Demontaż tapicerki drzwi - Lancer CYxA |
Autor |
Wiadomość |
Cichy_WN
Mitsumaniak .:: NETOLIN ::.

Auto: Lancer X 1.5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-12-2009, 16:31 Demontaż tapicerki drzwi - Lancer CYxA
|
|
|
Czy ktoś z Was ma przypadkiem (lub może zrobić) manuala do rozkręcania boczków drzwi.
Strasznie mi trzeszczą na nierównościach i bardzo mnie to irytuje.
W serwisie nie potrafią sobie z tym poradzić, więc postanowiłem samemu zadziałać.
Przy okazji dowiedziałem się o cenę nowych spinek do tapicerki drzwi. Wychodzi ok. 100,- za drzwi. Jak dla mnie to masakra - 400,- za same spinki.
Jeśli uda mi się rozkręcić bezinwazyjnie, to może wymyślę coś innego w zastępstwie. Może jakieś uniwersalne spinki (po 0,15zł) będą pasowały. |
_________________ Jadę, jadę, trasą lecę..
 |
Ostatnio zmieniony przez tyku 17-02-2016, 21:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 09-12-2009, 17:42 Re: Jak rozkręcić drzwi?
|
|
|
Cichy_WN napisał/a: | Czy ktoś z Was ma przypadkiem (lub może zrobić) manuala do rozkręcania boczków drzwi.
Strasznie mi trzeszczą na nierównościach i bardzo mnie to irytuje.
W serwisie nie potrafią sobie z tym poradzić, więc postanowiłem samemu zadziałać.
Przy okazji dowiedziałem się o cenę nowych spinek do tapicerki drzwi. Wychodzi ok. 100,- za drzwi. Jak dla mnie to masakra - 400,- za same spinki.
Jeśli uda mi się rozkręcić bezinwazyjnie, to może wymyślę coś innego w zastępstwie. Może jakieś uniwersalne spinki (po 0,15zł) będą pasowały. |
W corolli bez problemów zdejmowało się i zakładało bez urywania spinek, tu pewnie będzie podobnie, najpierw trzeba było odkręcić dwie śrubki - w uchwycie i pod klamką, potem odrywało się od dołu i dalej szło bez problemu. Sprawdź w manualu serwisowym, powinien być opis. Na trzeszczenie polecam silikon w sprayu, w clio pomagał (tylko tam trzeszczała deska). |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 10-12-2009, 08:40
|
|
|
Cichy_WN - jeśli chcesz to zrobić bez szkód ( ewent. je zminimalizować ) to radzę to robić w ciepłym garażu . Przy obecnej temp. może być problem z zimnym plastikiem ( spinki ) |
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 10-12-2009, 16:11
|
|
|
Uwex napisał/a: | Cichy_WN - jeśli chcesz to zrobić bez szkód ( ewent. je zminimalizować ) to radzę to robić w ciepłym garażu . Przy obecnej temp. może być problem z zimnym plastikiem ( spinki ) |
A nawet z suszarką w ręku! |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
iszkur
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8
|
Wysłany: 13-12-2009, 12:49
|
|
|
szybki manual:
najpierw 3 srubki: pod klamka, (uwaga na bardzo mieki plastik zaslepki), nizej pod raczka (tez bardzo, bardzo mieka zaslepka) i na krawedzi drzwi, niedaleko, nad zamkiem
potem: oslona tweetera - wystarczy odciagnac, jest tylko wlozona, zadnych zatrzaskow
a na koncu podwazamy i odciagamy tapicerke - zatrzaski mocno siedza, wiec mozna sie spocic ze cos sie polamie:)
po odczepieniu tapicerki, bedziesz musial odkrecic klamke od tapicerki i odpiac elektryke od przyciskow sterowania drzwiami
i tyle.
u mnie wszystkie zapinki wytrzymaly bez problemu (bylo cieplo - nie wiem jak teraz by bylo) |
|
|
|
 |
Cichy_WN
Mitsumaniak .:: NETOLIN ::.

Auto: Lancer X 1.5
|
Wysłany: 07-03-2010, 10:34
|
|
|
Ok. Dzięki. W takim razie spróbuję (oczywiście jak będzie cieplej). Mam garaż z nagrzewnicą, więc powinno dać radę. |
_________________ Jadę, jadę, trasą lecę..
 |
|
|
|
 |
toomi1982
Forumowicz
Auto: Lancer sedan 1.6 Mivec invite
|
Wysłany: 26-11-2013, 17:59 Demontaż tapicerki drzwi
|
|
|
Witam,
Byłem dwukrotnie w serwisie usunąć bardzo uciążliwą fabryczną usterkę "zacinającej szyby". Podczas otwierania szyba trzy krotnie wadzi o jakiś element wydając przy tym stuki. Nic przyjemnego. Co dziwne mechanizm można rozruszać. Po 20 próbach otwarcia i zamknięcia szyby problem znika by zaatakować następnego dnia rano. Do takich środków ograniczyły się oba serwisy. Chyba czas wziąć sprawę w swoje ręce. Czy ktoś z Was demontował boczek drzwi kierowcy? Jeśli tak to proszę o wskazówki. Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Maciek6778
Forumowicz Maciek6778

Auto: Mitsubishi Lancer X
|
Wysłany: 27-11-2013, 01:25
|
|
|
Hey! Ściągnięcie nie jest takie trudne. Jeśli dobrze pamiętam to masz 3 śruby, pierwsza pod zaślepką przy klamce otwierania drzwi od wewnątrz, druga też pod zaślepką pod oparciem na rękę (nad schowkiem drzwi) i trzecia dobrze widoczna przy tym półokrągłym zakończeniu listwy ozdobnej. Reszta trzyma się na spinkach, więc musisz tylko z wyczuciem szarpnąć. Warto odpiąć wiązkę kabli od przełączników bo po zdjęciu tapicerki będzie utrudniała pracę.. Pzdr |
|
|
|
 |
yaro.b [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2016, 21:12 [CY3A 1.8] Demontaż tapicerki drzwi
|
|
|
Cześć,
Muszę dostać się do głośnika w drzwiach od kierowcy, wiem, że są 3 śruby mocujące tapicerkę i plastikowe spinki, czy ma ktoś schemat z ich rozmieszczeniem? Nie chciał bym nic uszkodzić a najprawdopodobniej gamonie z serwisu naprawiając mi mechanizm otwierania szyb wypieli przewód od głośnika. Nie chce mi się oddawać samochodu z taką pierdołą a chyba nie jest to nic skomplikowanego.
Pozdrawiam
Jarek |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 17-02-2016, 21:50
|
|
|
yaro.b, Proszę : http://youtu.be/M6pdS3zYUWY |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Grzegorz42
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan '09 - 1.8 Invite
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Mar 2015 Posty: 72 Skąd: Slubice
|
Wysłany: 17-02-2016, 21:52
|
|
|
Witam,
Tu masz schemat z rozmieszczeniem spinek i śrub.
Powodzenia, |
|
 |
yaro.b [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2016, 21:57
|
|
|
Dzięki wielkie:) |
|
|
|
 |
dablju
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8L '10
|
|
|
|
 |
yaro.b [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2016, 18:23
|
|
|
Na pewno się przyda:) Jutro pewnie podziałam |
|
|
|
 |
baalsmith
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 2010 Invite
|
Wysłany: 20-06-2016, 14:48
|
|
|
Witam
Czy nie wiecie może jak zdemontować te ozdobne listy na drzwiach ?
Na schemacie od Grzegorz42 numer elementu to 8. |
|
|
|
 |
|