|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Proszę o pomoc - czy Pajero będzie dla mnie? |
Autor |
Wiadomość |
SirCrusader
Nowy Forumowicz
Auto: brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-03-2016, 04:25 Proszę o pomoc - czy Pajero będzie dla mnie?
|
|
|
Witam
Chciałem prosić Was o radę. Zastanawiam się nad zakupem samochodu 4x4. Dużo podróżuję i zwiedzam. Często jeździmy w góry. Chciałbym żeby było to auto do codziennej jazdy po mieście jak i w trasę np. Norwegia, Hiszpania, góry w lecie i zimie. Nie potrzebuję samochodu do Off-road, ale czasem pojechać po leśnych czy śrutowych ścieżkach. Samochód dla 2 osób (młode małżeństwo bez dzieci), lubimy zabrać trochę bagażu. Chciałbym aby auto było niezawodne.
Pajero wpadło mi do głowy jako auto bez ramy - komfortowe na asfalcie i mega dzielne w terenie. Wygląda rewelacyjnie! Również cena zakupu jest bardzo przestępna.
Zastanawiam się nad Pajero III w wersji 3 drzwiowej, skrzynia manual i silnik diesel.
1. Czy auto nadaje się do codziennej jazdy (w wersji wybranej powyżej) i spalanie zamknie się w powiedzmy 11 L w mieście, w trasie 9??? (jeżdżąc przepisowo).
2. Jak z jego awaryjnością? Jakie są koszty eksploatacji? Czytałem o mocnych problemach silnika 3.2 z pompą (kwestia wody), łańcuch rozrządu i chłodnicy.
Proszę o opinię
Pozdrawiam,
Maciej |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 16-03-2016, 07:33
|
|
|
SirCrusader napisał/a: | Samochód dla 2 osób (młode małżeństwo bez dzieci), lubimy zabrać trochę bagażu. | No to już tutaj namawiał bym na wersję 5-cio drzwiową SirCrusader napisał/a: | Pajero wpadło mi do głowy jako auto bez ramy | a czemu bez ramy ->> większe bezpieczeństwo a i jak pomysł do jazdy nie tylko po asfalcie zmieni się to może w przyszłości jakaś wyciągarka ??
Jeździmy w długie trasy (ostatnio do Grecji) jak i na co dzień 2,8 TDI z 1996r i jest OK choć, samochód jest ostro zmodyfikowany Nie jest demonem zrywności ale już nie jeden osobowy zdziwił się ruszając na światłach Jako jeszcze cywilny i 140 pojechał Spalanie: w moim wypadku->> cywilny na trasie +/- 9l w mieście +/- 13, po przeróbkach wszystko o 2l więcej Silniki w 2,8 nie stanowią problemu, problemem jest rdza na ramie i w innych miejscach. Rdza może wynikać z racji 1) wiekowości samochodu 2) eksploatacji np teren ale nie są to jakieś strasznie drogie naprawy Nasz Misiek jest w automacie i przy poprawnej eksploatacji -wymiana oleju i umiejętne korzystanie jest tak na dobrą sprawę bez awaryjna. Silnik w 2,8 jest wręcz kochany i nigdy samoistnie nas nie zawiódł - raz jedyny ale to z winy mechaników gdy urwali świece żarowe. Przemyśl zatem zakup modelu no i "Każda pliszka swój ogonek chwali " Witaj na forum a co mozna i jak przystosować samochód do dalekich wypadów to zapraszam na moją stronę |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 16-03-2016, 18:56
|
|
|
SirCrusader napisał/a: | Czytałem o mocnych problemach silnika 3.2 z pompą (kwestia wody), łańcuch rozrządu i chłodnicy. |
To jest przede wszystkim problem łuszczącej się powłoki wewnętrznej zbiornika paliwa, a nie wody. Tak, że jeżeli będziesz szukał III z 3.2 DID to albo zakup z wymienionym zbiornikiem, albo musisz przewidzieć kasę na wymianę. |
_________________ HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY |
|
|
|
 |
SirCrusader
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 13-05-2016, 14:20
|
|
|
W sumie jakbym miał wybierać Pajero to chyba bym zdecydował się na Pajero III 3d w wersji 2,5 TD ponoć prosty i niezawodny silnik.
Czy jak zmienię opony na z AT na szosówki na spadnie spalanie np o 1 - 0,5L? |
|
|
|
 |
|
|