Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] [SILNIK] Sportowy filtr powietrza
Autor Wiadomość
smolec 
Forumowicz

Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2010, 08:30   [MSS ALL] [SILNIK] Sportowy filtr powietrza

Witam

Mam zamiar kupić sportowy filtr powietrza, tylko się zastanawiam czy to naprawdę zmniejsza spalanie, jeśli ktoś ma taki w swoim to proszę napisać czy oszczędności są odczuwalne
Ostatnio zmieniony przez cns80 21-05-2010, 10:07, w całości zmieniany 1 raz  

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 25-03-2010, 16:15   

Nie napisałeś nic o samochodzie, ale jeśli to ma być jedyna zmiana względem serii, to sobie odpuść, nic się nie zmieni albo na gorsze.

Kup porządny filtr o parametrach fabrycznych i nie kombinuj ;)

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 25-03-2010, 19:57   

Nie wiem jak w innych mitsu ale w eclipse na wkładce K&N spalanie spada średnio o 0,5-1l. Zaobserwowane nie tylko przeze mnie.

smolec 
Forumowicz

Wysłany: 25-03-2010, 22:03   

A oprócz filtra wymieniane było coś jeszcze? Bo ja mam zamiar wymienić tylko filtr a mam Space Star 1.3 z 2002r 83KM i jeśli by filtr obniżył spalanie o 0.5-1l to jutro kupuje :lol:

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2010, 23:14   

Reszta serwisiwana regularnie, brak innych modyfikacji w tym samym czasie co założenie K&N. Spadek spalania zaobserwowałem niedługo po założeniu wkładki. Choć pierwszy bak po założeniu nie był tak ekonomiczny, bo wrażenia dźwiękowe zachęcają do mocniejszego deptania :wink:

smolec 
Forumowicz

Wysłany: 26-03-2010, 07:14   

Ok dzięki bardzo!! Czyli można się pokusić na założenie takiego filtra, jak założe to napewno dam znać czy spadło spalanie

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 26-03-2010, 07:44   

smolec, eclipse więcej pali więc procentowo ta oszczędność nie jest tak duża. Myślę że jeśli uda Ci się zaoszczędzić 0,5 l to bedzie max co osiągniesz. O ile pamiętam to cena takiego porządnego filtra K&N do MSS kosztuje tyle co 1 bak paliwa. Czyli przy oszczędności 0,5 litra zwróci Ci się za jakieś 15 tankowań. Nie wiem czy jest sens.

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2010, 07:55   

cns80, może mieć rację jednak dodatkowym atutem jest to, że taki filtr jest dożywotni, wymaga tylko czyszczenia co jakiś czas.

Lukaso 
Mitsumaniak

Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
Wysłany: 19-04-2013, 20:02   Otwór w obudowie filtra powietrza

Witam,

Dziś wymieniałem sobie filtr powietrza jak zwykle odkurzaczem wybrałem piasek na dnie ale jakoś tam mocniej odchyliłem i zobaczyłem dziurę w dolnej części na wylot. Tak sobie myślę czy to celowo jest zrobione czy jak ? Załączam zdjęcie i jak ktoś z ciekawości sprawdzi u siebie to może tak ma byc a może jest jakaś zaślepka.

Podczepiłem się pod ten wątek przy okazji bo nie znalazłem żadnego o obudowie a nie chciałem zakładać dedykowanego bo w sumie temat mało istotny, bardziej z ciekawości.

[img]http://www.tinypic.pl/p7dzpvl5skyj[/img]
Ostatnio zmieniony przez Lukaso 19-04-2013, 20:13, w całości zmieniany 1 raz  

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Wysłany: 19-04-2013, 20:12   

Już nie bardzo pamiętam jak to wyglądało w naszym "misiu", ale jeżeli chodzi o ten mały otworek i jest on na samym dnie komory filtra to z pewnością służyć on ma możliwości odprowadzenia wody która może tam się znaleźć w trakcie jazdy podczas deszczu.

cygan555 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.6 2004r. Comfort
Wysłany: 21-08-2013, 18:02   Sportowy filtr powietrza

A ja proponuje coś takiego angielski wyrób już fabrycznie nasączony olejkiem http://www.nokaut.pl/tlum...-01-pp1375.html

CSV 
Nowy Forumowicz

Auto: MMS FL 2002
  Wysłany: 19-11-2016, 04:11   [MSS 1.6] Filtr stożkowy jaka średnica

Witam serdecznie wszystkich. Mam takie pytanie, jaka jest średnica dolotu powietrza, mianowicie jakiej średnicy filtr stożkowy potrzebuje, 72? Jest to silnik 1.6 Może ktoś będzie wiedział i jakiej marki polecacie? Jak coś źle zrobiłem to z góry przepraszam, jest to mój pierwszy post. Pozdrawiam serdecznie.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 19-11-2016, 09:46   

Zdejmij obudowę filtra i zmierz, to 2min roboty 8) .
Ale co ten filtr ma ci dać :?:
Kuniów na pewno nie przybędzie :wink: .
Jeśli już tak chcesz to możesz kupić dedykowaną do obudowy wkładkę k&n lub pipercross.

+ zestaw do czyszczenia i nawilżania.

CSV 
Nowy Forumowicz

Auto: MMS FL 2002
Wysłany: 19-11-2016, 12:59   

Dzięki za odpowiedź, zastanawiałem się kiedyś nad tym filtrem jednak kupiłem zwykły. Chciałem pokombinowac ze stożkiem, ale nie wiem jak misiek przyjmuje takie"bajery" Słyszałem kiedyś, że stożki to lipa bo zaciągają rozgrzane powietrze i ponoć to nie zdrowe dla silnika? Pozdrawiam. :)

[ Dodano: 19-11-2016, 15:00 ]
Bizi78 napisał/a:
Zdejmij obudowę filtra i zmierz, to 2min roboty 8) .

Sorki nie dodałem, ogólnie to nie mam dostępu do mojego miśka... Jest u doktora hehe ;) Filtr ma mi dać tylko dźwięk na moc nie liczę bo wiem o co chodzi. Myślałem, że ktoś pamięta jak tam było. Ogólnie wszędzie jeżdżą syfiki i gulfy zrobione w jdm , ja sobie wyobraziłem mojego miśka w stick bombie na masce ( klar schodzi) dodać wydech mugena no i ten filtr. Wiem wszyscy mi mówią, że to przerost formy nad treścią ale chcę spróbować, jak się uda będzie oryginalny. ;) Zastanawiam się jeszcze nad obniżeniem ustawieniem kół pod kątem ale to bardzo odległy pomysł. Puki co interesuje mnie ten filtr. Dedykowany kn fajny tylko troszkę kosztowny. Dlatego myślę nad stożkiem. Pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 19-11-2016, 17:16   

CSV napisał/a:
Słyszałem kiedyś, że stożki to lipa bo zaciągają rozgrzane powietrze i ponoć to nie zdrowe dla silnika?

Wystarczy pokombinować i osłonić stożek od silnika, dodatkowo zostawić rurę dolotową powietrza z zewnątrz :D .

Tutaj fotki skradzione od tyku 8) .

Scaliłem tematy 8) .

Odpowiedz do tematu