|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Holowanie przyczepy- ile można? |
Autor |
Wiadomość |
bonux86
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportbac
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-07-2016, 08:37 Holowanie przyczepy- ile można?
|
|
|
Witam, poniżej przedstawiam problem z którym staram się uporać od tygodnia.
Planuję zakup przyczepy kempingowej, którą chcę holować lancerem 1.6.
Posiadam prawo jazdy B+E i teoretycznie wszystko jest proste, niestety nasi urzędnicy potrafią wszystko skomplikować. Sprawdzam dane z dowodu rejestracyjnego- rubryka O.1-1100kg, mogę holować przyczepę z hamulcem najazdowym o masie max 1100kg. Za chwilę odnajduję informację, że w prawie polskim zgodnie z definicją hamulec przyczepy musi być uruchamiany z miejsca kierowcy (nigdy nie widziałem takiego rozwiązania). W związku z tym stosuje się przelicznik 1,33:1 (DMC auta musi stanowić minimum 133% DMC przyczepy. Liczę 1800/1.33=1350 kg). Za chwilę jest rubryka F.3 DMC zespołu pojazdów z wartością 2980kg. 2980 kg-1800= 1180kg. Ile mogę holować lancerem? Nie potrafił mi na to pytanie odpowiedzieć napotkany patrol drogówki. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, ewentualne doświadczenia jak i problemy z jakimi mogę się spotkać.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Krzysztof |
|
|
|
 |
grzes
Mitsumaniak nawschod
Auto: OIII2WD, był Lancer
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Gru 2009 Posty: 122 Skąd: Jasło
|
Wysłany: 20-07-2016, 15:04
|
|
|
W miesięczniku Auto-Świat Poradnik z czerwca był na ten temat artykuł, z tego co pamiętam maksymalna masa przyczepki to DMC holownika (rubryka F1 w dowodzie rej.) : 1,33. |
|
|
|
 |
bonux86
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportbac
|
Wysłany: 22-07-2016, 13:26
|
|