Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: swinks_UK
12-04-2009, 16:11
[FAQ] Olej silnikowy do Galanta EAxx
Autor Wiadomość
slawekpurc
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2006, 13:18   [EA5 2.5]jaki olej? galant 2,5 v6 98r.

jak w temacie mam 130 000 na liczniku powinienm zmienic filtr paliwa?
zmieniam pasek rozrzadu - jaki mam kupic?
zmieniam filtr powietrza - jaki kupic?
zmienam tez olej , mam zalanego castrola jakiegos 10w30 SOFT cos tam. Na jakis olej mam to zmienic? co polecacie? slyszalem ze odkad castrol przeniosl produkcje na ukraine to cienko z jakoscia , ponoc dlugodystanswocy (wiem to z opini kolumny transportu sanitarnego ) ze powoli odchodza od castrola. Co polecacie do tego silnika?

auto ogolnie w super stanie , zero problemow. klepia zawory ale to chyba przypadlosc tej marki. moj stary gal 88 tez tak klepal. Wymienic? jesli tak to na jakies bo mam 24v i troche moze byc to duzy koszt? wlasnie co mam wymienic?
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 29-05-2007, 22:40, w całości zmieniany 1 raz  

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2006, 13:27   

ze jestem zielony to nie wypowiem sie za duzo;-) ja mam gala z tego samego roku.. tyle tylko przebieg troszke wiekszy:) ale u mnie klepie tak samo:PP z tego co sie tu naczytalem to popychacze zaworow.. najlepsze jest to ze ja mam 16v i sie za glowe trzymam.. bo u mnie ceny podaja 63 zl :) ale w sumie w Twoim przypadku 24 to jeszcze wiekszy problemos:PP pozdrawiam

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-08-2006, 14:19   Re: jaki olej? galant 2,5 v6 98r.

slawekpurc napisał/a:
jak w temacie mam 130 000 na liczniku powinienm zmienic filtr paliwa?

Na pewno mu to nie zaszkodzi ;)
slawekpurc napisał/a:
zmieniam pasek rozrzadu - jaki mam kupic?

Mitsuboshi? ;) pamietaj o sprawdzeniu napinaczy i ewentualnej wymianie. Poza tym jesli masz udokumentowny przebieg 130.000 i wiesz ze pasek byl zmieniany to masz jeszcze okolo 50kkm do przejechania na tym, jesli jednak masz jakiekolwiek watpliwosci co do przebiegu to rzeczywiscie nie ma na co czekac ;)
slawekpurc napisał/a:
zmieniam filtr powietrza - jaki kupic?

Filtron?
slawekpurc napisał/a:
zmienam tez olej , mam zalanego castrola jakiegos 10w30 SOFT cos tam. Na jakis olej mam to zmienic? co polecacie?

Osobiscie jezdze na Mobil S od 5 lat (w Cari i w Galu) i jestem zadowolony :D
slawekpurc napisał/a:
klepia zawory ale to chyba przypadlosc tej marki. moj stary gal 88 tez tak klepal. Wymienic? jesli tak to na jakies bo mam 24v i troche moze byc to duzy koszt? wlasnie co mam wymienic?

prawde mowiac nie bardzo rozumiem dlaczego ma to byc "przypadlosc tej marki"? u mnie nie klepia i w Cari tez nie klepaly, wiec moze to przypadlosc egzemplarza? moze regulacja?

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 04-08-2006, 14:38   

Przeważnie klepanie regulatorów to reakcja na złe obchodzenie sie z silnikiem i nie dbanie o wymiany oleju włąściwego.
Mi też delikatnie klepią i co mogę tylkko stwierdzić że włąscciel pewnie olewał a ja mogę tylko delikatnie naprawiać to co on sknocił.

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-08-2006, 08:56   

U mnie mam przebieg 184 kkm i jeździłem na pełnym syntetyku i nie dalej jak w środe zalałem znowu ten sam olej :arrow: Mobil1 5W50

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

swees 
Mitsumaniak

Auto: Volvo V60 CC T5 2018
Wysłany: 05-08-2006, 22:05   

ja mam przebieg 126kkm, ostatnio wlałem castrola 5w40 dynatec, ale kupiony w niemczech i jest na nim notka "made in eu", a z tego co mi wiadomo, ukraina do unii nie należy.

pozdr

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 16-08-2006, 21:59   jaki olej do GDI?

Witam
Prosze o porade.jaki olej najlepiej do silnika 2.4 GDI?
W tej chwili jezdzi na 5W40.Czy mam pozostac przy tym oleju czy zmienic na inna specyfikacje?
Natomiast jaką markę polecacie niezleznie od specyfikacji i co ile go wymienic?

Pozdrawiam

kunta
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2006, 12:33   

slawekpurc napisał/a:
zmienam tez olej

no i filtr :) filtr kup w aso wychodzi taniej niz zamiennik a o zaletach nie musze chyba pisac :)

co do oleju to ja używam Castrola SLX 0W30 - ale mam znacznie mniejszy przebieg...

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2006, 15:25   

co ty? masz na mysli filtr oleju? tanszy niz zamiennik?

kunta
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 14:07   

Tak! Filtr oleju w ASO był tańszy niż z JC! Gdańsk Margo

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 14:12   

a jaka firma sie na nim podpisala ???

kunta
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 14:19   

Jak to jaka? MMC genuine part :) z logo w pudełeczku ori :)

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 14:31   

a cene mozesz zdradzic?

kunta
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 15:07   

Nie pamietam szczerze mówiąc.. cos kolo 28 zeta ale nie chce sklamac.. pamietam, ze bylo taniej :)

drout
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 16:08   

U mnie napinacz paska rozrządu też wyszedł taniej w ASO niż w JC. No ale wtedy nie znałem Japaneze :mrgreen:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi