|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EA2A/W 2.0] Po wymianie silnika brak iskry |
Autor |
Wiadomość |
RomanW
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 97' 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-05-2016, 11:29 [EA2A/W 2.0] Po wymianie silnika brak iskry
|
|
|
Witam wszystkich, jestem tu nowy i to mój pierwszy temat, jakby coś nie tak to proszę pisać.
Mam problem z odpaleniem, ponieważ brak iskry. Silnik nie ma aparatu zapłonowego tylko cewki wysokiego napięcia z których jedna jest nowa. Może zacznę inaczej...
Kupiłem u gościa Galanta już bez iskry, gość wymienił silnik (sam blok) bo zatarł korbowód.
Głowica od starego po regeneracji, rozrząd nowy. Alternator nie założony i nie świeci się kontrolka oleju, chociaż kostka na misce olejowej podpięta,jeżeli dobrze rozumiem to tam jest czujnik ciśnienia oleju...
Teraz co ja w nim zrobiłem:
Kupiłem nową cewkę i nowe przewody na świece.
Wymrugałem błędy na ecu i pokazało dwa długich i dwa krótkich mrugnięcia czyli 22 - czujnik położenia wału.
Kupiłem nowy czujnik, zamontowałem u nic z tego dalej nie ma iskry i dalej mruga błąd 22.
Napięcie w kostce sprawdzałem, czarny i czerwony 12V a zielony(w czujniku niebieski) 5l ub 6 już dokładnie nie pamiętam.
Kiedy odpinam i podpinam kostkę czujnika wału przy włączonym zapłonie słychać cykanie i pokazuje się lekko iskra.
Może już ktoś miał taką sytuację...
Mieszkam w Warszawie, dzielnica Targówek, możne ktoś zna niedrogiego elektryka.
Bardzo proszę was o pomoc!!!
Z Góry dziękuję!!! |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-05-2016, 20:52
|
|
|
Czujnik wymeniałeś na nowy zamiennik czy używany oryginał, jezeli na zamiennik to przesiądź sie na oryginał |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
RomanW
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 97' 2.0
|
Wysłany: 25-05-2016, 11:42
|
|
|
Kupiłem zamiennik za 60 zł.
Zrobię tak jak mówisz poszukam używany oryginał, nowy nikt mi nie da sprawdzić.
Dzięki.
[ Dodano: 13-06-2016, 22:35 ]
Witam, auto odpaliło problem był w kole z którego szczytuje czujnik położenia wału, ponieważ blok jest od starszego galanta.
Pomogli mi dojść do tego w warsztacie Mitsumaniaków...
Sam nigdy bym tego nie zweryfikował, więc polecam ten warsztat.
A czujnik okazał się dobry choć kosztował 60 zł.
Wszystkim wielkie dzięki!! |
|
|
|
 |
|
|