|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
pojemność baku vs komputer |
Autor |
Wiadomość |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2007, 15:15 pojemność baku vs komputer
|
|
|
Czy ktoś mnie oświeci o co w tym chodzi?
Przedwczoraj dojechałem do stacji, mając na liczniku w komputerze 80km do przejechania, włałem do baku 63litry i mi wyskoczyło 514km. Cos mi tu się nie kalkuluje, może komputer zglupiał.
Czy ktoś ma podobne doświadczenia? |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2007, 15:33
|
|
|
no cóz miałes jeszcze w baku ze 4 litry to napisał 80km wlałes do pełna bo zbiornik ma 66l. A komputer napisał to co napisał.
U mnie jak zatankuje do pełna to pisze 720 plus minus kilka litrów a i tak udaje mi sie jezdzic więcej nawet 1000km. No cóz tak to dokonałość komputera.
Kiedys miałem na liczniku 50km zatankowałem za 4 litry i nadal miałem 50km do przejechania. Poprostu to co pisze jest naprawde oriętacyjna daną a nie rzetelnym wyliczeniem.
pozdro |
|
|
|
 |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2007, 18:42
|
|
|
W instrukcji stoi że zbiornik ma 60l dlatego myślałem że jadę na oparach. W sumie to chyba lepiej ze ma 66 niż 60. Do do komputera to raczej mi nigdy nieściemniał, choć zdarzyło mi się mieć 95km i wlać ok20l paliwa po czym dalej mi wskazywał 95km Dziwak z niego. |
|
|
|
 |
KrisKros [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2007, 19:35 Re: pojemność baku vs komputer
|
|
|
Kolaszusza napisał/a: | Czy ktoś mnie oświeci o co w tym chodzi?
Przedwczoraj dojechałem do stacji, mając na liczniku w komputerze 80km do przejechania, włałem do baku 63litry i mi wyskoczyło 514km. Cos mi tu się nie kalkuluje, może komputer zglupiał.
Czy ktoś ma podobne doświadczenia? |
Ja mam dokładnie tak samo - niestety. Jak zatankuję to pojawia się na kompie 540km i tak sobie jest (małe zmiany) do momentu jak przejadę jakieś 400km i wtedy zaczyna schodzić aż do momentu jak przejadę jakieś 920km kiedy dostaję info że już w baku nie mam nic do przejechania. Tankuję wchodzi 59l i tak w kółko. Co ciekawe spalanie średnie mieści się mniej więcej w faktycznym (jest o jakieś 0,3l większe na kompie). Komp traktuję tylko jako bardzo przybliżony wynik. |
|
|
|
 |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2007, 19:47
|
|
|
Jest dalszy ciąg, po przejechaniu 150km (przypomnę że po wlaniu 63litrów wyświetkiło mi 514) i wyniku 353 nagle ni stąd ni zowąd komputer zaczął wskazywać 450km, a wskazówa jest na full, czyli nagle mi przybyło 100km do przejechania. |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-03-2007, 20:20
|
|
|
Ja dzisiaj zatankowałem do pełna po raz pierwszy od zcipowania silnika. Średnie spalanie wynisło mi 7,3 l/100 czyli około 0,2 litra więcej niż przed czipem ( no ale trochę mocniej cisnę bo jeszcze się nie nacieszyłem) mimo że komputer pokazywał 7,9 l/100. Wlałem 52,5 litra na 720 przejechanych kilometrów a komputer pierwszy raz pokazywał, że mam jeszcze 170 km zasięgu. Do tej pory zwykle komputer pokazywał zasięg około zera a dopiero zapalała sie rezerwa. Rezerwa zapaliła mi sie po przejechaniu około 700 km czyli jak miałem jeszcze ok. 9 litrów w baku. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
|