Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lampy wyładowcze - Xenon - Bixenon
Autor Wiadomość
elszczepan 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer '12 Sb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-05-2016, 14:10   Lampy wyładowcze - Xenon - Bixenon

Witam, ostatnio do mojego Lancerka przytuliła się sarna i zbiła klosz lewej lampy, oryginalnie zamontowane mam bixenony z doświetlaniem zakrętów, na szczęście soczewka z przetwornicą przetrwała ale muszę kupić całą obudowę. Moje pytanie brzwi czy klosz od zwykłych xenonów będzie pasował do soczewki bixenonowej ?

Pozdrawiam :)

[ Dodano: 03-06-2016, 16:56 ]
elszczepan napisał/a:
Witam, ostatnio do mojego Lancerka przytuliła się sarna i zbiła klosz lewej lampy, oryginalnie zamontowane mam bixenony z doświetlaniem zakrętów, na szczęście soczewka z przetwornicą przetrwała ale muszę kupić całą obudowę. Moje pytanie brzwi czy klosz od zwykłych xenonów będzie pasował do soczewki bixenonowej ?

Pozdrawiam :)

Ponawiam pytanie, na allegro lampy bixenonowe są tylko z dopiskiem EVO
Ostatnio zmieniony przez tyku 21-06-2016, 10:09, w całości zmieniany 1 raz  

Arczi89 
Mitsumaniak
03057/KMM

Auto: Lancer X 2.0 DiD
Wysłany: 03-06-2016, 18:06   

Każdy xenon w lancerze jest bi ;)

elszczepan 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer '12 Sb
Wysłany: 07-06-2016, 00:17   

Arczi89 napisał/a:
Każdy xenon w lancerze jest bi ;)

dzieki, czyli wychodzi na to ze opisy aukcji na allegro są nieco mylne ;)

text 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan Instyle
Wysłany: 20-06-2016, 23:23   [CY3A 1.8] xenony świecą za nisko

Witam wszystkich.
Od niedawna jestem posiadaczem lancera z xenonami i podczas jazdy w nocy mam wrażenie że świecą za nisko - może ze 30 metrów.
Czy jest jakaś opcja ręcznej regulacji?
Czy opcja ustawienia czujników w menu mmcs coś pomoże?

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 21-06-2016, 05:04   

Ojojoj, z tym mmcsem to żeś wykombinował. Podjedz na SKP, pan diagnosta sprawdzi czy masz racje. Jak się nie mylisz to On już bedzie wiedział co ma zarobić.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 21-06-2016, 12:48   

Samopoziomowanie ksenonów nie oznacza, że są one pozbawione regulacji. Podjedź i po prostu sprawdź ustawienie świateł.

MitsuLans 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback
Wysłany: 21-02-2018, 08:11   BiXenon - zasada działania?

W aucie mam zamontowane reflektory BiXenonowe.
Spryskiwacze są...

Podczas jazdy wyraźnie widać jak snop światła podnosi się i opada wraz ze zmieniającym się nachyleniem drogi.
Gdy zatrzymam auto na nierówności (przód auta w górze lub na dole) słychać pracujący mechanizm poziomowania soczewki reflektora.

Niby wszystko ok, ale ostatnio u znajomego w audi A6 także z BiXenonami zauważyłem znaczną różnicę w działaniu reflektorów u niego i u mnie.

Gdy on włączy światła po przekręceniu kluczyka soczewki w reflektorach podążają do góry i na dół i zatrzymują się w pozycji "idealnej".

Natomiast u mnie jest inaczej, na wyświetlaczu między zegarami pokazuje mi się ikonka z "reflektorem i strzałkami góra/dół", ale same soczewki pozostają nieruchome.

Meritum problemu:

Czy możliwe jest to że w Mitsubishi Lancer Sportback soczewki reflektorów BiXenonowych nie wykonują "opcji" samo poziomowania po uruchomieniu silnika/włączeniu świateł?
A dzieje się tak tylko podczas jazdy?

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 21-02-2018, 13:42   

Obstawiam, że w Audi soczewki wykonują "test" mechanizmu i dlatego jadą do góry, a potem do dołu dodatkowo jest to ciekawy efekt wizualny (podobnie jak po włączeniu zegarów wskazówki obracają się do końca, a potem wracają na zero). W Mitsu pewnie soczewki od razu ustawiają się na właściwej pozycji.

MitsuLans 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback
Wysłany: 21-02-2018, 14:01   

też tak sądzę.
a wypowie się ktoś kto ma takowe światła u siebie?
wolałbym się upewnić że moje reflektory to nie jakiś wyjątek albo że są uszkodzone.

//dodam że np. gdy parkuję auto i przód lub tył jest wyżej niżej - to widzę snop przesuwającego się światła.

a jeszcze z ciekawości dopytam, skąd wiadomo że "żarnik"(?) światła z soczewki bixenonowej jest do wymiany? Wiem że należy wymieniać parami, że oznaką zużycia jest znaczny spadek ilości światła jaką daje reflektor, ale czy są jakieś instrumenty pomiarowe aby można był zmierzyć że już jest osiągnięta wartość graniczna i należy dokonać wymiany?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 21-02-2018, 18:25   

Oczko które świeci powinno być przejrzyste, jeśli jest jakby zamglone to będzie słabiej świecić a jak światła zmieniają barwę to już praktycznie koniec.

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 15-03-2018, 22:14   

Witam, jakieś 5 dni temu podczas jazdy w trasie (dość równa powierzchnia, mniej więcej stała prędkość), światła w trybie - AUTO pojawił mi się komunikat "service required" dotyczący systemu automatycznego poziomowania świateł. Był na wyświetlaczu jakieś 10 sekund i zniknął, po chwili (jakieś 2/3 minuty) pojawił się ponownie i towarzyszył mi aż do podjechania pod dom, a gdy zaparkowałem znowu zniknął (jeszcze przed wyłączeniem silnika). Następnego dnia się w ogólne nie pojawił. Kolejnego dnia ponownie się pojawił się raz tylko na jakieś 10 sekund i teraz już czasem się pojawia od razu po wyjechaniu na ulicę, a czasami po przejechaniu jakichś 10km, ale zawsze pojawia się na 10s, znika i potem świeci przez kilkanaście minut i sam znowu znika, albo jest aż do wyłączenia silnika. Sprawdzałem złącza i wiązki przy reflektorach - wyglądają ok i są dociśnięte. Komunikat występuje niezależnie, czy auto jest naładowane, czy puste, ani od równości dróg, a snop światła "na oko" wydaje się taki sam jak przed pojawianiem się problemu (parkuję do ściany, więc mniej więcej pamiętam).
Dodam, że przed pierwszym pojawieniem się komunikatu auto nie miało żadnych wycieczek/przygód, jest też parkowanie pod dachem, więc deszcz, ani mróz raczej się do tego nie przyczyniły. A i komunikat jeśli się pojawia, to zawsze dopiero po przejechaniu kilku kilometrów, nigdy zaraz po odpaleniu silnika.

Ktoś ma jakiś pomysł/rozwiązanie, czy jechać do serwisu/ASO?

Bocian630 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Wysłany: 19-03-2018, 12:11   [CY8A 2.0DID] Sterownik lamp ksenon

Cześć Panownie,

Mam pewnien problem z moim Lancerem. Na komputerze wyskauje mi błąd z lampami i przy nim strzłki (góra dół). Dodatkowo jak jadę na długich to biją mega wysoko. W serwisie powiedzieli mi, że to wina sterownika. Problem jest taki, że są dwie aukcje na allegro i osoby które to sprzedaja nie potrafią zrozumieć co potrzebuję, bo nie jest to czujnik od poziomowania (przód, tył).

PS. Czy będzie miało wpływ na to, że to wersja niemiecka?

brylekVFR 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-03-2018, 13:29   

Nr katalogowy modułu poziomowania 8634A041 i8634A049 . Pochodzenia samochodu nie ma znaczenia. Moduł znajdziesz z prawej strony, za schowkiem przy przednim, prawym nadkolu.

Bocian630 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Wysłany: 21-03-2018, 14:43   

brylekVFR napisał/a:
Nr katalogowy modułu poziomowania 8634A041 i8634A049 . Pochodzenia samochodu nie ma znaczenia. Moduł znajdziesz z prawej strony, za schowkiem przy przednim, prawym nadkolu.

Sprzedawca wysłał mi taki numer 8634A027 ? Od czego to numer w takim razie?

brylekVFR 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-03-2018, 18:00   

Moduł doświetlania zakrętów, AFS

Odpowiedz do tematu