|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Drżenie kierownicy przy niskich obrotach. |
Autor |
Wiadomość |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 30-05-2012, 10:19 Drżenie kierownicy przy niskich obrotach.
|
|
|
Witam,
mam taki problem, przy pewnej wartości obrotów ok 800 obr/min czuję na kierownicy duże drgania. O ile przy innych obrotach drgania są akceptowalne, po prostu czuć delikatne mrowienie na kierownicy, to przy tej określonej wartości jakby spojrzeć na kierownicę to amplituda drgań jest ok 2-3 milimetrów. Normalne obroty na biegu jałowym są ok 700 obr/min, jeśli załączy się klimatyzacja, silnik podnosi obroty akurat do tych 800 obr/min i czuć to drgania. Ale to nie wina kompresora klimy, bo jak startuję zimny silnik to przez pierwsze kilka sekund ma on obroty rzędu 1700 obr/min, po jakiś 5 sekundach (latem) one spadają płynnie do ok 700 obr/min i w momencie kiedy akurat mijają 800 obr/min to znowu czuć to telepanie. Następujące elementy zostały sprawdzone:
* wałki balansowe, były źle ale nic to nie zmieniło po poprawieniu, rozrząd zarówno przed jak i po ustawiony dobrze
* poduszki silnika, próbowałem wymienić na używane oryginały, nic to nie dało
* napinacz paska alternatora, wymieniłem na zamiennik marki Gates
* luzy na pompie wody, wspomagania, alternatorze itp, brak
* to nie wina skrzyni biegów, akurat ja mam skrzynię do naprawy i wydaje inne dźwięki, ale jak wcisnę sprzęgło i włączę bieg to skrzynia powinna stać w miejscu też dokładnie te same objawy się pojawiają |
|
|
|
 |
racenty
Mitsumaniak
Auto: Carisma HB 97r. 1.8 85kw ASB
|
Wysłany: 31-05-2012, 16:47
|
|
|
Niestety w mojej Cari mam podobne zachowanie silnika, ręce opadają aż się odechciewa jeździć jak tak trzęsie. Z moich obserwacji wynika następująco:
- na benzynie drgania są znacznie mniejsze
- na ustawieniu skrzyni w pozycji N drgania są dużo mniejsze
- na zimnym silniki drgania są mniejsze
- po przełączeniu na gaz automatycznie auto dostaje drgawek które są odczuwalne na całej karoserii
- po odłączeniu klem od aku i nauce obrotów auta drgania ustały do czasu włączenia gazu, byłem w szoku zero drgań
- wymieniłem przewody WN i drgania się lekko zmniejszyły
- na pewno mam już zmęczone poduszki na dolnej belce pod silnikiem
- skrzynia biegów szarpie przy zmianie biegów, szczerze wątpię że ma winę co do drgań
- u mnie po włączeniu klimy tj. przy większym obciążeniu alternatora itd. drgania się nie zwiększają
Myślę że jest to wina układu elektrycznego, po analizie kilku tematów na forum. Planuje oddać auto do sprawdzenia mechanikowi który ma pojęcie i zobaczę co powie. Jeśli będzie to coś sensownego to dam znać. Może pomoże coś co usłyszę od niego. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 01-02-2016, 15:49
|
|
|
Hej,
Znalazłeś rozwiązanie swojego problemu? |
|
|
|
 |
|