkss4_
Forumowicz
Auto: Pajero I 3.0 V6 24V
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Gru 2013 Posty: 102 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 30-11-2015, 20:57 Dystans kół Pajero I / II
|
|
|
Witam,
Chciałem dotyczyć dystanse do Pajero I lecz potrzebuje rysunek dla tokarza. W tej chwili nie mam możliwości aby go zrobić a w wyszukiwarce nic nie znalazłem. Grubość dystansu jeszcze nie jest określona bo dopiero zamawiam poszerzenia nadkoli. Wiem tylko tyle, że rozstaw śrub 6x139,7 mm.
Ktoś pomoże?
Nie dodałem tematu w dziale P I ponieważ w PII generacji są takie same rozstawy śrub. Nie wiem jak w nowszych. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-11-2015, 21:18
|
|
|
Przy sześciu szpilkach potrzebna Ci jest kartka i cyrkiel oraz podstawy geometrii ze szkoły podstawowej. Dodatkowo musisz znać średnicę otworu centrującego oraz wymiary szpilek. W sumie dziwne że tokarz po podaniu tych wymiarów nie potrafi sam tego wykonać. |
|
|
|
 |
ppkss4_
Forumowicz
|
Wysłany: 30-11-2015, 22:02
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Przy sześciu szpilkach potrzebna Ci jest kartka i cyrkiel oraz podstawy geometrii ze szkoły podstawowej. Dodatkowo musisz znać średnicę otworu centrującego oraz wymiary szpilek. W sumie dziwne że tokarz po podaniu tych wymiarów nie potrafi sam tego wykonać. |
Napisałem wyżej, że nie mam w tej chwili możliwości. Pracuje po 12 h a samochód stoi pod blokiem. Narzędzia są w garażu łącznie z suwmiarka lecz nie w miejscowości w której obecnie wynajmuje mieszkanie dlatego zwróciłem się z zapytaniem. Jeszcze jakaś zbędna uwaga? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-11-2015, 22:55
|
|
|
Dlaczego od razu zbędna uwaga
Podaj chociaż w przybliżeniu grubość dystansu bo od tego będzie zależało czy dystans będzie miał osobne szpilki do przykręcenia koła czy będzie trzeba wykorzystać dłuższe nowe szpilki na które będziesz musiał wymienić oryginalne w piastach.
W Mitsu jest z tym trochę większy problem bo koła przykręca się nakrętkami które trzeba będzie zmieścić w dystansie w przypadku kiedy będzie trzeba w dystans wprasować dodatkowe szpilki do przykręcenia koła. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
|
|
|
 |
ppkss4_
Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2015, 19:07
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Dlaczego od razu zbędna uwaga
Podaj chociaż w przybliżeniu grubość dystansu bo od tego będzie zależało czy dystans będzie miał osobne szpilki do przykręcenia koła czy będzie trzeba wykorzystać dłuższe nowe szpilki na które będziesz musiał wymienić oryginalne w piastach.
W Mitsu jest z tym trochę większy problem bo koła przykręca się nakrętkami które trzeba będzie zmieścić w dystansie w przypadku kiedy będzie trzeba w dystans wprasować dodatkowe szpilki do przykręcenia koła. |
Jeszcze nie wiem jaka będzie grubość dystansu bo dopiero wczoraj przyszły poszerzenia. Sądzę, że grubość nie mniejszą jak 50 mm więc nakrętki napewno się schowaj w dystansie, do tego nowe szpilki.
Może w weekend pojadę do domu i sam zmierze średnicę zewnętrzna.
Jest to rysunek podglądowy, brakuje wymiarów otworu i wypustu - pierścienia centrującego koła.Nadal nie wiem jaka jest średnica wewnętrzna otworu centrującego felgi.
 |
|
|
|
 |
|