|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Adaho_krak 26-06-2008, 15:57 |
Space Runner - skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
tomeko [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2007, 00:49 Space Runner - skrzynia biegów
|
|
|
Kupiłem to autko całkiem niedawno - widziały gały..... i.t.d. - jakieś 5kkm temu
W każdym razie mam i jest całkem OK.
Jeździło dotychczas bez większych zastrzeżeń, trochę chrupało przy zmianie biegów. Przebiegi robiłem średnio 30-50km w porywach 300km.
A dziś dostałem ZONKA. Musiałem troche objechać kraj (WAWA-WROCEK-KATOWICE-WAWA).
Wszystko było OK do czasu gdy między WRO a KAT na ok 650 km trasy wypadła sobie piątka na luz( sama z siebie) przy ok.120k/h. Zapiąłem, podjechałem i znowu (tego było za wiele). Zapiąłem ponownie i przytrzymałem rękę na drążku.
I co ciekawego?
Poczułem wyraźne kopnięcie drążka dążące do wypięcia biegu (tylko przy próbie przyspieszenia). Pozostawienie drążka samemu sobie owocowało "wykopaniem go" na pozycję "luz", zaś auto ciągnęło dalej do czasu zdjęcia nogi z gazu lub próby hamowania silnikiem. Wtedy następowało rozpięcie napędu i konieczne ponowne zapięcie biegu. Z tym, że po "wykopaniu" drążka i wyprzęgleniu, aby zapiąć bieg 5 trzeba było wpiąć 4 i wrócić na 5.
Dojechałem do KATOWIC i po załatwieniu tematów start do WAWY na czterech biegach, ale cóż począć?
Cały czas żadnych niepokojących odgłosów.
Dopiero pod Piotrkowem, lądując na karmienie, coś tam się odezwało (jakby opona otarła o plastik.
Start z żarełka - na luzie odgłos metaliczny, po zapięciu biegu - cisza.
I tak delikatnie dotelepałem się do WAWY.
Czy uważacie, że wydarzyło się coś poważnego? Czy szkrzynia pójdzie na szrot? Może macie jakiś godny polecenia serwis miśków - najlepiej w WAWIE. Osobiście o mechanice mam zielone pojęcie raczej elektryka/automatyka), pojmuję ogólnie jak działa auto ale niestety naprawy samodzielnie raczej bym się nie podejmował.
Po przygodach z poprzednimi markami mam ostrą alergię .............. na stacje autoryzowane (aczkolwiek jako ostateczność .......).
Poradźcie coś, bo autko całkiem fajne i chciałbym się z nim bliżej zaprzyjaźnić
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
 |
maciej_mw [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2007, 20:58
|
|
|
Nie jestem mechanikiem, ale mam to autko i znając jego możliwości i ceny części używanych oddał bym go do jakiegoś zaufanego mechanika znającego się na skrzyniach. Wpisz w googlach Naprawa skrzyń biegów Warszawa, lub poszukaj dobrego mechanika |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 10:46
|
|
|
Albo po prostu zadzwoń do mechanika klubowego - ma warsztat w Kaplinie koło Warszawy. Na pewno uleczy Twojego Miśka, bo nie takie sprawy już załatwiał |
|
|
|
 |
wakosc [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 20:58
|
|
|
Skrzynie biegów to nie najmocniejszy element tego samochodu. Ja już dwa razy ją rozbierałem. Miałem podoby przypadek. Podczas jazdy na 5-ce przy przyspieszaniu i puszczeniu gazu lewarek pręży się do przodu i do tyłu. W pewnym momencie zaczęła wyskakiwać mi 5-ka. Okazało się żę, bieg 5-ty i wsteczny ma dodatkowy zatrzask utrzymujący właśnie te biegi. Miałem pękniętą sprężynkę. Po wymianie spokój. Lewarek nadal się pręży, ale bieg nie wypada. Może tylko to u Ciebi się stało? Oby. Używana skrzynia to wydatek ok. 1500 zł., a i tak nie wiesz na co trafisz. |
|
|
|
 |
Jurek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2007, 07:34
|
|
|
Witojciez:)
Ja miałem nieco inny przypadek ze swoim MSW - u mnie z kolei piątka zacięła się na stałe i nie było żadnego innego biegu. Tylko 5 i luz. Wystraszyłem się już nieźle, bo do domu miałem ok. 150km, a na samej 5 trudno taką trasę przejechać. No ale po jakims czasie biegi "powróciły". Jednak coś zaczyna się dziać. Oczywiście oprócz tego skrzynia zgrzyta, jak w innych miśkach. Zastanawiam się, czy do tych skrzyń nie powinien być stosowany jakiś "odpowiedni" olej?
Ktoś z was ma dane, jaki olej zaleca producent? |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2007, 08:33
|
|
|
Jurek napisał/a: | Zastanawiam się, czy do tych skrzyń nie powinien być stosowany jakiś "odpowiedni" olej? |
Za zgrzytanie odpowiedzialne są synchronizatory - wymiana oleju nie pomoże (co najwyżej olej wypłucze/wyczyści skrzynię i będą większe luzy). |
|
|
|
 |
Jurek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2007, 12:12
|
|
|
Wiem, ze to sprawa synchronizatorów.
Ale mimo wszystko, ma ktos dane jaki olej jest dedykowany do tych skrzyń? |
|
|
|
 |
wakosc [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2007, 21:05
|
|
|
Kolega Tomeko chyba się wyłączył z tematu, ja jednak odpowiem na pytanie w sprawie skrzyni biegów do MSR. Wg oryginalnej książki serwisowej do napędów 2WD i 4WD to: SAE 75W-85W lub 75W-90. Ja po naprawie skrzyni nalałem mineralny 85W-90 i miałem problemy ze zmianą biegów. Wchodziły ze zgrzytem. Po wymianie na syntetyk SHEL 75W-85W problemy zniknęły. |
|
|
|
 |
tomeko [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2007, 17:35
|
|
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Zaglądam na forum, ale ostatnio (biegam piechotą) nie mam za bardzo kiedy.
Dostałem namiar na mechanika od japończyków i go testuję. Misiek stoi u niego. Dagnoza pokazała wersję pesymistyczną.
Wcześniej auto było nieumiejętnie naprawiane - prawdopodobnie aby sprzedać . Okazało się po otwarciu skrzyni, że jakieś widełki były spawane, coś wspomniał o pieskach (toć to skrzynia a nie buda ) i chyba wodzikach czwórki i piątki.
Rozglądam się za gadżetami, bo mimo wszystko chcę jeszcze nim pojeździć i mam nadzieję, że mnie nie zeżre z kosztami za bardzo.
Co do oleju w skrzyni, to właśnie ten mechanik wspomniał mi o częstym błędzie z laniem oleju przekładniowego mineralnego. Natomiast ze względu na konstrukcję układu smarowania skrzyni należy się nalać olej syntetyczny (rzadki) co poprawia smarowanie i wycisza pracę skrzyni., Tak nawiasem, podobno mają tak wszystkie japończyki poza Hondą.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
P.S.
Jakby ktoś z forumowiczów miał namiar na części (lub skrzynkę) to się polecam
PZDR
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
07-01-13
Dostałem dziś ofertę na uzywaną skrzynkę za ok 1200PLN
Co o tym sądzicie??
PZDR |
|
|
|
 |
toes [Usunięty]
|
Wysłany: 12-03-2008, 09:42
|
|
|
no i jak tam się skończył temat skrzyni? jestem w podobnej sytuacji |
|
|
|
 |
dager [Usunięty]
|
Wysłany: 14-03-2008, 10:53
|
|
|
miałem podobne problemy jak tomeko,te nieszczęsne pieski i wodziki - brak 1,3,5, oddałem do mechanika , na części i naprawę czekałem prawie miesiąc , ale wreszcie zrobili , w międzyczasie kupiłem sprawną używaną skrzynię na przekładkę , niepotrzebnie , potrzebującym mogę sprzedać po kosztach zakupu |
|
|
|
 |
ronetto
Forumowicz

Auto: space runner 1,8 GLXi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 54 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 13-10-2008, 22:57
|
|
|
czes witam. ciag dalszy skrzyni. moja chyba zaczyna umierac ... biegi ciezko wchodza piatka gwizda. dzis bylem u mechaniora i stwierdzil ze to moze byc masakra cenowa. ile taka naprawa moze miejwiecej kosztowac bo wole zaplacic 2-tys za naprawe kilku elementow niz kupno uzywki za 1,2 tys... amoze ktos wie czy jest jakas skrzynka ktora pasuje od innego modelu ale nawszego nie koniecznie to musi byc runner |
_________________ moja gwiezdna maszyna przed zakupem |
|
|
|
 |
gutwit
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1,3 2008 lpg
|
Wysłany: 09-12-2015, 19:20
|
|
|
Witam
Dziś wyjechałem z domu przed godziną i po zmianie biegu z 2 na 3 (trójka czasami wyskakiwała wcześniej) tak juz zostało, lewarka nie można ruszyć jest zablokowany na trójce,
czy da się odblokować bez wyjmowania skrzyni czy trzeba szukać innej skrzynki, czy da się naprawić bez katastrofy kasowej?
Space Runner 2l 2000r. benzyna /gaz
pozdrawiam |
|
|
|
 |
FTOrek
Forumowicz
Auto: COLT CJ5A
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Gru 2010 Posty: 668 Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-12-2015, 20:20
|
|
|
Moze padł docisk i nie wysprzegla,możne wysprzeglik? |
_________________ 161261 |
|
|
|
 |
gutwit
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1,3 2008 lpg
|
Wysłany: 11-12-2015, 22:27
|
|
|
wysprzęgla bo sprzęgło działa, na sprzęgle odpaliłem i pojechałem do mechanika, niestety skrzynia się zablokowała na trójce i pewnie czeka mnie kupno używanej, może ktoś wie w jakich modelach stosowano tą skrzynie a może w innych markach bo oryginalna będzie trudno zdobyć ?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|