Panockowy Galant EA5A |
Autor |
Wiadomość |
Panocek
Nowy Forumowicz
Auto: EA5A 2003r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-03-2016, 09:40 Panockowy Galant EA5A
|
|
|
Powitać
Od nieco ponad tygodnia jestem właścicielem Mitsubishi Galanta 2.5 v6 w manualu jako pierwszego "własnego" samochodu. Z pochodzenia Szwajcar, wyprodukowany w 2003r, wizualnie wygląda na wersję Avance z "szmacianą", czarno-niebieską tapicerką. Jak na razie to samochód nie zawodzi, zarówno osiągami kiedy trzeba jak i elastycznością i komfortem przy leniwym toczeniu się od A do B. I o co chodzi z "premium"? No cóż, właściciel w Szwajcarii miał chyba jakiś pomysł
I kilka zdjęć dla głodnych wrażeń wizualnych
Jak widać, na razie są eleganckie stalufelgi z zimowymi oponami, jak się zrobi cieplej to wejdą 17" z nowymi oponami, bo obecne są w stanie dyskusyjnym
To co jest do zrobienia, wkońcu samochody nówka sztuka igła z salonu to tylko u Mirka na giełdzie można zdobyć:
-wymiana płynów eksploatacyjnych i filtrów
-wymiana rozrządu, choć poprzedni właściciel zarzekał się, że był wymieniany 10k km temu, nawet dał fakturę na to. Ale myślę, że i tak będzie wymieniony, przynajmniej pasek jak faktycznie części są nowe.
-wymiana świec - jeśli wierzyć szwajcarskiej książce serwisowej były wymieniane ponad 90k km temu
-uszczelnienie pokryw zaworów, bo się pocą
-naprawienie zamka drzwi pasażera z przodu - nie reagują na zamykanie/otwieranie kluczykiem w drzwiach kierowcy, ale jak podejdę z kluczem do drzwi pasażera to działają normalnie, w tym centralny.
-naprawienie zamka bagażnika - zarówno "odrdzewienie" wkładki jak i naprawienie mocowania cięgna - jakimś cudem ułamało się. To lub wymiana całej wkładki
Do zrobienia na później, tzn jak będzie cieplej nadkola, mimo że były wstawiane reperaturki to znowu się ruda pojawia. To i załatanie punktowych rudych pryszczy. A co dalej, czas pokaże... |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 22-03-2016, 11:36
|
|
|
Panocek napisał/a: | wygląda na wersję Avance z "szmacianą", czarno-niebieską tapicerką. | Mam identycznego. Masz składane lusterka i podgrzewane fotele oraz większe tarcze hamulcowe z przodu?
Gratulacje zakupu!!! Niech się dobrze prowadzi. |
|
|
|
 |
Panocek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2016, 12:45
|
|
|
mjsystem napisał/a: | Panocek napisał/a: | wygląda na wersję Avance z "szmacianą", czarno-niebieską tapicerką. | Mam identycznego. Masz składane lusterka i podgrzewane fotele oraz większe tarcze hamulcowe z przodu?
Gratulacje zakupu!!! Niech się dobrze prowadzi. |
Czy większe tarcze to nie wiem, ale dwie pierwsze rzeczy się zgadzają |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-03-2016, 12:47
|
|
|
Powinieneś mieć normalne tarcze, które weszły od 12.1998 r., czyli o średnicy 276 mm. Jedyna zmiana to od 03.2000 r. zmieniono ich grubość z 24 na 26 mm. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2016, 13:44
|
|
|
Panocek napisał/a: | Czy większe tarcze to nie wiem, ale dwie pierwsze rzeczy się zgadzają | No to wypas Tapicerkę na skórę łatwo wymienić za ok 1000 zł. |
|
|
|
 |
Panocek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2016, 14:22
|
|
|
mjsystem napisał/a: | Panocek napisał/a: | Czy większe tarcze to nie wiem, ale dwie pierwsze rzeczy się zgadzają | No to wypas Tapicerkę na skórę łatwo wymienić za ok 1000 zł. |
Mi obecna tapierka bardziej niż pasuje, a na rozgrzanej skórze raz już siedziałem... nie wiem czy chcę powtarzać to doświadczenie Poza tym mechanikę i blachę chcę doprowadzić do ładu, potem może będę myślał nad detalami. |
|
|
|
 |
Maciejos
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant SE 2.5 V6
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 412 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-03-2016, 15:10
|
|
|
Witaj,
Gratulacje z okazji (oby) udanego zakupu Te auto maja "to coś" w sobie.
Życzę, żeby się sprawował i nie kaprysił za bardzo |
_________________ Przygoda z Mitsu nadal trwa
Mitsubishi Galant SE 2.5 V6 - 2015 - do teraz (first love...and the last...)
RIP - Nissan Primera P11 2.0 - od 2015 do 2015 (zostały żyletki)
RIP - Lancer CB4A - od 2014 do 2014 (zderzenie z dzikiem)
Colt GTi CA5A - od 2010 do 2013 ...ehhh..."No Gti No Fun" jak to mawiał Rafamalk...
Colt CA4A - od 2007 do 2010 - moje pierwsze auto...płakałem, gdy odjeżdżał w siną dal... |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2016, 15:54
|
|
|
Panocek napisał/a: | Poza tym mechanikę i blachę chcę doprowadzić do ładu, | Powodzenia. Ja to robię od półtora roku. |
|
|
|
 |
vrangsinn
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 522 Skąd: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 22-03-2016, 16:09
|
|
|
Mam identyko + właśnie rozgrzane skórzane fotele....i nie narzekam...^^ szerokości i bezawaryjności a z resztą sobie poradzisz...wdzięczne autko jak się dba... |
_________________ Jazda samochodem to dla mnie frajda...
Galant to nie tylko samochód to pewien styl bycia... |
|
|
|
 |
Panocek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2016, 20:41
|
|
|
Dobra, pierwsza trudność - zdjęcie listwy oświetlenia tablicy i zamka bagażnika. Patrząc od środka to trzyma się ona na dwóch nakrętkach i plastikowym kołku. Zakładam, że na owy kołek trzeba zastosować metodę radzieckiego uczonego Chamowa? Bo po dobroci nie chce zejść, a nie chce połamać czegoś |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 22-03-2016, 22:03
|
|
|
Panocek napisał/a: | Zakładam, że na owy kołek trzeba zastosować metodę radzieckiego uczonego Chamowa? | Zgadza się, ale obok niego jest jeszcze wkręt. Dostęp do niego jest po zdjęciu plastiku, za który chwytasz podnosząc klapę w górę. |
|
|
|
 |
Panocek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-03-2016, 08:34
|
|
|
Hugo napisał/a: | Panocek napisał/a: | Zakładam, że na owy kołek trzeba zastosować metodę radzieckiego uczonego Chamowa? | Zgadza się, ale obok niego jest jeszcze wkręt. Dostęp do niego jest po zdjęciu plastiku, za który chwytasz podnosząc klapę w górę. |
Ten plastik to zgaduję, że na zewnątrz czymś podważyć trzeba? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-03-2016, 08:37
|
|
|
Panocek napisał/a: | Ten plastik to zgaduję, że na zewnątrz czymś podważyć trzeba? | Tak. Są takie 2 wcięcia na płaski śrubokręt. Niestety na 99% wyłamią się 2 noski po drugiej stronie plastiku. Wkleisz później tą zaślepkę na taśmę dwustronną. |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Pomógł: 58 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 5141 Skąd: Nowy Sącz/Winterthur
|
Wysłany: 23-03-2016, 13:25
|
|
|
Hugo napisał/a: | Niestety na 99% wyłamią się 2 noski po drugiej stronie plastiku. | jest inny sposób: suszarka do włosów. Rozgrzany plastik jest bardziej elastyczny i nie pęka tak szybko.
Szwajcar mówisz Gratulacje.
Profilaktycznie obejrzyj lewy kielich (strona kierowcy) od strony pompy hamulcowej oraz nadkola i podłużnice z tyłu. |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
Hugo