Amortyzatory + kąty |
Autor |
Wiadomość |
jogi_23
Forumowicz
Auto: grandis 2.0 did bsy
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-02-2015, 06:30 Amortyzatory + kąty
|
|
|
Witam. Czy kąty w grandisie z przodu ustawia się na śrubach od amortyzatora? Bo chyba muszę wymienić poduszkę i nie wiem w którym miejscu demontować zawieszenie. Czy całą kolumnę wyjąć czy na amorku odkręcić? |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 26-02-2015, 10:21
|
|
|
Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi, ale jesli o poduszkę górną amortyzatora, to odkręcasz ramiona wycieraczek , ściągasz plastikowe podszybie, odkręcasz od góry poduszkę, no i z dołu odkręcasz i wyciągasz całą kolumnę. Innego sposobu chyba nie ma? |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
|
Wysłany: 26-02-2015, 10:34
|
|
|
wiem ze mozna odkrecic sam amortyzator od kolumny i wtedy nie trzeba demontowac wahaczy przy kolumnie i nie trzeba calosci wyciagac tylko sam amortyzator ze sprezyna i poduszka gorna. tylko teraz moje pytanie czy jak odkrece amortyzator od kolumny czy bede musial ustawiac katy pochylenia kola i ogolnie geometrie? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-02-2015, 10:48
|
|
|
Amortyzator trzyma się z jednej strony górnego kielicha a z drugiej zwrotnicy a nie kolumny
Nie ma regulacji na górnych ani dolnych śrubach. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2015, 11:08
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Amortyzator trzyma się z jednej strony górnego kielicha a z drugiej zwrotnicy a nie kolumny
Nie ma regulacji na górnych ani dolnych śrubach. |
Tzn pisząc kolumnę, miałem na myśli, nie wiem jak to nazwać- goleń. Czyli odkręcasz 3 śruby górnego mocowania i od dołu od zwrotnicy, wyciągasz całość, ściągaczem traktujesz sprężynę, i poduszkę masz na wierzchu.... Wymieniałem obydwie, prosta sprawa. Ale...nie wiem czemu wymieniasz? bo ja np. u siebie mam takie głuche uderzenia przy prędkościach 30-40-50 na godzinę i też myślałem , że to przez poduszki, ale po wymianie nic się nie zmieniło... A tak na marginesie, to wymieniał ktoś może tuleje belki? Bo generalnie to już nie mam pomysłu co może u mnie tłuc |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
|
Wysłany: 26-02-2015, 11:46
|
|
|
mi tez tlucze z lewej strony na wiekszych dziurach a zawieszenie niby ok. wiec bede demontowal i sprawdzal bo mialem takie sugestie ze poducha ale bardziej ze amorek. na diagnostyce wszystko wyszlo ok. ja tuleje wymienialem ale z tylu ze strony mitsustyle i to jedyne dostepne a servis tylko cale sanki z tulejami. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-02-2015, 12:06
|
|
|
gołąb napisał/a: | Bo generalnie to już nie mam pomysłu co może u mnie tłuc |
Gumy stabilizatora? Łączniki? Diagnoza nie jest specjalnie trudna. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
|
Wysłany: 26-02-2015, 12:41
|
|
|
gumy stabilizatora wymienilem, laczniki raczej nie maja luzu a uderzenia czuc pod nogami na wiekszych dziurach bo na mniejszych nic nie slychac a laczniki raczej slychac caly czas jak dzwonia. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2015, 13:06
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | gołąb napisał/a: | Bo generalnie to już nie mam pomysłu co może u mnie tłuc |
Gumy stabilizatora? Łączniki? Diagnoza nie jest specjalnie trudna. | No właśnie u mnie, to nie są uderzenia podobne do takiego jakie robią łączniki, czy gumy stabilizatora. Natomiast wszystkie gumy wahacza, drążki, końcówki , sworznie, gniazda amorków wymieniłem, nawet byłem u speca, który ma bdb. opinię jeśli chodzi o naprawę zawieszeń i też nie bardzo potrafił stwierdzić, a po przejażdżce stwierdził, że faktycznie jakieś odgłosy dochodzą. Stwierdził, że może właśnie tuleje belki... |
 |
|
|
|
 |
patrycjuszek
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Pomógł: 13 razy Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 556 Skąd: Wisxnice
|
Wysłany: 26-02-2015, 13:16
|
|
|
U mnie zawieszenie ucichło po wymianie amorków plus łączniki. Grandis to ciężkie auto, po 150kkm przelotu trzeba amory wymienić. Nie wierzcie w % na przeglądzie corocznym.
1000 zl boli ale 100kkm KYB wzmacniane wytrzymają. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2015, 15:09
|
|
|
patrycjuszek napisał/a: | U mnie zawieszenie ucichło po wymianie amorków plus łączniki. Grandis to ciężkie auto, po 150kkm przelotu trzeba amory wymienić. Nie wierzcie w % na przeglądzie corocznym.
1000 zl boli ale 100kkm KYB wzmacniane wytrzymają. | no właśnie boję się tego,że ten dźwięk u mnie może być z amorków, ale ogółem trzymają bo auto świetnie się prowadzi i boję się kolejnego rozczarowania po ich wymianie, jeśli by dalej tłukło. |
 |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
|
Wysłany: 26-02-2015, 16:58
|
|
|
Ja chyba wolałbym amortyzatory bo kupisz KYB i masz z głowy a jak wyjdzie tuleje przednich sanek to koszt 4 też ok 1000zł z dziwnej firmy febest plus robocizna i to są jedyne dostępne do tego auta chyba że serwis ale to razem z całymi saniami tak jak z tyłu. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2015, 17:24
|
|
|
Różnie mówią o febeście... Ja z febesta mam właśnie gniazda amorków i ogólnie ok, ale nie podoba mi się to, że podczas dużego mrozu skrzypią |
 |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2015, 14:14
|
|
|
Amortyzatory wyjęte i sprawdzone. Poduszki amortyzatora też ok. Nadal stuka. Teraz chyba zostają tuleje sanek. |
|
|
|
 |
patrycjuszek
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Pomógł: 13 razy Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 556 Skąd: Wisxnice
|
Wysłany: 28-02-2015, 14:32
|