Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
sterowniki?
Autor Wiadomość
Masima
[Usunięty]

Wysłany: 27-06-2009, 20:26   sterowniki?

Problem z którym się zetknęłam kompletnie mnie przerasta, zresztą jak się okazało nie tylko mnie.
Nie wiem nawet jak dokładnie to opisać, prosze o wyrozumialość jeśli z tresci będzie wynikać nieznajomośc do końca tematu.
Zaczęło się od tego, że rok temu w lipcu nagle przestała działać klimatyzacja. Od czasu do czasu się włączała ale tylko wtedy gdy były zwiększone obroty silnika (np. przy wyprzedzaniu), pochodziła chwilę, a jak obroty spadły do 2500- 3000 znowu przestawała chłodzić. U znajomego w serwisie klimatyzacji podpięli mi miska do komputera, ale okazało się że w komputerze nie ma opcji klimatyzacji do niego (nie pamiętam już dokładnie) więc nic w ten sposób nie stwierdzą, po wprowadzeniu kontrastu stwierdzili nieszczelność i ubytek czynnika i za 140 zł zlikwidowano obie przypadłości. Po wyjechaniu z serwisu okazało się że klima nie działa dalej jak trzeba. Tym razem zdecydowałam się już na podkarpackie ASO. Oczywiscie wiązało się to z umówieniem terminu, wzięciem urlopu (do serwisu 60 km) i plątaniem się kilka godzin po mieście w oczekiwaniu na finał. Oczywiście stwierdzono znów nieszczelnośc ( pomiędzy pierwszą a drugą naprawą nie minęło 2 tygodnie !), wymieniono czy założono oringi i dobito czynnik. Skasowali mnie na 200 zł. Już po pierwszych 5 km jazdy okazało się że klima nie chodzi. Dalej to samo, przy dużych obrotach się włącza, a po spadku wyłącza. W związku z tym w ramach reklamacji ASO umówiło kolejny termin (dla mnie kolejny urlop niestety). Tym razem wydawało się że solidniej się przyłożyli do sprawy. Po kilku godzinach okazało się że to nawalił jeden z trzech czujników. Niestety nie wiedzą który ponieważ oni naprawą elektroniki się nie zajmują. Dla mnie szok. Jak to możliwe że serwis Mitsubishi nie zajmuje się kompleksowo naprawą swoich aut. ASO odesłało mnie do serwisu Bosha, bo ponoć z nimi współpracują. Bosh miał sprawdzić który z czujników jest uszkodzony i wymienić właściwy. Gdybym się na to nie zdecydowała, to ASO może wymienić mi wszystkie trzy od razu za notabene tysiąc złotych, bo każdy z czujnijów kosztuje ok. 300 zł. Tak więc trafiłam do serwisu Bosha. Oczywiście nikt mnie nie słuchał jak próbowałam opisywać problem i mówić na co powinni zwrócić uwage. Panowie się popisywali jeden przed drugim. Zadzwonią gdy autko będzie do odbioru. No i odebralam. Czy ktoś zgadnie co stwierdzono ? Oczywiscie nieszczelnśc i ubytek czynnika. Znowu 200 zł zmieniło wlościciela. Na pytania o ten czujnik co go ASO już wyczaiło wczesniej to wszystko jest ok. Nie dojechalam do domu jeszcze jak się okazało że d.... bo nic nie działa jak powinno. Nawet nie trzeba było wyższych obrotów. Wystarczyło ręką dotknąć rurki od sprężarki pod maską i była ciepła. Misiek trafił do nich z powrotem. Wymyślili że to sterownik. Moja zgoda na wysłanie go do Piaseczna do naprawy kosztowała mnie dwa tygodnie bez auta, dojeżdzanie do pracy pożyczonymi i 1000 zł. Co ciekawe klima rzeczywiscie chodziła po tej naprawie. Nie wiem jak długo bo był już październik i zrobiło się zimno, więc tylko od czasu do czasu włączałam, żeby pochodziła. Na wiosnę okazało się że klima znów nie chodzi, a objawy te same. Wysokie obroty- chłodzi, niskie-nie chłodzi. Tak więc znów trafiam do Bosha (być może z reklamacją tego sterownika). Po całym dniu okazuje się że klima jest ok. nie ma nawet nieszczelności żadnej, czynnika jest tyle ile trzeba, odgrzybili mi ją i znów na dwie stówki skasowali. Oczywiscie można się domyślać co było dalej. Wracam do nich, udowadniam że nie chodzi, czekam dwie godziny, a oni testują. Co ciekawe przeczyścili wtedy jakieś styki, coś było pordzewiałe i klima zaczęła chodzić. Kazali sie temu przyglądać bo jak nie pomoże to trzeba wysłać sterownik do Piaseczna w ramach reklamacji. Faktycznie klima sprawna była jakieś trzy dni i wszystko wróciło znów do "normy" (to znaczy przestało działać jak trzeba). Na Piaseczno się nie zdecydowałam jeszcze, mimo ze gwarancja obowiązuje. Po prostu boje się że mnie skasują za nieistniejąca usterkę. Na dodatek od kilku dni zauważyłam inne nieciekawe rzeczy. Na wyświetlaczu godzina się sama przestawia, pokazuje błędną temperaturę, odtwarzać zaczął niszczyć mi płyty i źle odtwarzać. Nie wiem co się dzieje, może ktoś ma pojęcie o tym co jest nie tak? Nie wiem gdzie się z tym udać, na ASO nie mam co liczyć bo przecież elektroniką się nie zajmują. Bosh jak widać też nie za bardzo. Naprawa klimy już tyle mnie kosztowała i co najgorsze nadal nie działa. Poradżcie coś, każdy pomysł, każda myśl jest dobra, bo może kiedyś kogos naprowadzę w końcu na to co to może być...rok mija właśnie :cry:

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2009, 23:20   

Stawiam na kompresor klimy. Niestety.

Masima
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2009, 22:23   

Sprężarka taniej wychodzi niż naprawa sterownika. Znalazlam na allegro,z rozbitka, za 500 juz można kupić. Ale żeby było pewne że to rzeczywiscie to, a nie że bedę wymieniać wszystko po kolei i wykluczać kolejne możliwości.

All Bandy 
Nowy Forumowicz

Auto: COLT VI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2016, 11:53   

Jak ta sprawa się zakończyła? Co było powodem tej awarii klimatyzacji?

Odpowiedz do tematu