Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
SREBERKO --> Mitsubishi Galant 2003 2.5 V6 AVANCE SEDAN
Autor Wiadomość
pezet14 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EAxA 2.5V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-11-2016, 19:52   SREBERKO --> Mitsubishi Galant 2003 2.5 V6 AVANCE SEDAN

Witam serdecznie posiadaczy samochodów marki Mitsubishi (i nie tylko)!!

Od jakiegoś czasu (16.09.2016) stałem się posiadaczem wymarzonej furki jaką niegdyś sobie wymarzyłem, mianowicie jest to j.w. Mitsubishi Galant 2.5 V6 - Tiptronic. Poszukiwania trwały długo i z początku bezowocnie, po wielu oględzinach w końcu trafił się ON. Śliczny sedan 2.5 V6 A/T ze Szwajcarii. Poszukiwania trwały ok. roku, traciłem już nadzieje lub byłem uprzedzany przez innych miłośników rekina. Starałem nie kierować się emocjami (co nie było łatwe), jeździłem i wybrzydzałem, ale bez przesady, nie ma auta idealnego - ostatnie sztuki 'rekinów' wyjechały kilkanaście lat temu z fabryk, a szybko płynący czas niestety systematycznie odciska na nich swe piętno.
Widząc kolejne 'trupy' (opinia subiektywna) w nieadekwatnych co do stanu cenach nie poddawałem się. Trafiłem na ogłoszenie, właśnie na tym forum, które było już nieaktualne, a bardzo mnie zainteresowało. Napisałem zapytanie i czekałem na odpowiedź...

W końcu po dłuższej wymianie mailowej i pewnym okresie czasu udało umówić się na oględziny z poprzednim właścicielem (trasa 500 km). W skrócie - udało się, pojechałem - obejrzałem - zakupiłem. Ciężko było opanować emocje podczas oględzin, zostałem oczarowany jakby za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

RARYTAS, to słowo utkwiło mi w głowie podczas oględzin i nie opuszcza mnie do dzisiaj.
GALANT został sprawdzony przeze mnie wszystkimi dostępnymi środkami i wszystko to co mówił poprzedni właściciel przez telefon pokryło się ze stanem faktycznym, dlatego z tego miejsca pragnę mu podziękować.

SZKLARZ, jeżeli to czytasz to wiedz, że GALANT ma się dobrze ! ;)

KONKRETY:
--------------
-rok. produkcji końcówka 2003r. - pierwsza rejestracja 04.2004r.;
-bogata wersja wyposażeniowa: tiptronic, skóra, podgrzewane fotele, el. szyberdach, TCL, itp.;
-roczna instalacja LPG - wzór | wtryski Barracuda, sterownik LPG-TECH;
-!super stan, o tym niżej;

PLUSY:
---------
+ dźwięk silnika;
+ elastyczność;
+ wygląd zewnętrzny, mimo wieku dalej zapiera dech w piersiach;
+ pełen oryginał, bez żadnych cudów;
+ bardzo dobry, udokumentowany zdjęciowo + papierowo stan auta - powłoka lakiernicza super stan, bez rdzy (był wcześniej malowany - zdarzenie parkingowe, ale zrobiony b. dobrze, wstawione reparaturki), to samo wnętrze - skóry, podsufitka itp. zadbane, niezniszczone;
+ zawieszenie 85%; brak luzów; prowadzi się jak po sznurku;
+ wszystko działa, TCL, ABS, klima - włącznie ze wszystkimi żarówkami we wnętrzu!;
+ na 90% autentyczny przebieg - w tym momencie 225 000km -> 165 000km Szwajcaria, pierwszy zarejestrowany przebieg w kraju (stronia historiapojazdu.gov) w 2104r. - 176 691km), później stosunkowo rośnie (książka serwisowa prowadzona w Szwajcarii do końcówki 2012r., później uzupełniana dalej ręcznie przez kolejnych właścicieli);
+ zdrowy spód, zero rdzy, dobrze zakonserwowany - do poprawienia strona kierowcy;
+ dwa komplety alusów 17" lato, 16" zima;

MINUSY:
------------
- BRAK !! (żart);
- hałas w środku;
- szkoda, że nie jest Czarny :P

Zrobiono:
-----------
-kompletny rozrzdząd: pompa wody, pasek, napinacz hydrauliczny, pasek osprzętu;

Do zrobienia:
---------------
-mikro odpryski bezbarwnego lakieru na przednim zderzaku - malowanie;
-zderzak tył, pęknięcie lakieru - pajączek, przygoda parkingowa-malowanie;
-poprawienie lub odnowienie konserwacji podwozia i kielichów - latem;
-nowe opony 17" LATO;
-nowy olej za tydzień,
-zbieżność, dodatkowo może dość ew. tulejka itp.

Znalezienie czasu i zebranie się w sobie, żeby coś napisać wymagało ode mnie trochę samozaparcia, ale ostatecznie stwierdziłem, że warto przybliżyć mój egzemplarz Galanta, bynajmniej dla potomnych. A tak na serio, w miarę możliwości czytam forum i mam nadzieję, że w przyszłości będzie można liczyć na waszą pomoc (oby nie :) ), tudzież wymienić się swoimi doświadczeniami, przemyśleniami.

Pozdrawiam! Do zobaczenia na drodze!
--------
Piotrek

Na deser kilka fotek :)
------------------------------

Ostatnio zmieniony przez pezet14 24-11-2016, 20:06, w całości zmieniany 3 razy  

vrangsinn 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6
Wysłany: 24-11-2016, 19:57   

piękny...kolor jak mój....bezawaryjności życze...!!!

pezet14 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EAxA 2.5V6
Wysłany: 24-11-2016, 20:23   

dzięki :D

pit696 
Forumowicz

Auto: galant
Wysłany: 24-11-2016, 22:44   

bardzo ładny..:) czy avance miał seryjnie szyberdach? slyszalem, że nie..moge sie mylic.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-11-2016, 14:10   

pit696, Szwajcary miały.

Odpowiedz do tematu