Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Demontaż tapicerki drzwi - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
Cichy_WN 
Mitsumaniak
.:: NETOLIN ::.

Auto: Lancer X 1.5
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-12-2009, 16:31   Demontaż tapicerki drzwi - Lancer CYxA

Czy ktoś z Was ma przypadkiem (lub może zrobić) manuala do rozkręcania boczków drzwi.
Strasznie mi trzeszczą na nierównościach i bardzo mnie to irytuje.

W serwisie nie potrafią sobie z tym poradzić, więc postanowiłem samemu zadziałać.
Przy okazji dowiedziałem się o cenę nowych spinek do tapicerki drzwi. Wychodzi ok. 100,- za drzwi. Jak dla mnie to masakra - 400,- za same spinki. :(

Jeśli uda mi się rozkręcić bezinwazyjnie, to może wymyślę coś innego w zastępstwie. Może jakieś uniwersalne spinki (po 0,15zł) będą pasowały.
Ostatnio zmieniony przez tyku 17-02-2016, 21:32, w całości zmieniany 1 raz  

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 09-12-2009, 17:42   Re: Jak rozkręcić drzwi?

Cichy_WN napisał/a:
Czy ktoś z Was ma przypadkiem (lub może zrobić) manuala do rozkręcania boczków drzwi.
Strasznie mi trzeszczą na nierównościach i bardzo mnie to irytuje.

W serwisie nie potrafią sobie z tym poradzić, więc postanowiłem samemu zadziałać.
Przy okazji dowiedziałem się o cenę nowych spinek do tapicerki drzwi. Wychodzi ok. 100,- za drzwi. Jak dla mnie to masakra - 400,- za same spinki. :(

Jeśli uda mi się rozkręcić bezinwazyjnie, to może wymyślę coś innego w zastępstwie. Może jakieś uniwersalne spinki (po 0,15zł) będą pasowały.

W corolli bez problemów zdejmowało się i zakładało bez urywania spinek, tu pewnie będzie podobnie, najpierw trzeba było odkręcić dwie śrubki - w uchwycie i pod klamką, potem odrywało się od dołu i dalej szło bez problemu. Sprawdź w manualu serwisowym, powinien być opis. Na trzeszczenie polecam silikon w sprayu, w clio pomagał (tylko tam trzeszczała deska).

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 10-12-2009, 08:40   

Cichy_WN - jeśli chcesz to zrobić bez szkód ( ewent. je zminimalizować ) to radzę to robić w ciepłym garażu . Przy obecnej temp. może być problem z zimnym plastikiem ( spinki )

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 10-12-2009, 16:11   

Uwex napisał/a:
Cichy_WN - jeśli chcesz to zrobić bez szkód ( ewent. je zminimalizować ) to radzę to robić w ciepłym garażu . Przy obecnej temp. może być problem z zimnym plastikiem ( spinki )

A nawet z suszarką w ręku!

iszkur 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8
Wysłany: 13-12-2009, 12:49   

szybki manual:

najpierw 3 srubki: pod klamka, (uwaga na bardzo mieki plastik zaslepki), nizej pod raczka (tez bardzo, bardzo mieka zaslepka) i na krawedzi drzwi, niedaleko, nad zamkiem

potem: oslona tweetera - wystarczy odciagnac, jest tylko wlozona, zadnych zatrzaskow

a na koncu podwazamy i odciagamy tapicerke - zatrzaski mocno siedza, wiec mozna sie spocic ze cos sie polamie:)

po odczepieniu tapicerki, bedziesz musial odkrecic klamke od tapicerki i odpiac elektryke od przyciskow sterowania drzwiami

i tyle.

u mnie wszystkie zapinki wytrzymaly bez problemu (bylo cieplo - nie wiem jak teraz by bylo)

Cichy_WN 
Mitsumaniak
.:: NETOLIN ::.

Auto: Lancer X 1.5
Wysłany: 07-03-2010, 10:34   

Ok. Dzięki. W takim razie spróbuję (oczywiście jak będzie cieplej). Mam garaż z nagrzewnicą, więc powinno dać radę.

toomi1982 
Forumowicz

Auto: Lancer sedan 1.6 Mivec invite
Wysłany: 26-11-2013, 17:59   Demontaż tapicerki drzwi

Witam,
Byłem dwukrotnie w serwisie usunąć bardzo uciążliwą fabryczną usterkę "zacinającej szyby". Podczas otwierania szyba trzy krotnie wadzi o jakiś element wydając przy tym stuki. Nic przyjemnego. Co dziwne mechanizm można rozruszać. Po 20 próbach otwarcia i zamknięcia szyby problem znika by zaatakować następnego dnia rano. Do takich środków ograniczyły się oba serwisy. Chyba czas wziąć sprawę w swoje ręce. Czy ktoś z Was demontował boczek drzwi kierowcy? Jeśli tak to proszę o wskazówki. Dziękuję i pozdrawiam.

Maciek6778 
Forumowicz
Maciek6778

Auto: Mitsubishi Lancer X
Wysłany: 27-11-2013, 01:25   

Hey! Ściągnięcie nie jest takie trudne. Jeśli dobrze pamiętam to masz 3 śruby, pierwsza pod zaślepką przy klamce otwierania drzwi od wewnątrz, druga też pod zaślepką pod oparciem na rękę (nad schowkiem drzwi) i trzecia dobrze widoczna przy tym półokrągłym zakończeniu listwy ozdobnej. Reszta trzyma się na spinkach, więc musisz tylko z wyczuciem szarpnąć. Warto odpiąć wiązkę kabli od przełączników bo po zdjęciu tapicerki będzie utrudniała pracę.. Pzdr

yaro.b
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2016, 21:12   [CY3A 1.8] Demontaż tapicerki drzwi

Cześć,

Muszę dostać się do głośnika w drzwiach od kierowcy, wiem, że są 3 śruby mocujące tapicerkę i plastikowe spinki, czy ma ktoś schemat z ich rozmieszczeniem? Nie chciał bym nic uszkodzić a najprawdopodobniej gamonie z serwisu naprawiając mi mechanizm otwierania szyb wypieli przewód od głośnika. Nie chce mi się oddawać samochodu z taką pierdołą a chyba nie jest to nic skomplikowanego.

Pozdrawiam

Jarek

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 17-02-2016, 21:50   

yaro.b, Proszę : http://youtu.be/M6pdS3zYUWY

Grzegorz42 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan '09 - 1.8 Invite
Wysłany: 17-02-2016, 21:52   

Witam,
Tu masz schemat z rozmieszczeniem spinek i śrub.

Powodzenia, :D

yaro.b
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2016, 21:57   

Dzięki wielkie:)

dablju 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8L '10
Wysłany: 19-02-2016, 15:25   

Witam,
ja kiedyś znalazłem taki poradnik: http://www.paulstravelpic...-Removal-Guide/

po angielsku ale dużo zdjęć. Może się przydać.
Pozdrawiam

yaro.b
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2016, 18:23   

Na pewno się przyda:) Jutro pewnie podziałam :)

baalsmith 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 2010 Invite
Wysłany: 20-06-2016, 14:48   

Witam
Czy nie wiecie może jak zdemontować te ozdobne listy na drzwiach ?
Na schemacie od Grzegorz42 numer elementu to 8.

Odpowiedz do tematu