Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CS3A 1.6] Hamulec ręczny lancer 1.6 kombi 2004
Autor Wiadomość
figura79 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6 2004r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 04-07-2017, 17:00   [CS3A 1.6] Hamulec ręczny lancer 1.6 kombi 2004

Witam,

Chciałbym spytać co zrobić w przypadku, gdy wymieniłem szczęki hamulca ręcznego (razem z spręzynkami i samoregulatorem) i teraz gdy chce założyć tarcze hamulcową na piastę to nie mogę bo szczęki trzymają trochę i nie chce przejść.

Pytanie co mam zrobić bo już 2 tyg auto uziemione.

Czy przetoczyć tarcze, chociaż to też moim zdaniem za wiele nie pomoże czy zeszlifować trochę nowe szczęki?

Macie jakieś pomysły z góry dziękuje.
Edit:

Rozkręciłem drugą strony, żeby wiedzieć jak te nowe założyć bo mi wszystkie części wtedy wypadły jak rozkręciłem prawą stronę.

https://zapodaj.net/b87b9cd75827f.jpg.html

https://zapodaj.net/59d267bc7d12c.jpg.html
Ostatnio zmieniony przez figura79 05-07-2017, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  

qbus_b
[Usunięty]

Wysłany: 04-07-2017, 17:56   

Samoregulator skręć na minimum. Jeśli to nie pomaga to masz kupione niewłaściwe szczęki.
Ewentualnie jakiś inny błąd przy montażu ale na odległość ciężko to ocenić.
Może jakieś zdjęcia.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-07-2017, 18:08   

Jeśli przy dźwigni ręcznego jest regulacja linki to poluzuj tam do końca.

Haiku 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
Wysłany: 05-07-2017, 08:15   

Miałem dokładnie taki sam problem. Kupiłem nowe tarcze hamulcowe, klocki i szczęki - niestety, różnych producentów. Przy okazji wymieniałem jeszcze lewą linkę hamulca ręcznego bo była zerwana...
Nie mogłem założyć tarcz w szczęki. Brakowało dobry 1mm pomimo skręcenia na min samoregulatorów, linek. Z racji, że był to jeden z tańszych zestawów zrobiłem modyfikacje jak na załączonym obrazku.

Zdjęcie

figura79 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6 2004r
Wysłany: 05-07-2017, 13:05   

Dzięki wielkie Panowie.

Haiku to mam identycznie to co Ty miałeś, teraz na nowo demontuje te szczęki poprzycieram je Boschem i powinny pasować, u góry dodałem zdjęcia.

Jeszcze raz dziękuje bardzo za odpowiedzi, tarcze tez przetoczyłem przy okazji po 0,02 mm od wewnętrznej strony, ale to też nic nie dało, tyle że się wyrównały.

P.S.
Samoregulator kupiłem używany od Galanta (od Pajero też się nada jakby ktoś kiedyś szukał) za 50 zł na necie,bo w ASO 360 zł zaśpiewali za nowy MB52049, a w starym ząbków już nie było bo wszystko zdarte i pocharowane to samo szczęki powykrzywiane jak się to rozleciało.

Tak mam na maxa skręcony samoregulator, wszystko przesmarowane, linkę przy dźwigni też trochę podkręciłem, ale to milimetry poszły i w sumie nic to nie dało bo dalej nie przechodzi tarcza trzeba spiłować szczęki.
Pewnie na weekendzie będę to robił, chyba że znajdę czas wcześniej to dam znać jak poszło.

Dziękuje :)

Odpowiedz do tematu