Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiatrak chłodnicy nie kręci
Autor Wiadomość
shreku 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt VI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-04-2016, 10:24   Wiatrak chłodnicy nie kręci

Cześć,
w dniu dzisiejszym w moim colciku (2006, 1,3 5d) zapaliła się kontrolka temperatury cieczy chłodzącej. Wstępne oględziny wiatrak chłodnicy zdechł (a co najmniej taki jest objaw że nie kręci). Macie może jakieś uwagi co można sprawdzić? (i dodatkowo jak dostać sie do bezpieczników od wentylatora).
Orientujecie się w koszcie wymiany takiego ustrojstwa? na stronie ASO jest cena chłodnicy 1581 PLN :shock:

PS. dodatkowo zapytam bo też Klima nie bardzo działa, czy to problemy powiązane?

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 08-04-2016, 12:37   

A nie ma tak że wentylator dostaje informacje od czujnika wkręconego w chłodnice? Może on padł... nie daje informacji, wiatrak sie nie załącza. Może mieć to też wpływ na chłodnicę klimy...

shreku 
Forumowicz

Wysłany: 08-04-2016, 13:00   

No właśnie kombinuje na różne sposoby co by tu posprawdzać...
Teraz właśnie muszę zobaczyć jak porozkładać wnętrze żeby dostać się do bezpiecznika od wentylatora bo niestety akurat ten jest ukryty za bocznym panelem.

Czy ktoś wie jakie kroki poczynić aby dostać się do czterech bezpieczników 40A (w instrukcji oznaczone 1,2,3,4)?! :|

Może opiszę lepiej całą sytuację:
Jadę i utknąłem w korku podczas wojny podjazdowej w korku, a trwało to sporą chwilę zapala się kontrolka i daje sygnał dźwiękowy, musiałem gdzieś zjechać, ale jak ruszyłem kontrolka zgasła i cisza przez około 10 minut gdzie utknąłem w kolejnym korku, tu sytuacja się powtarza. Zjechałem na parking oglądnąć co sie dzieje, żadnej pary spod maski, nawet po krótkiej chwili zaglądnąłem do zbiornika z paliwem, żadnego dymu więc tak jakby płyn chłodzący się nie gotował. Elementy pod maską były mocniej nagrzane no i wiatrak nie kręcił.

robarek 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,3 2010
Wysłany: 08-04-2016, 21:00   

shreku napisał/a:
............., nawet po krótkiej chwili zaglądnąłem do zbiornika z paliwem, żadnego dymu więc .......

Więc masz dużo szczęścia :wink: :lol:

shreku 
Forumowicz

Wysłany: 08-04-2016, 21:15   

hehehe :P przejęzyczenie....miał był płyn, ale jak się posty pisze w pracy to czasem tak wychodzi :P

[ Dodano: 10-05-2016, 22:29 ]
Może ktoś podpowie jak można samemu zweryfikować działanie chłodnicy czy jest poprawne?

Dodatkowe pytanie:
Czy po włączeniu klimy wiatrak chłodnicy powinien także się uruchomić?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 11-05-2016, 06:43   

Na włączonej klimie co kilka - kilkanaście sekund wentylator powinien się załączać. Jeśli wentylator nie pracuje po włączeniu klimatyzacji, to może być wina bezpiecznika lub przekaźnika załączającego wentylator, jeśli oczywiście klimatyzacja jest sprawna. Raczej u Ciebie nie ma włącznika wentylatora wkręconego w chłodnice a wentylator załącza sterownik silnika na podstawie sygnału temperatury otrzymanego od czujnika temperatury.

shreku 
Forumowicz

Wysłany: 12-05-2016, 14:46   

Bezpiecznik był przepalony, jednak po wymianie niewiele się zmieniło.
Klima tak czy inaczej się nie działa, a żeby włączył się wentylator chłodnicy musiałem go grzać w pełnym słońcu około pół godziny - wiatrak wtedy uruchomił się na krótką chwilę i chodził jakby się miał zaraz rozpaść. Jego działanie było niestety niezależne od klimy.

Który przekaźnik odpowiada ze to ustrojstwo i ewentulanie czy można w jakiś prosty sposób zweryfikować działanie czujnika temperatury?

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-05-2016, 07:37   

Aby nie rozpoczynać nowego tematu.
Wczoraj zaobserwowałem (nie było na zewnątrz gorąco, temp. ok 12C) i jeździłem chwile po mieście, gdy chowałem auto do garażu to usłyszałem że załączył mi się wiatrak chłodnicy - klima nie włączona. Niby po co się włączył skoro silnik nie jest przegrzany? Czytałem coś że może mieć na to wpływ uruchomienie nawiewów na szyba czy jak? + szybkość nawiewu pozycja 2... ale czy to prawda?

shreku 
Forumowicz

Wysłany: 17-05-2016, 21:13   

Ktoś pisał że przy nawiewie na szybkie klima z automatu się załącza ( już na szybkości 1), stąd wiatrak.

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-05-2016, 06:49   

Tak pamiętam. Tyle że ja nie miałem wtedy klimy. Ale nawiew był na szybkości 2 i na szybę. Więc może z tego się załączył?

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 18-05-2016, 09:00   

nawiew na szybę - chodzi klima - więc włącza się wentylator

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-05-2016, 09:20   

tomusn napisał/a:
nawiew na szybę - chodzi klima - więc włącza się wentylator

Ale w colcie od 2009 aby włączyć klimę muszę wcisnąć pokrętło ustawiania temperatury - inaczej ona nie jest włączona.

dembiec1991 
Mitsumaniak

Auto: colt
Wysłany: 18-05-2016, 12:45   

u mnie nie ma potrzeby- wystarczy włączyć nawiew na szybkę i klima śmiga tak jak" tomsun" mówi

Pawlik84 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-05-2016, 12:52   

A z którego roku masz colta? U siebie nie sprawdziłem czy jak ustawie na szybę to załącza się klima. Tak jak pisałem wyżej w coltach VII czy tam po lifcie włączeni klimy polega na naciśnięciu pokrętła regulacji temperatury powietrza zimno/ciepło. Klikam włącza się dioda na pokrętle i mam za chwile zimny nadmuch.

dembiec1991 
Mitsumaniak

Auto: colt
Wysłany: 18-05-2016, 22:15   

ja mam colta z 2010 roku i przesunę nawiew na szybę to z automatu się załącza klima , żeby ja wyłączyć muszę nacisnąć ta z temperatura żeby się lampka załączyła ale to tylko lamka klima cały czas działa i jak drugi raz naduszę lampka znika i klima się wyłączy ale nie zapamiętuje tego i po wyłączaniu auta jak jest ustawione na szybę to włączy się Klima ale lapka wtedy się nie świeci. Dotyczy to tylko jak ustawione jest na szybę w innej pozycji klima się nie włącza .

Odpowiedz do tematu