Garnitur gotowy czy na miarę? |
Autor |
Wiadomość |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 15-02-2013, 15:40 Garnitur gotowy czy na miarę?
|
|
|
Panowie, czy któryś z Was korzystał może z usług krawca?
Stoję przed dylematem w związku z poszukiwaniem garnituru do ślubu. Wiem co chcę, ale po wizytach w kilku sklepach nie znalazłem nic ciekawego i biorę pod uwagę szycie. Inna sprawa, że w wydawałoby się w miarę dobrych sklepach typu Vistula, Próchnik, Bytom itd nie ma nic porządnego z dopracowanymi detalami. Atrapy guzików przy mankietach wyglądają wręcz obrzydliwie (dyndające guziki albo zszyte zachodząc jeden na drugi).
Może ktoś polecić kogoś w mazowieckim, ew wielkopolska? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 15-02-2013, 18:55
|
|
|
Owczar, zależy jaki masz budżet
Jak znajdziesz dobrego krawca plus kupisz/wybierzesz dobry materiał to tylko krawiec.
Jak masz zlecić "pierwszemu lepszemu" to lepiej kupuj gotowy. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 15-02-2013, 19:02
|
|
|
mkm napisał/a: | Jak masz zlecić "pierwszemu lepszemu" to lepiej kupuj gotowy. |
To byłoby jak strzał w stopę |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15-02-2013, 21:57
|
|
|
mkm napisał/a: | Owczar, zależy jaki masz budżet | No właśnie... Poniżej 3 kzł nie ma co liczyć na garnitur z dobrego materiału u dobrego krawca...
Jak chcesz szyć, zobacz sobie usługi takiego czegoś jak SCABAL. Jak masz ochotę poprzymierzać jeszcze gotowe to w lorens & wiktor jakiś czas temu można się było mile zaskoczyć-nie wiem jak jest teraz.
Vistula skończyła się jakieś 4-5 lat temu. Poszli w masówkę, ale nie można zaprzeczyć, że coś z linii Lantiera można trafić. Byłeś w jednym salonie? |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 15-02-2013, 22:05
|
|
|
Byłem w kilku, ale jak podałem wymiary to tylko w próchniku mieli coś co chciałem i na mój wymiar, aczkolwiek wymagało jeszcze poprawek.
Podobno w Albionie w fashion house też mają dobre garnitury. Dostałem na forum tematycznym namiary na jednego krawca w Wawie. Będę dzwonił i umawiał się na jakieś spotkanie. |
|
|
|
 |
Krystian99
Mitsumaniak

Auto: Galant
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2011 Posty: 2961 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15-02-2013, 22:08
|
|
|
Owczar, czyżby wybranka z WLKP?
Ja bym polecał krawcową z pod Poznania, ale nie wiem jakie masz wysokie wymagania krawcowa jest dobra, miała wiele materiałów do wyboru i ceny miała nie wielkie |
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 15-02-2013, 22:11
|
|
|
Długa historia z tą moją wybranką, bo pochodzi z Wałbrzycha, mieszka w Warszawie, a rodzinę ma w Kaliszu
No i żeby było w połowie drogi między Wawą a Wałbrzychem wypadło na Kalisz. W związku z tym, że będę pewnie nawiedzał Kalisz w najbliższym czasie, to jest też opcja z Wielkopolski. Zobaczę co powie mi ten polecany krawiec.
Już sobie wybrałem krój, kolor itd. Teraz ktoś to musi ładnie wykonać
Jeszcze pozostaje wybrać odpowiedni materiał. Nie dość że trudno o dobrego krawca, to problem może być też w tym żeby przekazać czego chcę |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 15-02-2013, 22:19
|
|
|
w kaliszu moge polecic gorzoł ze mna(albo w warszawie od dzis do niedzieli ), albo kilka sklepow do odwiedzenia, ale pewnie to samo co wszedzie, tylko ze nawet ja cos w nich znajde z moja ''niewymiarowoscia'' |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Krystian99
Mitsumaniak

Auto: Galant
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2011 Posty: 2961 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15-02-2013, 22:38
|
|
|
No to Ciekawie więc Poznań nie wypada zbytnio po drodze |
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 16-02-2013, 06:56
|
|
|
Młody jestem - może się nie znam
Rok temu brałem ślub - kupilem gajer w Vistuli za jakieś 1.6 kzł - super slim + jakieś buty za 400 zł z Wojasa. Dla mnie bomba
Myślę, że sporo to kwestia sylwetki..
Pozdrowienia. |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 16-02-2013, 07:40
|
|
|
RalfPi napisał/a: | kupilem gajer w Vistuli za jakieś 1.6 kzł - super slim |
No ja mam to samo tyle, że z Vistula RED też SS. Leży perfekcyjnie, chodź jestem dopiero przed. Za to koszuli pod muchę nie mogłem dostać takiej jak chciałem i miałem już decydować się na szycie, ale spuściłem trochę wymagania i też mam z Vistuli.
A jak chcesz szyć to salony Vistuli też to oferują (to dostałem ostatnio na maila): klik
spown napisał/a: | Vistula skończyła się jakieś 4-5 lat temu |
Nie wiem o co chodzi z Vistulą, ale po obejściu całego Żywca i Bielska tylko tam leżały garnitury na mnie. Reszta firma po prostu nie leżała. Za to trzeba też zauważyć, że np. w jednym centrum handlowym są 2 salony z garniturami Vistuli. W jednym są te tańsze (gorzej leżały), a w drugim te droższe... |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 16-02-2013, 11:23
|
|
|
W vistuli nie przymierzyłem nawet garnituru bo nie mieli takiego jak chciałem w moim rozmiarze.
krzychu napisał/a: | A jak chcesz szyć to salony Vistuli też to oferują (to dostałem ostatnio na maila): klik |
MTM to też jest jakaś opcja, aczkolwiek oni to nazywają szumnie szyciem na miarę, a to jest dopasowywanie do rozmiaru. Biorę to też pod uwagę. Czasu mam sporo wiec będę się rozglądał. Ale jeśli będę chciał szyć to muszę zacząć już teraz.
Szukam klasycznego garnituru, takiego, który będzie mi potem jeszcze służył. Odpadają wszystkie "ślubne". Podjadę do tego Albionu, bo aż jestem ciekaw co tam mają. |
|
|
|
 |
Besiek
Forumowicz

Auto: Pajero 3 3,2 DI-D
|
Wysłany: 16-02-2013, 11:54
|
|
|
Podjedź sobie na Modlińską do Rolanda. Szyją, mają swoje gotowce, dopasowują. Teraz znalazłem ich stronę i okazuje się że mają więcej swoich punktów http://www.roland-moda.pl/ .
Może coś Ci podpasuje. |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 16-02-2013, 14:07
|
|
|
krzychu napisał/a: |
spown napisał/a:
Vistula skończyła się jakieś 4-5 lat temu
Nie wiem o co chodzi z Vistulą, ale po obejściu całego Żywca i Bielska tylko tam leżały garnitury na mnie. |
To znaczy, ze strasznie zeszli z jakością. Nie chcę wymieniać poszczególnych przypadków na jakich się przejechałem, ale tak jak wcześniej kupowałem tam bez zastanowienia, to teraz jak już w ogóle zachodzę, to każdą rzecz sprawdzam po 5 razy... |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
luckyluck
Mitsumaniak

Auto: EA5W V6 Avance '99
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 960 Skąd: Znad Pilicy
|
Wysłany: 17-02-2013, 22:18 Re: Garnitur gotowy czy na miarę?
|
|
|
Owczar napisał/a: | dyndające guziki albo zszyte zachodząc jeden na drugi
|
Guziki mają zachodzić jeden na drugi.
Z mojego doświadczenia w branży odzieżowej polecić Ci mogę Royal Collection, tam jest dość duży wybór. Nie wiem jak jest w tej chwili ale mieli swoją markę RC. Garnitury w większości pasowane, ze świetnych materiałów, super wykończone. Gdy kupowałem swój, kosztował chyba 1800 a wyglądał lepiej od Baumlera za 5k. Ważne żebyś kupił coś z wełny co najmniej 120-tki. W Royalu kiedyś mieli bezpłatnego krawca nie wiem jak teraz, musiałbym się dowiedzieć. Podłoży spodnie, zbierze w pasie czy na karku, skróci rękawy lub wydłuży i będziesz chłopak jak malina.
Masz rozmiar 98? |
_________________ Bydlak
 |
|
|
|
 |
|