Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8 GDI] kontrolka eco
Autor Wiadomość
bocian4 
Nowy Forumowicz

Auto: pinin 1,8 GDI 2000r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-06-2016, 21:39   [1.8 GDI] kontrolka eco

Witam, jestem świeży na forum,stałem się posiadaczem pinia i jak przy samochodach od razu coś się dzieje, mianowicie świeci mi się kontrolka eco i nie wiem czy tak ma być czy też jest to jakiś problem?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 26-06-2016, 22:01   

Jak świeci to silnik pracuje w ekonomicznym trybie na ubogiej mieszance, kiedy wciśniesz mocniej pedał gazu to kontrolka zgaśnie sygnalizując tryb normalny.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 26-06-2016, 22:08   

bocian4 napisał/a:
świeci mi się kontrolka eco

Czasami, czy cały czas ?
Bo jak czasami, to jak napisał wyżej plecho1.

bocian4 
Nowy Forumowicz

Auto: pinin 1,8 GDI 2000r
Wysłany: 27-06-2016, 10:02   

No właśnie, problem w tym, że nie mogę jej rozpracować: raz świeci, raz nie, niekiedy wręcz się żarzy, niezależnie od obrotów, a przynajmniej bez widocznego dla mnie związku. :axe:

romek atomek 
Forumowicz

Auto: pajero pinin 1.8GDI
Wysłany: 27-06-2016, 13:40   

gość z Mitsu mi powiedział że kontrolka ECO jest powiązana bezpośrednio z EGR
i świeci się wtedy, gdy EGR jest w całości otFarty.

mi się nie świeciła - bo EGR był zawalony nagarem ( 140 tys przebiegu ) i praktycznie zaślepiony nagarem .. przy rozebraniu krokowca od EGR stwierdziłem pęknięcie magnesu na krokowcu co uniemożliwiało jego pracę...

po czyszczeniu / sprawdzić łatwo - zwykłym zasilaczem 12V 1A zmieniając polaryzację na 3ch pinach wymuszamy pracę krokowca w górę i w dół - jedno przyłożenie = jeden krok silnika

kupiłem za 30 pln na popularnym serwisie aukcyjnym egr z rurą dolotową do kolektora ssącego
nagar rozpuściłem preparatem STARWAX do czyszczenia kominków ( czyli do sadzy )

demontaż w GDI jest #$%^& = czyli :
1) pompa WC OUT
2) kolektor OUT

i wtedy jest dojście do śrub - warto zobaczyć wejście do kolektora bo u mnie to było całe zawalone nagarem na sztywno - nawet płyn nie przelatywał ...

fotki jak niżej :
zabity dolot : https://drive.google.com/open?id=0B02_tRmRoxoJZEszXzBBUVptYlE
i tu troszkę z pracy przy EGR : https://drive.google.com/open?id=0B02_tRmRoxoJMm9wTWI1V3ZVRzg

dziękuję.

Kordesky 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDi SS4
Wysłany: 24-07-2016, 09:25   

Kolego Romek prosba do Ciebie. Zaloz osobny temat "Czyszczenie EGR" powstawiaj fotek opisz po kolei. Mysle ze wszyscy rak jak i Ja beda Ci niezmiernie wdzieczni. Sam sie za to musze zabrac bo widzialem co jest w kol dolotowym. Chociaz zastanawiam sie czy grzebac bo pracuje chyba ok a spalanieam 7.8l w mieszanym. Eco sie nie swieci a poprzedni wlasciciel stwierdzil ze nie swiecilo sie to bo nie swieci sie nic zbednego hah. Jak bedziesz mial czas opisz to;)

mike-s 
Forumowicz

Auto: PININ 2.0 GDI
Wysłany: 27-07-2016, 17:23   

Jak Ci się nie świeci to sprawdź żarówkę czy nie przepalona bo miałem tak samo i mi się już świeci a jak świeci to dobrze jazda ekonomiczna a jak dodasz gazu to gaśnie.proste :D

Kordesky 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDi SS4
Wysłany: 30-07-2016, 10:54   

Faktycznie spalona byla teraz myka prawidlowo. Z tego co zauwazylem tam jest wiecej otworow niz tych zarowek i pytanie one wszystkie powinny byc zajete czy moga byc puste miejsca?

Odpowiedz do tematu