Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zdjęcie synchronizatora i piątki
Autor Wiadomość
polek 
Forumowicz

Auto: carisma II 1,6 103km
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-03-2016, 19:10   zdjęcie synchronizatora i piątki

Panowie i Panie.
Muszę rozkręcić skrzynie w mojej carismie. Chcę zdjąć synchronizator i zębatkę piątki, ale za cholerę nie mogę dobrać ściągacza. Szczelina taka wąska, że nic wejść nie chce. Ma ktoś jakiś pomysł na zdjęcie tego ustrojstwa?

[ Dodano: 16-03-2016, 21:35 ]
Dobra tryby zeszły! Rozpołowiłem skrzynkę (ciężko szło, coś blokowało, ale w końcu puściło) i rozleciały się trzy sprężynki i trzy kuleczki jak karaluchy po piwnicy. Powiedzcie mi skąd to wyleciało, szukam dla nich miejsca, ale nie bardzo wiem gdzie przypasować. W manualu na rysunkach nie ma tych kuleczek więc nie wiem co teraz z nimi. I jeszcze jedno: przy okazji chciałem zobaczyć uszczelniacz wybieraka i o dziwo nie widzę go od wewnątrz, chyba że jest wbity w korpus skrzyni i go nie widać. Jak to jest z tym uszczelniaczem bo wcześniej czytałem, że jak się chce go wymienić to trzeba skrzynię ciach na pół.

[ Dodano: 16-03-2016, 21:37 ]

[ Dodano: 21-03-2016, 22:19 ]
jak w temacie. No to skrzynię opanowałem, ale nie obeszło się podczas rozkładania bez usterek (jak to w życiu bywa, kiedy się pierwszy raz coś robi). Ale teraz następną już z zamkniętymi rozbiorę. Mam jeszcze mały problem przy mechanizmie różnicowym - jak ktoś wie jak go wyciągnąć to proszę o poradę.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 21-03-2016, 22:48   

Od strony przegubu pod uszczelniaczem jest zabezpieczenie które trzeba zdjąć i dalej powinno dać się wyciągnąć mechanizm różnicowy. Te śruty i sprężynki siedzą przy wodzikach ustalając ich położenie, powinno się je powyciągać przy wyciąganiu wodzików. Podkładaj też dobrze blokady blokujące wodziki jak wrzuci się jakiś bieg, to żeby nie dało się przesunąć innego wodzika coby nie zblokować skrzyni.

polek 
Forumowicz

Auto: carisma II 1,6 103km
Wysłany: 07-04-2016, 13:15   

Dzięki. Już wszystko jasne.

Odpowiedz do tematu