Czujnik biegu wstecznego i czujniki od kontrolek 4x4 |
Autor |
Wiadomość |
sz_kamil
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero I 2.6 b/lpg
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-07-2016, 19:48 Czujnik biegu wstecznego i czujniki od kontrolek 4x4
|
|
|
Witam
Wiem ze temat już był i wiem ze jak nie ma wstecznego swiatła lub kontrolek od napędów to wina czujników. Tak tez było u mnie. Czujniki poobrywane. Wykręciłem czujniki i dolutowałem kabelki w celu ponownego połączenia i tu pojawia problem.
W okolicach czujników mam wiązkę kabli. Cztery kable z których tylko jeden jest + .
Rozumiem ze tego plusa musze doprowadzić do kazdego z czujników ( równolegle) a do drugiego kabla połączyć jeden z pozostałych trzech które teoretycznie powinny iść do tylnej lampy i kontrolek na desce ( tu pozostaje mi metoda połączenia na zasadzie prób i błędów ) czy zapali sie wsteczny czy moze jakas kontrolka ?
Czy tak to powinno wygladać ??
Czy moze urwało mi jeszcze jakieś przewody o których nie wiem a sa potrzebne zeby wszystko działało?
Prosze o info
pozdrawiam |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 17-07-2016, 20:42
|
|
|
Raczej tylko do czujnika a w zasadzie włącznika światła wstecznego powinien iść przewód z +12V. Czujniki od kontrolek najczęściej przerywają masę. Jak masz miernik uniwersalny to sprawdź które z trzech pozostałych przewodów mają przejście do masy a następnie wyjmij żarówkę z lampy światła wstecznego i powtórz pomiar. Jeśli na jednym z tycz trzech przewodów nie będzie już przejścia na masę, to ten przewód podłącz do czujnika światła cofania wraz z przewodem na którym jest +12V. Pozostałe 2 przewody będą pewnie od pozostałego czujnika. |
|
|
|
 |
sz_kamil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-07-2016, 21:50
|
|
|
Oki to rozumiem ze z tych czterech przewodow dwa ida do czujnika.od swiatla wstecznego czyli do czujników od napedow idzie po jednym przewodzie?? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-07-2016, 07:35
|
|
|
A ile wyjść mają te czujniki od napędów? |
|
|
|
 |
sz_kamil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2016, 07:56
|
|
|
Wyglada tak jak by byly dwa wyjscia tzn sa slady po dwóch kablach |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-07-2016, 08:06
|
|
|
Napisz jaki rok produkcji albo jak masz schemat instalacji to podeślij to coś więcej da się powiedzieć. |
|
|
|
 |
sz_kamil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2016, 08:21
|
|
|
Auto to pajero 2.6. 1988 roku. Na zdjeciach w e-pajero widac ze czujnik ma dwa kable
[ Dodano: 21-07-2016, 08:20 ]
Moze ktorys z kolegow posiadajacy pajero jedynke wrzuci chociaz.fotke tych czujnikow i tegi jak sa podpiete?? Czujniki wchodza w skrzynie biegow na wysokości prawych drzwi pasażera nie trzeba wchodzić pod auto wystarczy sie schylic i sa widoczne.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|