[Cari 1.6] Problem z cari z nimiec |
Autor |
Wiadomość |
Fabian20
Nowy Forumowicz Kapitankox
Auto: mitsubishi carisma 95rok 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-03-2016, 21:29 [Cari 1.6] Problem z cari z nimiec
|
|
|
Cześć,jestem nowy mam problem z cari, Kupiłem carisma i mam problem bo auto stało rok i ma lekko zapieczone hamulce z przodu jak je odblokować ? auto hamuje ale bardzo słabo.
2 sprawa z nawiewu leci mi zimne powietrze nawet jak auto ma 90 stopni górny waż chłodnicy gorący a dolny jak i chłodnica zimna,hmm obstawiam ze termostat kaput? i 3 sprawa co zrobić aby lekko chodził pedał gazu ? |
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę poczekać |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 16-03-2016, 06:54
|
|
|
W przednich zaciskach pewnie prowadnice zapieczone, trzeba rozebrać, wyczyścić i nasmarować odpowiednim smaram.
Sprawdź stan płynu w.chłodnicy, może trzeba dolać, nawet przy zaciętym termostatem w kabinie powinno grzać. Jeśli wskazówka od temperatury jest mniej więcej na połowie skali to termostat raczej ok.
Co do gazu to trzeba po kolei sprawdzać co chodzi ciężko i to naprawić, albo pedał albo linka albo przepustnicę. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-03-2016, 07:12
|
|
|
Przy klimatyzacji automatycznej za brak ogrzewania odpowiedzialny może być silniczek sterujący klapą cieple/zimne powietrze |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
damo1901
Mitsumaniak

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lut 2015 Posty: 64 Skąd: Pajęczno/Częstochowa
|
Wysłany: 17-03-2016, 16:49
|
|
|
U mnie w Cari też pedał gazu ciężej chodził i tak przeskakiwał zamiast płynnego wciśnięcia. Popsikałem smarem na linkę przy wyjściu z pancerza od strony przepustnicy i po dwóch czy trzech takich operacjach działa elegancko. |
_________________ 03254/KMM |
|
|
|
 |
Fabian20
|
Wysłany: 17-03-2016, 18:54
|
|
|
Linke już zrobiłem,było dużo nalotu rdzawego rozebrałem dziada naoliwiłem olejkiem i wdekiem i wazeliną panie chodzi tak ze jak bym powietrze naciskał, a gdzie jest silniczek sterujący klapą cieple/zimne powietrze bo nie moge dziadostwa oblukać |
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę poczekać |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 17-03-2016, 19:56
|
|
|
Prawdopodobnie to 86317B na schemacie.
Przedlift:
Polift:
Najlepiej uzupełnij profil, chociaż o rok . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 17-03-2016, 20:40
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Prawdopodobnie to 86317B na schemacie. | Nie, z obrazko to 86317C, widac go po demontażu kokpitu centralnego, albo po demontażu schowka i osłony bocznej konsoli po stronie kierowcy, dostęp cięzki ale do ogarnięcia |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 17-03-2016, 20:43
|
|
|
A to sorki za wprowadzenie w błąd . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Fabian20
|
Wysłany: 18-03-2016, 15:58
|
|
|
Widzę ze trochę jest z tym roboty hmm chyba zostawię to na wakacje bo weekendy zajęte bo robimy busa na weekend po mału do przodu,Powiem wam że mitsubi ma trochę technologię z kosmosu zazwyczaj robiłem przy vagach i innych autach i jest łatwiej Dziś wymieniłem rozrząd w cari poszło łatwo sama przyjemność ;p w 7 godzin zrobiłem
[ Dodano: 20-03-2016, 20:42 ]
Witam jeszcze raz,Znowu mam problem z hamulcami prowadnice są juz zrobione wszystko z rdzy wyszlifowane,a i tak słabo hamuje i to bardzo słabo to sa spowalniacze, jak naciskam pedał hamulca to jest miekki ale skok jest taki jak by był normalnie hamulec,hamulec nie wpada w podłogę tłoczki sa dobre ładnie pracują hmm macie jakieś pomysły ? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 20-03-2016, 20:47
|
|
|
Jeśli po kilkukrotnym szybkim wciśnięciu hamulca hamuje lepiej to układ zapowietrzony. |
|
|
|
 |
xCrashx
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 16V '96
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Gru 2014 Posty: 90 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 20-03-2016, 23:08
|
|
|
Ja bym wymienił płyn hamulcowy na nowy i porządnie odpowietrzył układ, po tym powinno być ok. |
|
|
|
 |
Fabian20
|
Wysłany: 21-03-2016, 17:46
|
|
|
Dzięki jednak po wymianie płynu i odpowietrzeniu hamuje jak brzytwa, ale dziś trochę pojeździłem z 2 km i niestety chłodnica zimna i dolny waż też i para z korka chłodnicy temp 90 stopni zimne powietrze z nawiewów, na zimnym silniku jak przygazowałem bez korka w chłodnicy to podniosło się tak ze trochę polało sie z chłodnicy a jak pochodził z 3 minuty to już Fontana szła hmm głowica ? czy termostat ? |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 21-03-2016, 17:59
|
|
|
Termostat. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Fabian20
|
Wysłany: 21-03-2016, 18:50
|
|
|
Też tak myślałem, a gdzie są odpowietrzniki w cari 1.6 95 rok ? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 21-03-2016, 19:05
|
|
|
Fabian20 napisał/a: | dziś trochę pojeździłem z 2 km i niestety chłodnica zimna i dolny waż też i para z korka chłodnicy temp 90 stopni zimne powietrze z nawiewów, na zimnym silniku jak przygazowałem bez korka w chłodnicy to podniosło się tak ze trochę polało sie z chłodnicy a jak pochodził z 3 minuty to już Fontana szła hmm głowica ? czy termostat ? | Nie czytasz ze zrozumieniem tego co do Ciebie piszą, w obecnych temperaturach 2km yto żaden dystans by zagrząć silnik, jezeli temnperatura silnika utrzymuje się na stalym poziomie rzedu 90stopni to wszystko jest OK, dolny wąż robi sie gorący dopiero wtedy gdy termostat się otworzy, jezeli termostat by się nei otwierał to silnik by sie gotował i widzialbyś to po wskazniku temperatury. Podnoszenie się stanu plynu chlodniczego podczas gazowania auta z otwartym korkiem to normalny obijaw wymuszenia obiegu przez pompe wody - takich rzeczy sie nie robi. Korek chlodnicy jest korkiem dzialania obustronnego wiec sam sobei pobiera albo oddaje plyn do zbiorniczka wyrównawczego.
Sprawdzales weze od nagrzewnicy ze masz zamiar sie lapac za termostat który to niemal nie ma zadnego zwiazku z ogrzewaniem kabiny |
 |
|
|
|
 |
|