Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana łożyska przód a czujnik ABS
Autor Wiadomość
byny87 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer VIII sportwagon 2.0
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-07-2016, 10:38   wymiana łożyska przód a czujnik ABS

Witam serdecznie!
Mam pytanie odnośnie łożyska koła przedniego.
Łożyska już mam kupione, piasta cała zdemontowana, no i niestety pojawił się problem.
Mam obawy co do wybicia łożyska ponieważ na "oko" wydaję mi się ,że jak je wybiję to uszkodzę czujnik ABS(którego i tak nie da się ruszyć z miejsca). Panowie czy u was też łożysko przechodziło na styk z czujnikiem ABS?
No i czy mogę go wybić? pozdrawiam

[ Dodano: 14-07-2016, 10:54 ]
Aha..jeszcze dodam, że nie miałem takiego problemu, że ABS mi źle działał jak pisali użytkownicy w innych tematach, czyli zgaduję ,że czujnik jest na swoim fabrycznym miejscu

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 15-07-2016, 06:42   

Nie wiem jak w Lancer ale w moim poprzednim samochodzie Hyundai Elantra 2001 trzeba było wyciągnąć czujnik ABS aby wybić łożysko, oczywiście mechanik uszkodził czujnik ABS przy wyciąganiu bo mu się spieszyło, kupiłem wtedy całą piastę z ABS na aukcji i sam próbowałem wyciągnąć ten czujnik ale na spokojnie - WD40 nie żałowałem, zostawiłem na noc zalany w WD40 i na drugi dzień udało się ruszyć, delikatnie wyciągnąłem w całości.

byny87 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer VIII sportwagon 2.0
Wysłany: 15-07-2016, 08:05   

dzięki za odpowiedz. Ale mimo wszystko chciałbym wiedzieć jak to jest w Lancerku. Przeszukując forum nie natknąłem się na taki problem, dlatego w głębi serca miałem nadzieję, że na "pici włos" to przejdzie. Dzisiaj podejmę próbę ;)

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 16-07-2016, 14:40   

Ostatnio wymieniałem u siebie w obu kołach. Piasta zdemontowana z.czujnikiem, czujnik nie był wyciągany, nie został uszkodzony. Nie wiem kto będzie Ci to robił, ale jak już wybijesz środek łożyska, to zostanie w piaście koła ten zewnętrzny pierścień, który trzeba wybiślć. Najlepiej weź spawarkę i w środku tego pierścienia obspawaj do okoła. Spaw "ściągnie" ten pierścień i znacznie łatwiej go wybijesz. Przed ponownym założeniem piasty sprawdz czy przegób zewnętrzny nie wyskoczył, ja u siebie ponownie rozbierałem, bo okazało się, że przy odkręcaniu śruby na półosi (dostała kilka razy młotkiem) wyskoczył przegób zewnętrzny.

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 17-07-2016, 19:28   

Może się przyda:
http://autorambler.ru/bz/...f=34144&tag=332

W tych linkach w poszczególnych punktach masz takie jakby rozszerzenie.
Znajomość rosyjskiego pewnie wiele by ułatwiła, ale zawsze można wspomóc się jakimś translatorem.

Odpowiedz do tematu