Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja LPG Prins nie podaje gazu
Autor Wiadomość
MisiekNM974 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport combi 2004
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2016, 07:28   Instalacja LPG Prins nie podaje gazu

Witam Mitsumaniakow,

od wczoraj borykam sie z problemem instalacji gazowej Prins. W czasie jazdy automatycznie przelaczyl na benzyne (z identycznym dzwiekowym sygnalem tak jakby zabraklo gazu) i jakiekolwiek reczne przelaczanie na LPG powoduje "gaszenie" silnika. Sprawdzilem dwa bezpieczniki wpiete bezposrednio na kablach instalacji: 5A i 7.5A i wydaja sie sprawne. Slychac, ze multizawor przy baku otwiera sie a pomaranczowa dioda na konsoli swieci sie. Dodam ze LPG jest zatankowane pod korek.

Czy mial ktos z Was podobny problem?

Przez nastepnych kilka dni bede przebywal we Wroclawiu i potrzebuje namiary na rzetelnego gazownika od Prins'a we WRO lub w okolicach.

Za wszelkie wskazowki i pomoc z gory wielkie dzieki

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 05-02-2016, 07:58   

Drugi taki elektrozawór, jak przy zbiorniku, powinien być gdzieś pod maską przy reduktorze. Sprawdź czy on też działa. Jeśli obydwa działają to raczej tylko podłączenie pod komputer pozwali na sprawdzenie co dokładnie jest przyczyną bo winny może być reduktor lub czujnik ciśnienia gazu lub dzieje się coś z czujnikiem temperatury reduktora lub z czujnikiem temperatury gazu lub jest coś nie tak z wiązkami przewodów dochodzących do tych czujników.

rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Wysłany: 05-02-2016, 12:20   

Tak jak kolega wyżej napisał może to być zacinający się elektrozawór w reduktorze. Jak jest dostęp to można by go wyciągnąć i sprawdzić.

MisiekNM974 
Forumowicz

Wysłany: 06-02-2016, 09:08   

Witam,

po włożeniu bezpieczników i odpaleniu z wciśniętym przyciskiem na konsoli LPG (ponoć tak też odpala się Prinsa w trybie awaryjnym, ale pewien nie jestem) instalacja zaczęła znowu podawać gaz jakby nigdy nic. Odpaliłem go raz jeszcze, ale tym razem "normalnie" i wszystko działa tak jak powinno. Nie wiem co pomogło: przeczyszczenie gniazd bezpieczników, odpalenie w trybie awaryjnym, czy w końcu twardy reset komputera LPG. Obstawiam, że to ostanie.

Dzięki za posty i pozdrawiam.

cobretti 
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Wysłany: 06-02-2016, 09:44   

MisiekNM974 napisał/a:
Witam,

Nie wiem co pomogło: przeczyszczenie gniazd bezpieczników, odpalenie w trybie awaryjnym, czy w końcu twardy reset komputera LPG. Obstawiam, że to ostanie.

Dzięki za posty i pozdrawiam.

No chyba nie. Podejrzewam że po "ostatnim" paszoł won zrobiły by nastawy i kalibracje i w ogóle by nie pracował na gazie. JW możliwe że elektrozawory się przycieły.
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W
To co proste prowadzi donikąd.

MisiekNM974 
Forumowicz

Wysłany: 06-02-2016, 10:08   

Jeśli chodzi o "twardy" reset to może mało precyzyjnie się wyraziłem. Nie chodziło mi o coś na kształt powroru do ustawień fabrycznych, ale o chwilowe odłaczenie zasilania centralki przez wypięcie bezpieczników.

cobretti 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-02-2016, 12:33   

Przecież to nie ecu silnika aby miał korekty krótko i długo terminowe, o ile wiem to tylko lpgtech tylko traci nastawy jak długo nie ma napięcia. Tak mi gaziaż radził,
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 06-02-2016, 20:40   

Żaden sprawny komputer gazowy nie traci nastaw po odłączeniu od akumulatora, inaczej było by bez sensu. Odłączenie takiego komputera nie resetuje go także w żaden sposób. To raczej reset sterownika silnika może wprowadzić zmiany w pracy na LPG bo instalacja LPG IV generacji w pewnym stopniu kopiuje pracę wtryskiwaczy benzynowych więc jeśli te otwierają się na inny okres czasu to i wtryskiwacze gazowe otwierają się odpowiednio inaczej.

cobretti 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2016, 09:11   

Napisałem tylko co mi powiedział gość z alma autogaz z Wrocławia, zrobił w razie w kopie nastaw gdy mu powiedziałem że czasem dłubie coś przy aucie i może się zdarzyć że bez aku trochę po stoi. Również dla mnie to nieco dziwne się wydawało.
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W

Odpowiedz do tematu