Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E33A 2.0] Galant E33a Pierwsze pytania. :)
Autor Wiadomość
bloodgringo 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 89'
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 01-02-2016, 14:30   [E33A 2.0] Galant E33a Pierwsze pytania. :)

Cześć!

Mam kilka pytań dotyczącym mojego nowego kumpla. :twisted:

1. Mam zamiar wymieć w nim nagłośnienie – to które jest aktualnie trzeszczy i nie jest najlepszej jakości. Czy ktoś w was jest w stanie doradzić mi jakie głośniki były by dobre do Galanta? I jaki powinien być ich wymiar? :p

2. Po przejechaniu jakichś 200 km zauważyłam, że na wolnych obrotach silnik nie pracuje równo – jednak na obrotomierzu wskazówka pozostaje nieruchoma. Zastanawiam się czy „ten typ tak porostu ma” :P czy może trzeba coś wyregulować?

3. Samochód był w serwisie w Mitsubishi został mu wymieniony olej, tarcze i klocki hamulcowe, filtr oleju i powietrza i osłona przegubu (lewy przód).

Samochód jest z automatyczną skrzynią biegów – w serwisie nie wiedzą czy w skrzyni trzeba wymieniać olej czy jest to skrzynia sucha – czy ktoś z was wie cos na ten temat?

Może nie które pytania są bardzo oczywiste... Ale dopiero zaczynam swoją przygodę z mechaniką samochodową. :oops: I wolę się zapytać ludzi którzy się znają :axe:

Dziękuję z góry! 8)
Ostatnio zmieniony przez bloodgringo 16-02-2016, 13:38, w całości zmieniany 1 raz  

se7en 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 01-02-2016, 15:53   

jak pisalem w PW

2- pewnie wlacza sie wentylator i spadek napiecia

3. nie wiedzialem ze to automat wiec jak zaleca serwis: Dexron II lub IID mineralny olej do A/T

a 1. to generalnie wielkiego wyboru nie ma, w desce sa malutkie chyba 13'stki
z tyłu standard 16'stki, wkladalem ostatnio i wlazły :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-02-2016, 18:29   

bloodgringo napisał/a:
3. Samochód był w serwisie w Mitsubishi został mu wymieniony olej, tarcze i klocki hamulcowe, filtr oleju i powietrza i osłona przegubu (lewy przód).

Samochód jest z automatyczną skrzynią biegów – w serwisie nie wiedzą czy w skrzyni trzeba wymieniać olej czy jest to skrzynia sucha – czy ktoś z was wie cos na ten temat?
Jak przejrzysz katalogi dobrych firm olejowych to piszą, że się wymienia i w zalezności od typu skrzyni jest to okolica 6litrów oleju, w manualu zapewne jest instrukcja
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 01-02-2016, 21:53   

Jak dobre pamiętam 5 litrów.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 01-02-2016, 23:25   

Wg. manuala:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-02-2016, 11:23   

Głośniki na przód to 10cm a na tył zmieszczą się 16.5cmm - są tam otwory na takie.
Kultura pracy tych silników na wolnych obrotach niestety taka jest.
Skrzynia jest mokra oczywiście a do wymiany statycznej wystarcza ok. 3-3.5 litra. Zdejmuje się miskę, zmienia filtr, czyści magnesy i wlewa nowy.

bloodgringo 
Forumowicz

Wysłany: 02-02-2016, 12:58   

Dziękuje za pomoc :)

Juz prawie wszystko wiem, powiedz mi jeszcze tylko czy wszystkie głośniki samochodowe są 4 omowe?
I jaka ma być ich głębokość - znalazłam głośniki JBL, zmieszczą się?

Podrzucam linki do głośników które chce kupić:

szerokość 100mm, głębokość 59mm, Impedancja [ohm] 4
https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/glosniki-samochodowe-jbl-cs742

szerokość 165mm, głębokość 67mm, Impedancja [ohm] 4
https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/glosniki-samochodowe-jbl-cs762
:roll: :roll:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 02-02-2016, 14:53   

Impedancja zależy od wzmacniacza (właściwie od głośnika ale dobierasz pod wzmacniacz) a nie od auta :)
Jak końcówka mocy uciągnie 4om to możesz montować.
Ja mam głośniki Blaupunkt - też ładnie grają, ale znacznie lepiej grały Helixy - właściwie nie wiem dlaczego nie kupiłem...
Co do głębokości to nie pamiętam. Z tyłu problemu nie ma, przód - musisz wyjąć stare i sprawdzić.

bloodgringo 
Forumowicz

Wysłany: 16-02-2016, 10:44   [E33A 2.0]

Cześć:)

Mam pytanie co do spalania mojego galanta.

Jeszcze zanim wymieniłam termostat sprawdziłam ile mój samochodzik pali - wyszło że 11,5 l/100km O.o
Więc wynik taki sobie - mógłby palić trochę mniej :P
Miałam więc nadzieję, że jeśli wymienię termostat silnik będzie osiągał idealną temperaturę, wiec samochód będzie palił mniej :o temperatura jest idealna:P
Zatankowałam samochód po sam korek ( 55l , do baku wchodzi 60l) skasowałam licznik, przejechałam około 220 km, a wskazówka paliwa jest idealnie w połowie wskaźnika :O :!: :!: :!:
Coś chyba jest nie tak? Tak mi się wydaje :shock:

Właśnie szukam nowej sondy Lambda i filtra paliwa, mam nadzieje, że to coś pomoże :roll:
Przy tym będę jeszcze wymieniać olej w skrzyni biegów - jak znajdę gdzieś informację ile powinnam go wlać:P :rolleyes: i chyba zostanie wymieniony rozrząd, ale to już raczej u mechanika:P - trochę się boje:D :shock:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 16-02-2016, 12:06   

Jest pewien dylemat bo w tytule jest E39 a temat ostatniego postu to E33. Różnica jest taka, że E33 to przednionapędówka a E39 to napęd 4x4 z silnikiem DOCH 150KM i tu spalanie na tym poziomie jest normalne a wręcz bardzo dobre. Przy E33 czyli zwykły 110 konny silnik 2.0 SOHC to jednak sporo.
Wg mnie ani lambda ani filtr nie pomoże - padnięta lambda to spalanie na poziomie 15 i więcej litrów.
Może masz źle wyskalowaną wskazówkę, bo u mnie dawno temu gdy tankowałem tylko do pełna to wskazówka przy pełnym zbiorniku wychodziła poza skalę i dopiero przy 100-150km wchodziła na zakres. Do połowy potrafiłem zrobiłem od 350 do ponad 400 km. Od paru lat E32 jeździ sporadycznie i teraz tankowanie do pełna nie wrzuca wskazówki poza skalę ale sporo poniżej - efekt jest taki, że do połowy przejeżdżam 250-300 km ale za to na rezerwie mogę zrobić ze 200km.
Przejeździj tak do zapalenia lampki, zatankuj i wtedy daj znać. U mnie rezerwa pierwszy raz mrugnie gdy jeszcze w baku jest z 10l.
PS - a zbiornik masz nieuszkodzony?

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 16-02-2016, 12:53   

bloodgringo napisał/a:
Zatankowałam samochód po sam korek ( 55l , do baku wchodzi 60l) skasowałam licznik, przejechałam około 220 km, a wskazówka paliwa jest idealnie w połowie wskaźnika

To dobij, żeby przejechane było równe 300 km, i zatankuj do pełna, najlepiej na tej samej stacji (i dystrybutorze). I już wiesz, jakie masz faktyczne spalanie. Ale jeśli Twoje wyliczenia są słuszne, to na dystansie 220 km auto spaliło ok. 25,3 litra. Więc wskaźnik może być w połowie.
BTW - przy jeździe miejskiej, w zimie i przy automacie 11,5 l/100 km to IMHO normalny, wręcz niezły wynik.

bloodgringo 
Forumowicz

Wysłany: 16-02-2016, 13:37   

Pomyliłam się na początku tego całego tematu :oops: Już poprawione:P
Mam Galanta E33A rocznik 1990; 2.0l 109KM automat :)

apg2312, właśnie wynik 11,5 litra był ok; ale teraz :O coś chyba troszkę za dużo :|
Dobiję do 300 km i zobaczę co wyjdzie:)

P.S. Wiecie może, ile oleju wchodzi do tej skrzyni? :roll:

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 16-02-2016, 14:00   

Instrukcji obsługi Twojego rocznika nie ma na Forum, ale jest instrukcja serwisowa (service manual)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447
Przypuszczam, że w niej znajdziesz wszystkie potrzebne Ci informacje, a nawet sporo więcej :)

EDIT - ale to zabrzmiało..."instrukcja obsługi Twojego rocznika" :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 16-02-2016, 15:17   

mam gdzieś instrukcję - sprawdzę jak nie zapomnę

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 16-02-2016, 15:30   

bloodgringo napisał/a:
skasowałam licznik, przejechałam około 220 km, a wskazówka paliwa jest idealnie w połowie wskaźnika

Wskaznikiem nie ma co sie segurować
bloodgringo napisał/a:
Wiecie może, ile oleju wchodzi do tej skrzyni?

Wchodzi 6.8 L

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Odpowiedz do tematu