[1.8 GDI] kontrolka eco |
Autor |
Wiadomość |
bocian4
Nowy Forumowicz
Auto: pinin 1,8 GDI 2000r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-06-2016, 21:39 [1.8 GDI] kontrolka eco
|
|
|
Witam, jestem świeży na forum,stałem się posiadaczem pinia i jak przy samochodach od razu coś się dzieje, mianowicie świeci mi się kontrolka eco i nie wiem czy tak ma być czy też jest to jakiś problem? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 26-06-2016, 22:01
|
|
|
Jak świeci to silnik pracuje w ekonomicznym trybie na ubogiej mieszance, kiedy wciśniesz mocniej pedał gazu to kontrolka zgaśnie sygnalizując tryb normalny. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 26-06-2016, 22:08
|
|
|
bocian4 napisał/a: | świeci mi się kontrolka eco |
Czasami, czy cały czas ?
Bo jak czasami, to jak napisał wyżej plecho1. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
bocian4
Nowy Forumowicz
Auto: pinin 1,8 GDI 2000r
|
Wysłany: 27-06-2016, 10:02
|
|
|
No właśnie, problem w tym, że nie mogę jej rozpracować: raz świeci, raz nie, niekiedy wręcz się żarzy, niezależnie od obrotów, a przynajmniej bez widocznego dla mnie związku. |
|
|
|
 |
romek atomek
Forumowicz
Auto: pajero pinin 1.8GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 333 Skąd: wola justowska / kraków
|
Wysłany: 27-06-2016, 13:40
|
|
|
gość z Mitsu mi powiedział że kontrolka ECO jest powiązana bezpośrednio z EGR
i świeci się wtedy, gdy EGR jest w całości otFarty.
mi się nie świeciła - bo EGR był zawalony nagarem ( 140 tys przebiegu ) i praktycznie zaślepiony nagarem .. przy rozebraniu krokowca od EGR stwierdziłem pęknięcie magnesu na krokowcu co uniemożliwiało jego pracę...
po czyszczeniu / sprawdzić łatwo - zwykłym zasilaczem 12V 1A zmieniając polaryzację na 3ch pinach wymuszamy pracę krokowca w górę i w dół - jedno przyłożenie = jeden krok silnika
kupiłem za 30 pln na popularnym serwisie aukcyjnym egr z rurą dolotową do kolektora ssącego
nagar rozpuściłem preparatem STARWAX do czyszczenia kominków ( czyli do sadzy )
demontaż w GDI jest #$%^& = czyli :
1) pompa WC OUT
2) kolektor OUT
i wtedy jest dojście do śrub - warto zobaczyć wejście do kolektora bo u mnie to było całe zawalone nagarem na sztywno - nawet płyn nie przelatywał ...
fotki jak niżej :
zabity dolot : https://drive.google.com/open?id=0B02_tRmRoxoJZEszXzBBUVptYlE
i tu troszkę z pracy przy EGR : https://drive.google.com/open?id=0B02_tRmRoxoJMm9wTWI1V3ZVRzg
dziękuję. |
|
|
|
 |
Kordesky
Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 1.8 GDi SS4
|
Wysłany: 24-07-2016, 09:25
|
|
|
Kolego Romek prosba do Ciebie. Zaloz osobny temat "Czyszczenie EGR" powstawiaj fotek opisz po kolei. Mysle ze wszyscy rak jak i Ja beda Ci niezmiernie wdzieczni. Sam sie za to musze zabrac bo widzialem co jest w kol dolotowym. Chociaz zastanawiam sie czy grzebac bo pracuje chyba ok a spalanieam 7.8l w mieszanym. Eco sie nie swieci a poprzedni wlasciciel stwierdzil ze nie swiecilo sie to bo nie swieci sie nic zbednego hah. Jak bedziesz mial czas opisz to;) |
|
|
|
 |
mike-s
Forumowicz
Auto: PININ 2.0 GDI
|
Wysłany: 27-07-2016, 17:23
|
|
|
Jak Ci się nie świeci to sprawdź żarówkę czy nie przepalona bo miałem tak samo i mi się już świeci a jak świeci to dobrze jazda ekonomiczna a jak dodasz gazu to gaśnie.proste |
|
|
|
 |
Kordesky
Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 1.8 GDi SS4
|
Wysłany: 30-07-2016, 10:54
|
|
|
Faktycznie spalona byla teraz myka prawidlowo. Z tego co zauwazylem tam jest wiecej otworow niz tych zarowek i pytanie one wszystkie powinny byc zajete czy moga byc puste miejsca? |
|
|
|
 |
|