[Z32A 1.3] światła LED |
Autor |
Wiadomość |
kaiii
Nowy Forumowicz
Auto: Z30
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-08-2016, 19:36 [Z32A 1.3] światła LED
|
|
|
Czy ktoś z Was posiada żarówki LED w swoim colcie? Jak wrażenia na tle zwykłych żarówek,temat warty uwagi?
Zauważyłem, że niektóre zestawy są oferowane ze specjalnymi przetwornikami. Obawiam się, że w Z32A mogą się one nie zmieścić. Jakie jest Wasze doświadczenie i z jakich zestawów skorzystaliście? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 22-08-2016, 20:34
|
|
|
Ale o jakie dokładnie żarówki pytasz, do jakich lamp - świateł? |
|
|
|
 |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2016, 17:11
|
|
|
No led to jedynie do jazdy dziennej. Fajna sprawa, a najlepiej je zamontować tam gdzie przeciwmgielne powinny być. A jak ktoś ma zajęte miejsce to zawsze może zamontować coś takiego. Inaczej są za duże skosy, żeby światłą zamontować zgodnie z przepisami. Chodzi o odpowiednie usytuowanie i o to, że światła mają świecić do przodu pod kątem prostym, a nie w skosie na boki. |
|
|
|
 |
kaiii
Nowy Forumowicz
Auto: Z30
|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 23-08-2016, 23:43
|
|
|
Daj sobie spokój, nie dość, że nie będzie to świeciło jak trzeba to dodatkowo podczas kontroli policji możesz stracić dowód rejestracyjny a w razie wypadku możesz mieć spore problemy z ubezpieczycielem bo lampy w Twoim aucie nie mają homologacji na takie źródło światła. |
|
|
|
 |
artpla1978
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 MIVEC 6 AT
|
Wysłany: 24-08-2016, 22:17
|
|
|
jeśli na kloszu lub obudowie reflektora posiadasz symbol HCR lub HC/R , HC , HR oznacza to iż dany reflektor homologowany jest z żarówka halogenową i włożenie innego źródła światła powoduje w przypadku kontroli na przykład taki wpis w pokwitowaniu za zatrzymany dowód rejestracyjny " źródło światła - żarówka LED niekompatybilne z obudową reflektora HCR " no i mandat |
|
|
|
 |
mike88
Mitsumaniak
Auto: Colt CZT
|
Wysłany: 05-09-2016, 16:53
|
|
|
Ja wsadziłem jedynie postojowe na przód i podświetlenia w podsufitce - po tym jak mi się przepaliła jedna standardowa.
Powiem tyle, że dają radę, jest nawet lepiej Koszt 1szt to z tego co pamiętam 4,50zł
Z resztą oświetlenia nie kombinowałem i raczej nie będę ryzykował |
|
 |
|