Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Świecenie sie kontrolki ciśnienia oleju na wolnych obrotach
Autor Wiadomość
michal0808 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 3,0 V6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 25-02-2016, 23:08   Świecenie sie kontrolki ciśnienia oleju na wolnych obrotach

Witam jestem nowy na forum i od niedawna posiadam Eclipse 3,0 V6 niestety zaczęła żarzy/mrugać się kontrolka oleju na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku. Nie występuje to cały czas, gdy jedzie się spokojnie nie zaobserwowałem tego zjawiska zaczyna ono występować gdy autem jeździ się dynamicznie. obawiam się przytartej panewki ale możne nie to jest przyczyna. Proszę was o pomoc, może ktoś miał podobny przypadek. Z góry dziękuje

Janq 
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Wysłany: 25-02-2016, 23:15   

Kiedy wymieniany był filtr oleju i jakiej firmy jest założony? I jaka oliwa jest zalana?
Jaki jest stan oleju?

_

michal0808 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-02-2016, 23:56   

Ja jeszcze nie wymieniałem w nim oleju ani filtra pod maska była karteczka z danymi kiedy był wymieniany i według niej jeszcze nie trzeba, ale jutro jadę kupić olej i filtr i chce wymienić zalany jest 10W40. Stan oleju jest ok sprawdzam na bieżąco. Jeżeli chodzi o firmę filtra mogę jutro sprawdzić. Zauważyłem tez ze miska olejowa jest wgnieciona od spodu musiał ktoś uderzyć podłoga ale jeżeli przez to smok olejowy miał by ciężko zasysać to kontrolka powinna się chyba zapalić na zimny bo olej bardziej gęsty i ciężej jest go zassać niż jak jest rozgrzany i rzadszy

[ Dodano: 26-02-2016, 00:13 ]
Mam filmik jak zachowuje się kontrolka ale tu się chyba nie da wstawić

Janq 
Forumowicz

Wysłany: 26-02-2016, 00:21   

michal0808, olej zmień na jakieś porządne 5W40/5W50 - żadne mobile/castrole/lotosy/orleny.
Filtr oleju - MANN/KNECHT
Przy wyższych obrotach w smoku powstanie podciśnienie, które będzie zasysać olej. Wolne obroty - mniejsze podciśnienie, więc olej nie będzie tak chętnie zaciągany.

Wgnieciona miska - coś z tym może być, najlepiej zdjąć miskę i wyklepać tak jak być powinna. Sprawdź jeszcze połączenie masowy między blokiem silnika a budą.

_

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 26-02-2016, 01:53   

michal0808 napisał/a:
Ja jeszcze nie wymieniałem w nim oleju ani filtra

A to są pierwsze rzeczy, które robisz po kupnie używanego samochodu. No, jedne z pierwszych, bo jest tego więcej.
michal0808 napisał/a:
pod maska była karteczka z danymi kiedy był wymieniany i według niej jeszcze nie trzeba

Ile takich karteczek chcesz ?
Jeśli nie jesteś na 300% pewny, co poprzedni właściciel robił, to na słowo (nawet pisane) w takim wypadku niestety nie warto komuś wierzyć. Pisząc 300% mam na myśli, że to auto Twojego brata czy kumpla, któremu pomagałeś wszystko przy aucie robić, więc wiesz, co i kiedy było robione.

Janq napisał/a:
michal0808, olej zmień na jakieś porządne 5W40/5W50 - żadne mobile/castrole/lotosy/orleny.
Filtr oleju - MANN/KNECHT

Polecam Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40
http://liquimoly.pl/produ...-40-1307-detail
Do tego możesz zastosować profilaktycznie płukankę Liqui Moly Engine Flush :
http://liquimoly.pl/produ...ush-2640-detail

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 26-02-2016, 07:21   

Jeśli miska jest wgniecionabto może przytykaćssak oleju i mogą być takie problemy. Dodatkowo proponuję sprawdzić ciśnienie oleju manometr bo czujniki też się psują i mogą tak działać że kontrolka będzie się zbyt szybko zapaliła. Taki manometr powinien mieć każdy ogarnięty mechanik.

michal0808 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-02-2016, 20:07   

Dzisiaj sprawdzałem ciśnienie oleju na wolnych obrotach spada na1 bar troszkę ponad jeden. Wydaje mi się ze jest to trochę przy mało ale nie wiem jak sadzicie ? Filtr oleju założony jest Filtrona. A co sadzicie o oleju Motula 15W50 300V

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 26-02-2016, 20:26   

Sprawdź w instrukcji serwisowej, jaka wartość powinna być. Do pobrania stąd :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3452

Janq 
Forumowicz

Wysłany: 26-02-2016, 23:21   

Michal0808, odpuść sobie motula. Zalej porządne 5W40/5W50. Możesz zalać LM tak jak Ci poradził Apg2312, bardzo dobre oleje. Filtr oleju wymień na coś cywilizowanego - to co napisałem wyżej. Miałem u siebie Manna/Knechta/Filtrona/Bosha/BluePrina. Najlepszy był/jest MANN, później Knecht, długo, długo nic i reszta, którą napisałem.

Ogólnie 1 bar na wolnych obrotach, na nagrzanym oleju to jest w większości aut norma.

_

Odpowiedz do tematu