|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Car audio "Carisma" |
Autor |
Wiadomość |
Sebastian_PL
Forumowicz Strażak - Ratownik

Auto: Mazda 3 BK
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 47 Skąd: Czarna Dąbrówka
|
Wysłany: 01-01-2017, 17:53 [Cari 1.8 GDI] Car audio "Carisma"
|
|
|
Witam. Po kilku miesiącach pozwoliłem sobie na montaż i wymianę wszystkich głośników.
Zacząłem od wymiany przednich głośników w drzwiach. Crunch 6.1c 250(100rms) średnie tony i "syki" tweetery o mega dużej mocy.
Następnie, umieściłem w półce Peiying'i (180w 6x9)
W próżniejszym czasie postanowiłem wzbogacić dźwięk o lepszy bass i zamontowałem wzmacniacz magnata (1160W) i subwoofer crunch 1000W (350RMS)
Co do montażu ostatniego elementu nagłośnienia to jest kilka zdjęć krok po kroku jak poprowadzić kable i umiejscowić elementy.
1. Poprowadzenie kable plusowego od akumulatora, poprzez wnętrze samochodu do bagażnika, wzmacniacza. (Prawidłowe podłączenie kabla prądowego powinno zawierać: Bezpiecznik, spinki z otulinami i niekonieczne już, ale warto zamontować wyłącznik 12V ON/OFF.
2. Staranne schowanie kabla w odpowiednie miejsca(progi, fotel tylni "zdjęcia") Ważne, by prowadzić go takimi miejscami,aby go nie zaginać nadmiernie!
3. Przymocowanie wzmacniacza do tylnego fotela, tak aby było miejsce na kable. PRZYMOCOWANIE WZMACNIACZA POWINNO BYĆ W TAKIM MIEJSCU, BY NIE NAGINAĆ KABLI, KTÓRE ODCHODZĄ OD NIEGO!
4. Podłączenie kabli (cinch) do radia oraz również poprowadzenie ich do wzmacniacza, następnie trzeba podpiąć subwoofer do wzmacniacza.
5. Krok ostatni i najbardziej przyjemny. Ustawienie odpowiednich parametrów wzmacniacza i radia, aby głosiki ze sobą współpracowały. Radio o wystarczającej mocy 4x55w. Sony i idealnych funkcjach pod takie car audio.
-Odjęcie bassu na radiu, tak aby na ~90% głośności radia bass nie spalił nam głośników, lub nie charczały nadmiernie. Nasze głośniki przednie mają za zadanie, emitować czysty sopran(woofer) i średnie tony (drzwi) a więc, krótko mówiąc wszystkie dźwięki prócz bassu.
-Na wzmacniaczu musimy ustawić odpowiednią dawkę basu. (Subwoofer i 6x9 Peiying'i podłączone do wzmacniacza) W moim wypadku musiałem ustawić go na odpowiednim poziomie, by nie rozwalił mi bagażnika. (Darujcie sobie bass na maxxx, bo powoduje to brzęczenie bagażnika i robi to ogromną wiochę. ) Bass musi być wpasowany w przednie głośniki i być czysty i soczysty. Nie może być tak, że bass zagłuszy nam cały efekt dźwięku... Pominąłem ważny element a mianowicie wygłuszenie samochodu. Ale to bardzo pracochłonna i kosztowna operacja, na którą nie każdego stać. Nie inwestujcie w tanie maty, bo ma to efekt gumolitu na schodach do piwnicy. Jak już to coś z wyższej półki np. Butyl Dynamat Xtreme.
Cała operacja car audio nie jest tania. Obliczyłem sobie na koniec koszt całkowity: Wzmacniacz+subwoofer (700 zł) Kable potrzebne do podłączenia każdego elementu car audio ok. 150-200 zł (WAŻNE, BY NIE BYŁY TO JAKIEŚ CIENKIE KABLE I ZWYKŁE CINCHE!) głośniki przednie to koszt 250 zł i głośniki w półce to jakieś 200zł. Najważniejsze to czas spędzony przy montażu. Nie jest to 1, 2 dni, uprzedzam.
Chyba wszystko co chciałem tu powiedzieć. Jest to bardzo ogólnie napisane, ale szczegóły można znaleźć na forach car audio i u mnie na Priv.
Niżej filmik z auta, jak to wygląda. Sorry za zero dźwięku, ale to waśnie efekt mocnego bassu.
https://youtu.be/T3ZYiG0aCTg |
|
 |
dexter1992
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V Avance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Lip 2014 Posty: 171 Skąd: Siucice
|
Wysłany: 22-01-2017, 09:42
|
|
|
Koło kierowcy kabelek dałeś? Ja nie mogłem tak zlokalizować miejsca i przez schowek i całą wiązkę musisłem |
|
|
|
 |
|
|