Kontrolka poziomowania xenonow i brak mozliwosci duagnostyki |
Autor |
Wiadomość |
Przemo19
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero IV 3.2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-07-2021, 05:44 Kontrolka poziomowania xenonow i brak mozliwosci duagnostyki
|
|
|
Witam
Czy ktos mógłby mi pomoc w takiej sprawie. Kilka dni temu zapalila mi się kontrolka poziomowania reflektorów. Chciałem na komputerze zdiagnozowac usterke ale nie mozna dostac sie do modułu świateł/wycieraczek( próby w trzech serwisach). Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi od czego zacząć. Czy wina moze byc po stronie czujnika ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
hlukasz
Forumowicz
Auto: Pajero IV
|
Wysłany: 20-07-2021, 09:21
|
|
|
Sprawdź czujniki poziomowania świateł - jeden jest przy lewym przednim kole, da się bez problemu go zobaczyć bez zdejmowania koła. Drugi jest z tyłu, ale nie pamiętam po której stronie. Jeżeli zobaczysz, że cięgno jest złamane i czujnik wisi luzem to już wiesz w czym jest problem. |
|
|
|
 |
Przemo19
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero IV 3.2
|
Wysłany: 20-07-2021, 09:42
|
|
|
Sprawdzałem ciegna z tyłu i łącznik z przodu - sa całe |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 10-08-2021, 13:53 Re: Kontrolka poziomowania xenonow i brak mozliwosci duagnos
|
|
|
Przemo19 napisał/a: | Witam
Czy ktos mógłby mi pomoc w takiej sprawie. Kilka dni temu zapalila mi się kontrolka poziomowania reflektorów. Chciałem na komputerze zdiagnozowac usterke ale nie mozna dostac sie do modułu świateł/wycieraczek( próby w trzech serwisach). Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi od czego zacząć. Czy wina moze byc po stronie czujnika ?
Pozdrawiam |
1. Zdejmij wtyczki z czujników, prawdopodobnie któryś z pinów zgnił
2. zobacz czy cięgna swobodnie się poruszają bo |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
marcinp1983
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 4
|
Wysłany: 19-10-2021, 12:23
|
|
|
Witam mam podobny problem z poziomowaniem lamp zapala się kontrolka coraz częściej .Posprawdzałem wtyczki nic złego nie widać cięgła całe . dziś rozpiołem cięgło tylnego czujnika i ruszałem ramieniem światła nie reagują . Pytanie czy czujnik z allegro za 210 zł wystarczy ? ewentualnie gdzie idą przewody od tylnego czujnika aby prześwietlić wiązkę ? |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 21-10-2021, 09:13
|
|
|
marcinp1983 napisał/a: | Witam mam podobny problem z poziomowaniem lamp zapala się kontrolka coraz częściej .Posprawdzałem wtyczki nic złego nie widać cięgła całe . dziś rozpiołem cięgło tylnego czujnika i ruszałem ramieniem światła nie reagują . Pytanie czy czujnik z allegro za 210 zł wystarczy ? ewentualnie gdzie idą przewody od tylnego czujnika aby prześwietlić wiązkę ? |
prawdopodobnie uszkodzony albo przedni czujnik albo tylny. Są takie same, Więc jak kupisz czujnik to jak z przodu nie zadziała to zadziała z tyłu. Aby dobrze zdjagnozować musisz zdjąc wtyczki i sprawdzić czy nie sa zaćniedziałe piny. Jeden pin przewazni lubi sie urwać. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
TANO
Nowy Forumowicz Życie jest jedno
Auto: Pajero IV , Pajero Pinin, Gala
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2010 Posty: 17 Skąd: Scinawa
|
Wysłany: 27-10-2021, 20:20
|
|
|
Witam. Od dłuższego czasu jezdziłem z zapaloną kontrolką poziomowania świateł. Posprawdzałem czujniki i jeden faktycznie był sztywny- nie ruszał się. Ale po wymianie na nowy nadal kontrolka świeci i przy odpalaniu lampy się nie poruszają góra-dół jak wcześniej |
|
|
|
 |
klapek
Forumowicz
Auto: V80 Alpine Edition
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lis 2017 Posty: 150 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 29-10-2021, 10:15
|
|
|
U mnie kontrolka się włącza, gdy mam spore obciążenie w bagażniku... Zapewne któryś z czujników, traci moc. |
|
|
|
 |
|