Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
05-09-2007, 09:06
Ciekawy problem z silnikiem
Autor Wiadomość
Baanjoo
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2006, 22:09   Ciekawy problem z silnikiem

Na zimnym silniku auto na benzynie odpala za 4 razem. Przez pierwsze 5 sekund nie chodzi na wszystkich tlokach. Jezeli juz wejdzie na prawidlowe obroty to jest moc i wszystko gra przez 30 sekund. Pozniej zaczyna go dusic i nierowno pracuje przez co auto nie ma mocy. Po przelaczeniu na gaz auto ma moc i silnik chodzi rowno. Na gazie auto jezdzi idealnie. Jak jest cieply silnik to auto odpala na benzynie za pierwszym razem, ale nadal nie ma mocy i nierowno pracuje. Wymieniony jest filtr powietrza, filtr paliwa,
kable wysokiego napiecia. Kopulka rozdzielacza jest wyczyszczona i sucha.
Jaka jest przyczyna tego zjawiska?

PS. Przypominam, ze jest mowa o silniku 2.0l 16V galant '93r.

andrzej1
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2006, 22:18   

JAK DLA MNIE TO CZUJNIK SSANIA ,ZŁE PARAMETRY DO ECU I NIE MA ODPOWIEDNIO WIĘKSZEJ DAWKI PALIWA. NA GAZIE MA JEDNAKOWĄ DAWKĘ, CZY SILNIK JEST ZIMNY CZY CIEPŁY. ALE I ŚWIECE TO MOŻLIWA PRZYCZYNA...
POZDRAWIAM:)
(KOSZT CZUJNIKA OK 35zł)
:roll: :lol:

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2006, 22:37   

Moga to byc swiece , pompa paliwa , ewentualnie wtryskiwacze i narazie nic wiecej do glowy mi nie przychodzi .
Nie zmieniales ostatnio stacji gdzie tankujesz ? Od dawna masz ten problem ?

Baanjoo
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2006, 22:43   

andrzej1, bardzo prawdopodobne, ze to czujnik, bo spadek mocy i nie regularna
praca silnka pojawia sie gwaltownie po uplywie kilkudziesieciu sekund tak jakby
ktos kabel wyciagnal z gniazdka i radio przestalo grac.

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-12-2006, 23:18   

Świece są raczej dobre, jeśli na gazie chodzi ładnie.
Gdyby czujnik temperatury padł, to chociaż na ciepłym silniku auto powinno dobrze jeździć. Ale możemy zrobić mały test: odepnij czujnik temperatury. Wtedy ECU zakłada, że temperatura jest prawidłowa. Jeżeli zauważysz poprawę w pracy ciepłego silnika, to rzeczywiście czujnik jest do wymiany.
A z drugiej strony przyczyną Twoich problemów może być to, że za mało jeździsz na benzynie, co źle wpływa na wtryskiwacze i pompę paliwa. Pojeździj nim trochę na Pb, ewentualnie dolej do paliwa coś na przeczyszczenie układu paliwowego i wtrysków, może pomoże...
A i regulacja obrotów się kłania. I czyszczenie przepustnicy przy okazji.
PS. Jest jakiś problem z wkręceniem go na wyższe obroty? A na postoju bez problemów można go "przegazować"?

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2006, 00:16   

kamilek napisał/a:

Nic bardziej blednego, jak sie sam mialem okazje przekonac zniszczone swiece beda lataly ladnie na gazie, a na benzynie wlasnie nie :!:
Jaka masz instalacje gazowa?
Ale obstawiam swiece, kiedy byly ostatnio wymieniane? Wykrecales je chociaz, sprawdzales jak wygladaja, odleglosci? Jesli nie to zaloz chociaz na probe jakies pozadne - najlepiej NGK.
Posprawdzaj tez wszystkieprzekaniki dolozone do inst. gazowej - czesto odlaczaja rozne rzeczy jak np. pompe paliwowa przy jezdzie na gazie i jak ktorys zacznie swirowac to moga dziac sie takie cudenka, ale to mniej prawdopodobne.
Ostatnio zmieniony przez Simones 31-12-2006, 00:24, w całości zmieniany 1 raz  

Baanjoo
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2006, 00:22   

kamilek, nie jezdze na benzynie, tylko odpalam auto na benzynie.
Do paliwa wleje jakis srodek na przeczyszczenie wtryskow, ale dopiero jak sklepy otworza po nowym roku. Poza tym slyszalem, ze jakby byly zapieczone wtryski to nawet kilkudziesieciu sekund silnik nie chodzilby dobrze. Na wysokie obroty wchodzi
dobrze, silnik smiga jak wiertarka na benzynie nawet jak jest cieply, ale nie ma mocy i nierowno pracuje na wolnych obrotach. Jak chce ruszyc i daje gazu to drastycznie spadaja obroty i rusza jak slimak, a jak bym popouscil chodz troszke pedal gazu to by zgasl silnik takze jakakolwiek jazda na benzynie odpada.

[ Dodano: 31-12-2006, 10:14 ]
Jak sprawdzic, czy pompa paliwowa dziala tak jak powinna? Z tego co mi wiadomo to do kazdego silnika jest inna pompka majaca calkowicie inne parametry. Pompa moze pracowac, ale bedzie podawac mniej paliwa niz w rzeczywistosci potrzebuje silnik. Wiec jak sprawdzic, czy pompka dobrze pracuje?

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-12-2006, 13:46   

Simones napisał/a:
Nic bardziej blednego, jak sie sam mialem okazje przekonac zniszczone swiece beda lataly ladnie na gazie, a na benzynie wlasnie nie

No tu to mnie zaskoczyłeś. Myślałem, że LPG jest bardziej wrażliwe na złą jakość układu WN. Jak widać, myliłem się.
Baanjoo napisał/a:
jakby byly zapieczone wtryski to nawet kilkudziesieciu sekund silnik nie chodzilby dobrze

A kto powiedział, że one są całkowicie zapieczone? Trzeba je "rozruszać", jeżdżąc na benzynce.
Baanjoo napisał/a:
Jak sprawdzic, czy pompa paliwowa dziala tak jak powinna

Powinieneś zmierzyć ciśnienie na listwie wtryskowej.

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2006, 14:38   

Ja bylem tak samo zaskoczony, jak wykrecilismy swiece i kazda byla z innej bajki, powypalane i wogole smietnik zdawal sie byc nawet zbyt awangardowym miejscem dla nich, a jednak jak sie okazuje gaz latwiej sie zapala niz benzyna.

gondoljerzy
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2006, 19:34   

Simones napisał/a:
kamilek napisał/a:

Nic bardziej blednego, jak sie sam mialem okazje przekonac zniszczone swiece beda lataly ladnie na gazie, a na benzynie wlasnie nie :!:

Gaz trudniej się zapala niż benzyna. To temat wielokrotnie wałkowany na gazowych listach dyskusyjnych. Sam też moge to potwierdzić. Gdy dawno temu padały mi brisk silver to najpierw nie dało się jechać na gazie, a na benzynce jeszcze jako tako silnik pracował. Przykład z innej beczki to często powtarzane zalecenie zmniejszenia przerwy na świecy przy jeździe na gazie. Świeczki dedykowane do LPG produkowane przez Iskrę też mają mniejsze przerwy.

Baanjoo napisał/a:
...nie jezdze na benzynie, tylko odpalam auto na benzynie...

Znajomemu w golfie na LPG rozpuściły się uszczelki w zbiorniku benzyny i sparciał plastikowy przewód paliwowy pod podłogą. Może ty też masz jakiś benzynopodobny produkt w zbiorniku.

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2006, 19:50   

No to chyba mialem wyjatkowy gaz, albo wyjatkowe swiece, bo przy mnie wymienil swiece i jak reka odjal, problemy z benz. zniknely.

gondoljerzy
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2006, 19:56   

Simones napisał/a:
No to chyba mialem wyjatkowy gaz, albo wyjatkowe swiece...

Może wyjątkową benzynę...

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2006, 20:16   

Zawsze tankuje sie tylko na jednej stacji i jest to stacja Shell.

Baanjoo
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2007, 16:16   

Czujnik temperatury jest dobry, sprawdziłem tak jak pisaliście.
Natomiast nie wiem jak sprawdzić czujnik ssania?

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2007, 16:22   

a sprawdziles/przeczysciles te cholerne swiece chocby dla swietego spokoju, albo zanim zaczniesz rozbierac auto na czesci pierwsze :?:

Odpowiedz do tematu